Predsednik sam na svetu

Predsednik sam na svetu

12 septembra 2014

Tihana_TomicicPiše: Tiana Tomičić

Najveći posao koji će Sabor morati odraditi ove jeseni jest donošenje izmjena Zakona o porezu na dohodak kojim će se, kako je poznato, porezno rasteretiti srednji sloj i preokrenuti ekonomska politika države kroz pokušaj da se potrošnjom poveća i potražnja i proizvodnja, te na koncu izvoz. I spasi BDP, nakon 11 katastrofalnih kvartala. Zastupnici SDP-ove vladajuće većine morat će dignuti ruku za kopernikanski obrat u provođenju fiskalne politike, Linićev koncept odlazi u povijest, a rekonstruirana Vlada spašava srednji sloj i proizvodnju.

No, unutar SDP-a događa se velika pobuna lokalnih načelnika i župana, koji su protiv takvih rješenja jer će njihovi proračuni izgubiti od 7 do 11 posto budžeta. U prijevodu, Grad Rijeka izgubit će oko 60 milijuna od svojih ukupno 800, a Primorsko-goranska županija 25 milijuna od ukupno 350. Nema sumnje da će to izazvati dva efekta: prvo, nadstandardne usluge za građane u onim jedinicama koje su bile bogate i uspješne, ukinut će se. Niz programa u zdravstvu, besplatnih ili subvencioniranih pregleda, nabavke dodatne opreme u osiromašenim i jadnim domovima zdravlja ili županijskim bolnicama, nestat će; jednako kao i opremanje škola, gradnja dvorana, učenički prijevoz, subvencioniranje ogrjeva u školama itd. Drugo, usluge će za građane na lokalnoj razini poskupjeti. Može se očekivati rast cijena vrtića, komunalnih usluga i slično.

Lokalni čelnici dosad nisu ni vidjeli prijedlog zakona napismeno: u medijima čitaju kako ostaju bez desetine prihoda. Tako riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kaže:

»Moram jasno reći da mi do sada nismo dobili na uvid nikakav službeni prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak. A ukoliko Vlada svojim potezima to dovodi u pitanje, logično je da ću reagirati. Činio sam to kada je na vlasti bio HDZ, a činim to i sada. Ukoliko Vlada prihvati ovakav prijedlog porezne reforme i ne prepozna činjenicu da će time sve obaveze i ovlasti gradova, županija i općina dovesti u pitanje, takav potez sigurno neće dobiti prolaznu ocjenu niti mene osobno, a vjerujem niti većine načelnika, gradonačelnika i župana«, izjavio je Obersnel, koji je prije nekoliko dana i osobno došao na sjednicu Glavnog odbora SDP-a da vrh stranke upozori na ovaj problem. Normalno, i župan je već upozoravao, prvi, no kako se Zlatka Komadinu smatra Milanovićevim oponentnom koji dodijava svim i svačim, nije bilo puno reakcija. Sada pak reagiraju i svi ostali SDP-ovi načelnici.

Normalno, na Glavnom odboru dobili su samo općenite odgovore o tome da će se »već nekako naći kompenzacije« za ovaj problem. Novinarima je potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao da Vlada pristaje na zahtjev Obersnela i ostalih da se veći dio poreza na dohodak ubuduće preusmjeri samoupravi, kao i da će jedna od kompenzacijskih mjera biti uvođenje poreza na nekretine, koji bi trebao biti spas za lokalne vlasti. »Ne brinite, neće biti nikave pobune«, rekao je Grčić u svom »apaurin stilu«.

No, porez na nekretnine neće se uvesti prije 1. siječnja 2016., a spomenuti novi zakon stupa na snagu najkasnije do 2015. godine, a možda već i ranije, krajem ove godine. A prema sadašnjoj raspodjeli poreza na dohodak, jedinice lokalne i regionalne samouprave ionako već sudjeluju sa oko 84,5 posto udjela u prikupljenom porezu, dok na državnoj razini ostaje 15,5 posto. Je li realno da se država odrekne poreza na dohodak u potpunosti? Nije, to svi znaju jer uostalom Vladin je glavni zadatak punjenje vlastitog proračuna, a novim porezom ukupno će opća država izgubiti najmanje oko 2,2 milijardi kuna. Teško da je cilj države gubiti vlastite prihode.

Možda su u pravu oni koji kažu da županije jednostavno potezom pera treba ukinuti, kao i barem pola općina jer su to obični uhljebi bez pravog efekta. Točno, no SDP-ova Vlada nije pokrenula reformu lokalne samouprave, niti hoće u ovih godinu dana koliko joj još preostaje, ništa nije ukinula, ali ju je odlučila dodatno osiromašiti. Realno, SDP-ovi lokalni načelnici i župani bit će u bankrotu, krivci za stanje u svojim gradovima i općinama, mada ne vlastitom krivnjom već politikom Vlade, a morat će u nadolazećim izborima braniti politiku Vlade i radosno objašnjavati biračima na predizbornim skupovima kako SDP ponovno mora pobijediti. Osim što u to ni sami više ne vjeruju.

Stoga je Zoran Milanović ponovno u problemu. Izbore će morati pokušati dobiti sam samcat.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *