PREDSEDNIK NIKOLIĆ: Dačić mi nije konkurencija

PREDSEDNIK NIKOLIĆ: Dačić mi nije konkurencija

29 августа 2014

tomislav-nikolic 324d32Nikolić je na pitanje novinarke Federalne Televizije da li je tačno da mu je Dačić najozbiljnija konkurencija na narednim predsedničkim izborima zapitao: „Da li stvarno mislite da on može da mi bude konkurencija?“

Srpski predsednik je kazao da ne potcenjuje i ne ponižava ljude.

„Ali, ako u drugoj godini mog mandata neko počne da priča da će biti predsednik Srbije, onda nešto s njim nije u redu“, naveo je Nikolić.

Uveren je, kaže, da će njegov mandat trajati onoliko koliko to Ustav Srbije predvidja zato što o tome koliko je on dobar ne odlučuje nijedan pojedinac, niti politička stranka već gradjani na referendumu.

„A pošto ja najviše putujem Srbijom, ja vrlo dobro znam da bih danas ubedljivije pobedio nego na prethodnim izborima“, rekao je Nikolić.

„Srbija mnogo učinila da KiM ne bude prepreka EU

 

Predsednik Srbije izjavio da je Srbija mnogo toga učinila da Kosovo i Metohija ne bude prepreka na njenom putu ka Evropskoj uniji.

„A, ako misle da će prepreka biti uklonjena ako mi priznamo Kosovo i Metohiju – to se nikada neće desiti“, rekao je Nikolić za sarajevsku Federalnu TV.

Inače, srpski predsednik je povodm jučerašnje berlinske konferencije o državama zapadnog Balkana, koja je održana na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, rekao da te države mnogo toga koči na njihovom evropskom putu.

„Koči nas ta kriza proširenja EU. Znate kako vam je sa članicama EU? To su kao putnici koji su bili na brodu koji tone i upali u čamac i sada veslima tuku one koji žele da udju u taj čamac. To su pre svega nove članice u odnosu na nas koji tamo želimo da budemo. Oni su se tamo smestili, a ako dodjemo i mi balkanska sirotinja, onda je to veoma egoističan pristup i mislim da to odgovara i velikim državama“, rekao je Nikolić.

„Srbija želi da sarađuje sa BiH“

 

Nikolić je izjavio da je nedavna poseta premijera Aleksandra Vučića Sarajevu ozbiljan znak da Srbija želi da saradjuje sa Bosnom i Hercegovinom.

Nikolić je u intervjuu sarajevskoj Federalnoj TV, uoči današnjeg potpisivanja Deklaracije o nestalim licima u Mostaru, rekao da je BiH partner i prijatelj Srbije, ali i obaveza iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao što je, kako je dodao, obaveza iz tog sporazuma da Beograd održava specijalne odnose sa Banjalukom.

Upitan kada će on da poseti Sarajevo, srpski predsednik je rekao da je „malo nedostajalo“ da to bude na dan obeležavanja veka od Sarajevskog atentata, ali da je u organizaciji tog dogadjaja napravljena „gruba greška koja je oterala delegaciju Srbije“.

„Šteta. Bio sam zaista spreman da dodjem tada u Sarajevo pogotovo što je na tome insistirao predsednik Austrije koji je naš iskreni prijatelj. Medjutim, ako hoćete da vam neko dodje nemojte mu pravite zamku“, rekao je Nikolić dodavši da ne zna zašto, ali da misli da postavljanje table na zgradi u kojoj je održana centralna manifestacija sa natpisom da su Srbi zločinci, jeste zamka.

Nikolić je podsetio da je nakon njegovog izbora za predsednika Srbije bilo susreta sa nepotpunim Predsedništvom BiH, odnosno da je izostao dolazak Željka Komšića u Beograd, ali da su se u punom sastavu potom više puta sastajali – na trilaterali u Turskoj i kasnije u Dubrovniku, na skupu koji je organizovan na inicijativu nemačke kancelarke Anglele Merkel.

Srpski predsednik je primetio da je na tročlanom Predsedništvu BiH velika odgovornost, ali da oni, kako je rekao, ponekad nisu spremni da tu odgovornost nose.

„Kad razgovarate sa članovima predsedništva BiH to su skoro uvek neformalni razgovarali, oni strahovito izbegavaju da razgovaraju o ozbiljnim pitanjima u BiH kada su sva trojica tu. Onda više vole da govore o porodičnim pitanjima i o mnogo toga, samo ne o BiH pošto znaju kolika im je odgovornost, a ponekad nisu spremni da nose tu odgovornost…“, rekao je Nikolić.

Srpski predsednik je dozvolio da mišljenje srpskog člana Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića može da bude da BiH može mirno da se razidje, ali je rekao da on o tome ima drugačiji stav.

„Još mi niko nije pokazao primer, osim Čehoslovačke, da je moguće da se država mirno razidje. Jer se tu za jednu noć opredeljuje sudbina ljudi… S druge strane očigledno da se tamo (u BiH) niko ne trudi da ojača državu, nijedan član Predsedništva, nijedan entitet. Ponekad imam problem sa Srbima zato što ih pitam ko su sada Bosanci u BiH … Svi koji živite u BiH odrekli ste se da ste Bosanci. Svi se etnički svrstavaju“, rekao je Nikolić. To opredeljenje, rekao je Nikolić, vas opredeljuje za jednu državu.

„Mi imamo Hrvate, Bošnjake, Srbe, a nemamo Bosance. Biće zanimljivi rezultati popisa stanovništva zato što mi se čini da se gubi taj osećaj da postoji država koja se zove BiH“, naveo je srpski predsednik i dodao da što se Srbije tiče, „ona ima obavezu da BiH postoji i da ništa ne učini da destabilizuje BiH, ali i da stabilizuje Republiku Srpsku.

Upitan da li ima favorite na predstojećim oktobarskim izborima u BiH, Nikolić nije želeo da se opredeljuje.

„Želim da ti izbori budu demokratski, da odluči izborna volja gradjana, neka pobedi najbolji, a sa partijom i vladom koja bude izabrana Srbija će da saradjuje“, rekao je Nikolić.

Na opasku da su podrške političara u prošlosti bile uobičajene, te da je to činio njegov prethodnik Boris Tadić, Nikolić je rekao da je to bila greška i da je Tadić zato nestao sa političke scene.

„Ja neću napraviti takvu grešku“, izričit je bio Nikolić.

A na insistiranje da ipak kaže koga bi želo da vidi u Predsedništvu BiH nakon izbora, srpski predsednik je kategorično rekao: „Nećete dobiti odgovor na ovo pitanje“.

Govoreći o balansiranoj poltiici Beograda prema Briselu i Moskvi i da li bi takva politika Srbiju mogla da košta, predsednik Srbije kaže da je to moguće.

„Ali, to je ljudski moralan politicki potpuno ispravan i veoma odgovoran odnos. U vremenu kada se veliki sukobljavaju Srbija je uvek birala pravu stranu. A kada sve prodje Srbija nikada nije imala koristi samo štete. U svim svetskim ratovima bili smo na pravoj strani, a bolje su prolazili oni koji su bili na strain neprijatelja. Nekako su brže izlazili iz krize. Ovo je čas u kome Srbija ne sme da se odluči budući da je reč o sukobu naša dva priajtelja oko trećeg prijatelja – Ukrajine“, naveo je Nikolić i dodao da Srbija bez Rusije ne može da preživi.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. АЈДУК ВЕЛЈКО says:

    AU LJUDI ZANDARME UBIJAJU ŠIPTARI, KO O ČEMU GROBAR O FOTELJI I FONDACIJI,SARANJUJU SRBIJU ,SVESNISTE I VIDITE DA VAS PLJACKAJU A VI SAMO DISKUTUJETE NA FORUMIMA,ZNAM TO VAM JE KAO VENTIL DA SMANJITE OPRAVDANI BES,ALI ZNAJTE NIJE RESENJE,ONI TO I HOCE GALAMITE PA SE SMIRITE,SVE ŠTOJE IMALO KURAZI POSLALI SU DO SADA U HAG,ZA NAUK OSTALIMA,KOLONIZATOR PREKO KUPLJENIH DUŠA POČECE I ORGANE DA VAM VADI KADA VAS BUDE DOVEO DO TOG STEPENA LETARGIJE,AKO OVAKO Nastavimo a već smo na ivici provalije bojimse da po diktatu nenastavimo hrabrim korakom napred,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u