Предсједник Српске одликовао Министарство унутрашњих послова Руске Федерације

Predsjednik Srpske odlikovao Ministarstvo unutrašnjih poslova Ruske Federacije

14 aprila 2017

Predrag-Ceranic 43t

Piše: Predrag Ćeranić

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije – Policijska uprava Moskva i ove godine su, kao i prošle, prisustvovali obilježavanju Dana policije Republike Srpske. Delegaciju ruske policije predvodila je rukovodilac Glavne uprave za istragu general-major Agafjeva Natalija Ivanovna. Ona je preuzela Ukaz o dodjeli odlikovanja, kojim je na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača predsjednik Srpske Milorad Dodik odlikovao Ministarstvo unutrašnjih poslova Ruske Federacije – Policijsku upravu Moskva.

Policijska uprava Moskva odlikovana je ordenom časti sa srebrnim zracima, za razvoj bilateralnih odnosa Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, čime se, kako je istaknuto, doprinosi afirmaciji ljudskih prava, vladavini prava i sloboda, kao i toleranciji među narodima Ruske Federacije i Republike Srpske.

Prilikom dodjele odlikovanja predsjednik Dodik je istakao da saradnja policije Srpske i MUP-a Ruske Federacije ima njegovu punu podršku. Naglašeno je da su ostvareni veoma značajni rezultati na provođenju zakona, te da je učinjen značajan pomak u pogledu saradnje policijskih struktura Republike Srpske i Ruske Federacije.

Predstavnike Policijske uprave Moskva, povodom obilježavanja Dana policije i 25 godina MUP-a Srpske, tokom višednevne posjete Republici Srpskoj primio je i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač. Razgovarano je o modalitetima saradnje dva ministarstva, na osnovu Memoranduma o razumijevanju između Glavne uprave MUP-a Ruske federacije za grad Moskvu i MUP-a Republike Srpske.Lukač je upoznao rusku delegaciju sa bezbjednosnom situacijom u Republici Srpskoj i BiH.Šef delegacije MUP-a Ruske Federacije Agafjeva Natalija Ivanovna istakla je da je terorizam bolest 21. vijeka i da je neophodna saradnja dva ministarstva u ovoj oblasti.

Delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije posjetila je i Upravu za policijsku obuku i razgovarala sa načelnikom dr Milom Šikmanom i njegovim saradnicima, gdje su se upoznali sa aktivnostima i djelatnošću ove uprave. Takođe, tokom razgovora razmjenili su iskustva u pogledu obuke i stručnog usavršavanja, te mogućnostima za saradnju na ovom polju. Navedenom sastanku prisustvovao je i dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka doc.dr Predrag Ćeranić, koji je iskoristio priliku da predstavi novoformirani fakultet, te ukaže na pravce daljeg razvoja ove visokoškolske ustanove. Takođe, ukazano je na značaj Fakulteta za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i mogućnost za povezivanje sa srodnim ustanovama u Ruskoj Federaciji.

Nakon toga, predstavnici Policijske uprave Moskvaobišli su Muzej policije Republike Srpske, zatim kabinete naoružanja i kriminalistike, školsku policijsku stanicu, kao i objekat internata Uprave za policijsko obrazovanje.

Tako uzajamne posjete predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policijske uprave Moskva postaju uobičajene i uvijek su korak ispred u odnosu na prethodnu. Inače, Svečana akademija povodom Dana policije Srpske i 25 godina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske bila je na visokom umjetničkom nivou. Himnu Republike Srpske „Moja Republika“ i himnu Republike Srbije „Bože pravde“ izveli su Srpsko crkveno pjevačko društvo Srbadija iz Bijeljine, i Umjetnički ansambl „Stanislav Binički“ Ministarstva odbrane Republike Srbije, kao i kompozicije „Marš na Drinu“ i „Tamo daleko“.

U sklopu prigodnog programa prikazani su i dokumentarni filmovi „Uloga MUP-a Republike Srpske u stvaranju i odbrani Republike Srpske“ i „MUP danas – izazovi savremenog doba“ u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *