PREDSEDNIK RUMUNIJE U TRANSU: NATO mora da pomogne, vojsci Ukrajine preti pokolj!

PREDSEDNIK RUMUNIJE U TRANSU: NATO mora da pomogne, vojsci Ukrajine preti pokolj!

29 avgusta 2014

basesku-magyarhirlaphu-650x433Predsednik Rumunije Trajan Basesku izjavio je u petak da vojsci Ukrajine preti „pokolj”, ako je NATO ne podrži u neravnopravnoj borbi na istoku. Nije sasvim jasno o kakvoj neravnopravnoj borbi priča predsednik Ruumunije, kada se zna da vojska Ukrajine poseduje više vojne tehnike i veći broj vojnika od snaga Novorosije.

Basesku je na godišnjem sastanku rumunske diplomatije rekao da „demokratske zemlje treba da prevaziđu fazu davanja izjava o dobrim namerama”.

Došlo je vreme „da pomognemo ukrajinskoj demokratiji” i da „ukoliko želimo da damo šansu ukrajinskom narodu, treba da postupamo isto kao Ruska Federacija”, ocenio je Basesku.

Basesku je rekao da, racionalno gledano, Rumunija nije ugrožena, ali je ukazao da u zoni Crnog mora postoje zamrznuti konflikti.

Izrazio je uverenje da je cilj Rusije da i ukrajinski sukob pretvori u zamrznuti konflikt kako bi više uticala na razvoj događaja u Ukrajini.

Basesku je ocenio da treba ponovo razmotrati sankcije protiv Rusije i dodati nove sankcije u finansijskom, energetskom i vojnom sektoru.

Premijer Rumunije Viktor Ponta izjavio je danas na drugom skupu da Rumunija, kao značajna zemlja istočnog krila NATO i Evropske unije, podržava Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, a osuđuje i sankcioniše intervenciju i podršku Ruske Federacije separatistima.

KOMENTARI2 komentara

  1. Mare says:

    cigose prodana duso sta ti bre pricas o demokratiji,ti si olicenje nedemokratije amerike a samim tim i rumunije.

  2. 11 septembar says:

    GARAGAN, POSLUŠNO IZVRŠAVA NAREĐENJE...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *