Председник РИК: Тврдње да су Вучићу приписана 793 гласа ноторна лаж; Чланови опозиције напустили седницу

Predsednik RIK: Tvrdnje da su Vučiću pripisana 793 glasa notorna laž; Članovi opozicije napustili sednicu

9 aprila 2017

RIK-3-0904-17_620x0

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević saopštio je danas, nakon prebrojavanja glasova sa biračkih mesta 27 i 85 u gradu Novom Pazaru, da je notorna laž tvrdnja da je ukupno 793 glasa sa ta dva biračka mesta upisano kandidatu Aleksandru Vučiću.

Dimitrijević je precizirao da je utvrđeno, prebrojavanjem, da je u pitanju samo četiri glasa i to, kako je rekao, ta četiri glasa su iz tehničke greške, verovatno, dospela u pogrešnu kovertu.

On je na konferenciji za novinare objasnio da je bilo reči o sumnji da je ukupno 793 glasa sa dva biračka mesta upisano u zapisniku u korist jednog predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića.

„Iznete tvrdnje iznete od pojedinih kandidata da je reč o 793 glasa su notorna laž, apsolutna neistina, radi se svega o četiri glasa. Glas je glas, ali dešava se da tokom pakovanja izbornog rezultata listići budu stavljeni među pogrešne glasove“ objasnio je on.

Na biračkom mestu broj 27 u Osnovnoj školi „Mur“ pravo glasa na predsedničkim izborima imalo je 1.848 upisanih birača.

Glasalo je, prema zapisniku 1.250 birača, a upisano je 1.241 važeći listić.

Na biračkom mestu broj 85 u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ bilo je upisano u birački spisak 1.854, a glasalo je 1.193 birača.

Prema zapisniku bilo je 1.185 važećih listića.

Ranije danas predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je predložio da se na dnevni red stavi donošenje „odluke o vršenju uvida u izborni materijal sa biračkih mesta broj 27 i 85 u gradu Novom Pazaru“, zbog, kako je istakao, optužbi, koje su iznete u javnost.

On je, na početku sednice, kojoj prisustvuje 25 od 28 članova RIK-a, naglasio da je neuobičajena tačka stavljena na dnevni red, jer su se u javnosti pojavile spekulacije i optužbe pojedinih kandidata da je RIK izvršila prekrajanje izbrone volje građana, odnosno krađu izbora.

„RIK je na ovim izborima, kao i na svim prethodnim, radio na osnovu zakona, podzakonskih akata i uputsatva“, podvukao je on.

Dimitrijević je kazao da postoje optužbe da ima 800 glasova više od fizički prebrojanih glasova, ocenjujući da bi to bilo skandlozno.

To su, kako je konstatovao, teške i neprihvatljive optužbe na račun RIK-a i biračkih odbora.

Ovi zapisnici, kako podseća su, merodavni i na osnovu njih se vrši upis u statistiku.

„Vrši se veliki pritisak na rad organa, kako RIK-a, tako i biračkih odbora. Zato je u predlog dnevnog reda uneta ova tačka“, rekao je Dimitrijević.

On je istakao da, ako se utvrdi da je došlo do prekrajanja izborne volje na ovim izbornim mestima, zahteva kao predsednik RIK-a da se podnesu krivične prijave.

Kazao je da, ako se potvrde iznesene tvrdnje – treba podneti krivične prijave protiv članova biračkih odbora i stvar rasvetli do kraja.

Istovremeno je podsetio da se glasanje ponavlja na osam mesta, čime glasanje za predsednika Srbije nije završeno.

Članovi RIK-a iz redova opozicije zatražili su uvid u izborni materijal iz cele Srbije, a ne samo sa dva biračka mesta.

Ljiljana Benać-Šantić kaže da su predstavnici kandidata Saše Jankovića pregledali 25 džakova i da je u svih 25 bilo nepravilnosti, te da ne razume zašto je doneta odluka da se vrši uvid u birački materijal sa samo dva biračka mesta. „Postoje nepravilnosti, neusklađenosti onog što piše u izveštaju komisije i onoga što se nalazi u džakovima“, tvrdi ona.

„Imali smo primere izjave pojedinaca u selima oko Tutina da nisu bili u selu tog dana, a da je evidentirano kao da su glasali“, dodala je Benać Šantić.

Ivan Ninić kaže da su predstavnici izbornog štaba Saše Radulović kontrolisali izbore sa glasačkih mesta u Sjenici, gde su uočili nepravilnosti.

Naveo je da su se neki ljudi na dan izbora nalazili izvan zemlje, a da su evidentirani da su izašli na izbore.

Mogućnost uvida u izborni materijal sa tih biračkih mesta zatražio je danas izabrani predsednik i lider SNS Aleksandar Vučić, nakon saopštenja iz izbornog štaba predsedničkog kandidata Saše Janković da je, prema zapisnicima sa ta dva biračka mesta, Vučić dobio 543 glasa, odnosno 250 glasova više nego što ih ima.

Vučić je na izborima za predsednika Srbije 2. aprila, prema poslednjim podacima RIK, osvojio 55,06 odsto glasova a Saša Janković 16,37 odsto.

PREDSTAVNICI OPOZICIJE NAPUSTILI SEDNICU RIK-A

Predstavnici dela opozicije napustili su sednicu Republičke izbore komisije (RIK), nezadovoljni što se nije glasalo o njihovom predlogu da se izvrši uvid u glasački materijal sa svih biračkih mesta.

Sednicu su napustili članovi RIK iz izbornih štabova Vuka Jeremića, Saše Jankovića, Pokreta Dosta je bilo, Dveri, Stamatovića, kao i stalni članovi DS-a i SDS-a.

PREDSEDNIK BIRAČKOG MESTA 85: NEMA KRAĐE

Predsednik biračkog odbora 85 u Novom Pazaru Hivzo Bektović izjavio je danas da na tom biračkom mestu nije bilo nikakve izborne krađe i da je dovoljno samo reći da su svi članovi biračkih odbora iz štabova svih kandidata potpisali zapisnik i verifikovali izbornu volju građana.

„Na izborima su bili predstavnici svih predsedničkih kandidata koji su pratili ceo izborni ciklus“ podvukao je Bektović.

On je rekao da postoji jedan manji, nenamerni propust.

„Taj propust smo uvideli ali svi članovi biračkog odbora su bili saglasni da je suštinski izborna volja građana evidentna iz prebrojanih glasačkih listića. Upravo zato su svi potpisali zapisnik bez primedbe, jer je svima bilo jasno da je stanje u kutiji bilo pravo stanje stvari toga dana“ rekao je.

Niko od nas nije ni pomislio da na bilo koji način koriguje ovaj propust koji smo napravili, već smo ceo materijal, takav kakav je poslali RIK-u, naveo je Bektović i podvukao da apsolutno nije bilo nikakve krađe, pogotovu ne namere i da su radili svoj posao najbolje što su mogli.

JOVANOVIĆ: TUŽIĆU SVE KOJI SU SLAGALI DA JE BILO KRAĐE

Predsednik biračkog odbora na biračkom mestu broj 27 u Novom Pazaru Goran Jovanović izjavio je danas Tanjugu da nikakve krađe nije bilo na tom mestu i najavio krivičnu prijavu protiv članova RIK-a, iz reda predstavnika opozicionih kandidata, koji su neistinitim navodima naneli štetu njegovom ugledu.

Jovanović je precizirao da je bio predsednik biračkog mesta broj 27 u Muru i da je posle glasanja na biračkom mestu završeno sve zapisnički, kao i da su tri puta prebrojali glasove i da je sve bilo ispravno.

„Lično me je policija pratila do opštine, u opštinu sam odneo i imam ispravan zapisnik da sam predao materijal u sto posto ispravnom stanju“, rekao je Jovanović.

„Kod nas nikakvih grešaka nije bilo, ničeg“, istakao je Jovanović.

„Kao predsednik biračkog mesta 27 podneću krivičnu prijavu protiv svih koji su hteli da naruše moju čast i ugled. Što se tiče predsedničkih izbora ja znam da su protekli mirno i u najboljem redu a ko je god mislio da može da mi nešto naudi dokazaće na sudu“, poručio je Jovanović.

On je naveo da je celokupna komisija uveče prebrojala glasove, ne jedanput, nego tri puta i da je sve bilo ispravno.

„Nikakvog incidenta, ništa nije bilo na biračkom mesto od ujutro u šest sati do pola deset uveče. Ja sam predao vreću i sav materijal, imam dokazano da sam u 12:15 predao i izašao. Kome je ovo bila volja ili bilo šta da nešto naudi tom biračkom mestu ja stvarno ne znam“, naveo je Jovanović.

On je istakao i da su svi bili prisutni i da niko nikakvu primedbu nije imao.

„Kao predsednik pitao sam je li ima neko nešto, neku primedbu. Birači su izašli i kazali svoje“, zaključio je Jovanović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *