ПРЕДСЕДНИК ОТКРИО ШТА ЋЕ БИТИ!? ВУЧИЋ У РУСИЈИ о Руско-српском хуманитарном центру

PREDSEDNIK OTKRIO ŠTA ĆE BITI!? VUČIĆ U RUSIJI o Rusko-srpskom humanitarnom centru

19 decembra 2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će sa ruskim predsednikom sutra razgovarati i o vojnotehničkoj saradnji. Želimo da imamo dovoljno da štitimo zemlju i obezbedimo vojnu neutralnost, rekao je Vučić. Sastanak Vučića i Vladimira Putina trajaće oko dva i po sata.

Aleksandar Vučić je najavio da će sutra dva i po sata razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nakon čega će biti održana konferencija za novinare.

– Ruska strana je želela da imamo izjave i konferenciju i ja sam izuzetno počastvovan zbog toga, napomenuo je Vučić.

Razgovaraće se o ekonomskim odnosima, pravima srpskih radnika u Rusiji koji, između ostalog, rade na izgradnji filharmonije u naučno-tehnološkom parku Zarjađe, koji je ranije danas predsednik obišao.

Takođe, biće reči i o uvećanju trgovinske razmene sa Rusijom koja je, kako kaže, dobra u 2017. i u potpunosti se oporavila.

– Biće potpisani sporazumi u vezi sa gasom. Uvećana je potrošnja gasa, iznosi više od dve milijarde kubnih metara, jer, kako napreduje industrija, veća je i potrošnja gasa. Razgovaraće se o uvećanju skladišta u Banatskom Dvoru na 750 miliona kubnih metara, kako bismo obezbedili sigurnost za građane i fabrike, rekao je predsednik.

Govoreći o potpisivanju sporazuma sa Gaspromom, predsednik je rekao da Srbija u tom smislu gleda kako da reši problem posle 2019. godine, jer niko ne zna da li ćemo moći da preuzimamo gas na Beregovu kao do sada.

– Ako to nismo u mogućnosti da rešimo, zar ćemo ukinuti domaćinstva, industriju? Gledaćemo kako i na koji način da gas koji ulazi u Tursku dođe do Srbije, napomenuo je Vučić.

O tome su vođeni razgovori i sa Evropskom komisijom, koja je Srbiji poklonila 49,5 miliona evra za izgradnju interkonektora sa Bugarskom, kaže predsednik.

– Kad odete u Vladičin Han, Turci dođu pa kažu: „Vučiću, sve je super, sve je sjajno napravljeno“, ali reći će i: „Dovedite nam gas“. To nam traže u Žitorađi, mnogim mestima u Srbiji. Potreban nam je gas i gasovod. To je presudno za reindustrijalizaciju Srbije, za bolji standard građana Srbije, rekao je Vučić.

Vojnotehnička saradnja

Jedna od tema biće i vojnotehnička saradnja, a Vučić ističe da se Srbija ponaša kao suverena zemlja.

– Želimo da imamo dovoljno da štitimo zemlju i očuvamo vojnu neutralnost, kaže Vučić.

Planirana je, navodi, kupovina helikoptera Mi-17 ili varijacija tog modela.

– Naše ratno vazduhoplovstvo skoro da nije postojalo, nabavili smo šest erbasova za vojsku i tri za policiju, dva Mi-17 smo nova kupili, šest migova 29, rekao je Vučić dodajući da je srpsko ratno vazduhoplovstvo snažnije nego što je bilo s početka devedesetih.

– Ako je izbor našeg naroda vojna neutralnost, moramo da budemo dovoljno jaki da je sačuvamo, niko nam neće pomagati po tom pitanju, istakao je Vučić.

Na pitanje da li će biti reči o nabavci sistema protivvazdušne odbrane, Vučić je rekao da „ne želi o tome da govori jer je kupovina takvog sistema suviše složeno i škakljivo pitanje, imajući u vidu činjenicu da ceo svet gleda u to kao da ne želi da vidi Srbiju jaku“.

Predsednik je istakao zahvalnost Srbije Rusiji, koja nam pruža podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta.

– Da toga nema, naša pozicija bi bila gotovo neizdrživa, napomenuo je Vučić i dodao da će sa Putinom razgovarati i o Kataloniji, svetu i svemu što se događa u Evropi.

Kada je reč o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, Vučić je rekao da to nije laka tema za nas.

– Računam da će naši ruski prijatelji imati strpljenja da saslušaju naše argumente, a kakav će biti odgovor Srbije, daće Vlada Srbije u narednom periodu u skladu sa sopstvenom nezavisnošću, suverenošću, koja se ogleda u načinu donošenja odluka, rekao je Vučić.

Predsednik je ranije danas udovici Vitalija Čurkina, Irini, uručio Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je bivši predsednik Tomislav Nikolić posthumno odlikovao nekadašnjeg ambasadora Rusije pri UN.

– Kao izaslanik i predsednik Rusije 1994. pomogao je Srbiji, jedan je od retkih koji je tražio da se sazna istina o Markalama, zaslužan je da se ne žigoše srpski narod na KiM i, pored Vladimira Putina i Sergeja Lavora, jedan je od najzaslužnijih u spasavanju Srbije od tog sveopšteg žigosanja, rekao je Vučić.

(RTS)

KOMENTARI6 komentara

 1. slobo says:

  O kojoj neutraLNOSTI ONI govore kad su NATOu dozvolili sve a Ruse lazu I pokusavaju da obmanu .Pa to sto taj Vucic radi to je stvarno dijecija igra I plivanje u mjestu .On misli da void neku politiku ali to je sprdnja sto on radi .Strane investicije I gluposti .Prodaje srpska dobra u bescijenje I jos daje milione eura kao subvencije stranim ulagacima koji pokupe pare I daju otkaze ljudima .Uzmu pare of bogate Srbije I odose .Ma ovaj covjek je nocna mora za cijelu Srbiju I demagog koji samo laprda a sirotinja mu vjeruje na pricu.Nista on nije uradio za vas osim sto vam javno pocinju da prijete sa zapada a on ne pokusava da ima Ruse iza sebe kao garanciju .On misli da ceSrbiju da sacuvaju neki Migovi ili S 300 .Ma dajte ljudi kanite se gluposti samo jak prijatelj kao Rusija I Kina mogu da vas zastite .Ne treba niko da vas stiti silom nego vise diplomatijom ali sa zapadom nema druge nego sila na silu .

 2. goran says:

  Opet podmuklo izbegava da se izjasni o ruskom centru. Da sam ja Putin, pustio bih Vucuca i Srbe odavno niz vodu, ali Putin ocito ima gvozdene zivce.

 3. Baja says:

  Vucic je u velikoj dilemi od izjave G-dina Putina da je mjerna jedinica za genocid”Srebrenica”!!!

 4. opet ja says:

  "dodajući da je srpsko ratno vazduhoplovstvo snažnije nego što je bilo s početka devedesetih" Evo još jedne laži. A tamo je otišao da podnese izveštaj Putinu zašto Rusija nema makar isti tretman kao NATO.

 5. goran says:

  Da, Putin je ispao iz lezista kad je ponovio osnovnu frazu protiv Srba koju su izmislili upravo oni koji su pocinili zlocin nad Srbima: bajku o Srebrenici. Ali, ne dvoumi se Vucko zbog toga, jer on i sam priznaje da je Srebrenica strasan zlocin. Ne razumem zasto se Rusi udvaraju ovom americkom agentu, niti razumem agenta Vucka ako je stvarno umislio da Rusi ne znaju ko je on. Sve u svemu, los teatar i dosta neiskrenosti sa obe strane.

 6. Dragan says:

  Mene sramota kad vidim ko nam je predsednik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *