PREDSEDNIK SAVEZA JEVREJA: Šokirani smo pobedom desničara, rasista i antisemita u Evropi

PREDSEDNIK SAVEZA JEVREJA: Šokirani smo pobedom desničara, rasista i antisemita u Evropi

27 maja 2014

recommendations_ep_electionsPredsednik Centralnog saveza Jevreja Nemačke Diter Grauman šokiran je uspehom desničarskih partija na evropskim izborima, pre svega u Nemačkoj i Francuskoj.

Grauman smatra da bi sada demokratske partije te „demone“ trebalo da zaustave i odbrane evropske vrednosti.

„Nadam se da su ovo bili poslednji evropski izbori na kojima je Nacionaldemorkatska partija (NPD) mogla da učestvuje“, rekao je Grauman danas u Berlinu, zahtevajući zabranu NPD, čiji će jedan poslanik ubuduće sedeti u EP.

„Rasizam i antisemitizam ne smeju nikada imati mesto u našoj zajedničkoj evropskoj kući“, rekao je Grauman, preneli su danas nemački mediji.

I nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je za žaljenje ulazak desnih populista u EP.

U EP će posle izbora, na kojima su juče u Nemačkoj pobedili demohrišćani kancelarke Angele Merkel, a evroskeptički raspoložena „Alternativa za Nemačku“ ostvarila veliki uspeh, sedeti i jedan predstavnik ekstremno desne neonacističke NPD.

Ta partija, o čijoj zabrani se u Nemačkoj već dugo lome koplja, uspela je da osvoji jedan procenat glasova i tako u Strazburg može poslati jednog svog predstavnika, a to će, kako se navodi, najverovatnije, biti Udo Fojgt, dugogodišnji lider NPD, pod čijim vođstvom je ta stranka uspela da utrostruči svoje članstvo.

Fojgt, sin jedinac, rođen 1952. godine u porodici koja za vreme Drugog svetskog rata, izgleda, nije krila svoju ljubav prema fašizmu, bio je od 1996. do 2011. godine na čelu NPD.

Po obrazovanju Fojgt je diplomirani politikolog.

On je bivši vojnik Bundesvera sa par semestara astronautike i članstvom u NPD dugim 40 godina. Fojgt je neubičajeno dugo na čelu NPD i za to vreme je uspeo da utrostruči članstvo i okupi „neonacističke družine“ i kažu, sposoban je da, kao niko drugi, posreduje između partijskih frakcija.

Za njega se kaže da je rasista i neprijatelj ustava, ali da tačno zna gde je „granica“ i da je, zapravo, pragmatični ekstremista.

Nacionalni front Marin le Pen je osvojio najviše glasova na izborima za Evropski parlament u Francuskoj. U Strazburu će naći brojne istomišljenike – radikalna desnica jača je nego ikad.

KOMENTARIJedan komentar

  1. mitovi mitovi says:

    Šokiran je danas cijeli svijet sa činjenicom da nisu izvukli pouke iz holokausta jer židovi danas maltertiraju palestince na njihovoj okupiranoj zemlji !! FUJ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *