ПРЕДСЕДНИК МАКЕДОНИЈЕ ПОНИЗИО ЦЕО ЗАПАД! Иванов сада „лупио шамар“ Американцима

PREDSEDNIK MAKEDONIJE PONIZIO CEO ZAPAD! Ivanov sada „lupio šamar“ Amerikancima

26 aprila 2017

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov ipak se neće sastati sa američkim državnim sekretarom za Evropu i Evroaziju u Stejt departmentu Brajanom Hojt Jiom, čiji dolazak u Skoplje je najavljen za 1. maj.

Iz kabineta predsednika Makedonije za skopsku TV 24 je rečeno da je zatražen susret Jia sa Ivanovim, ali s obzirom na prethodno preuzete obaveze, predsednik neće biti u mogućnosti da realizuje taj susret.

Pozivajući se na nezvanične informacije, makedonski mediji su preneli da će se tokom jednodnevnog boravka u Skoplju Ji sastati sa predstavnicima političkih partija i predsednikom Ivanovim.

Ovo je treći put da Ivanov odbija susrete sa visokim zvaničnicima EU i SAD.

Prethodno je Ivanov, uz obrazloženje da ne može blagovremeno da stigne iz Mađarske, gde je boravio u poseti, odbio susret sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

Prošle sedmice u Skoplju je boravio kopredsednik instituta Evropskog saveta za spoljne poslove Karl Bilt, sa kojim se Ivanov takođe nije sastao.

Inače, makedonski predsednik Ivanov je u poslednje vreme pod velikim pritiskom međunarodne zajednice zbog odbijanja da mandat za sastav nove vlade dodeli lideru opozicionog SDSM-a Zoranu Zaevu, koji je uz pomoć dve albanske partije DUI i Besa okupio parlamentarnu većinu sa 67 poslanika, od ukupno 120.

Ivanov ne odstupa od svog stava jer smatra da sve dok ne budu otklonjene pravne i političke prepreke, on ne može da dodeli mandat za sastav nove vlade.

Takođe, Ivanov smatra da je većina u parlamentu obezbeđena ucenama albanskih partija u Makedoniji, jer one traže prihvatanje i primenu političke platforme koja je kreirana u Tirani, u kabinetu albanskog premijera Edija Rame.

Ivanov kaže da ta platforma prema makedonskom Ustavu i zakonima znači dovođenje Makedonije u podređeno stanje i zavisnost od druge države.

Za Ivanova je to krivično delo i u suprotnosti je sa Ustavom, te je on dužan da štiti suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Makedonije.

Ivanov je, naime, više puta do sada rekao da je njegova odluka da mandat ne dodeli Zaevu preventivne prirode kako se ne bi stvorili još veći problemi.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *