ПРЕДСТАВА О ДИСУ: Ведрина уклетог песника

PREDSTAVA O DISU: Vedrina ukletog pesnika

5 marta 2018

POSLEDNJIH nekoliko sati u životu Vladislava Petkovića Disa pre potonuća broda „Italija“, ispunjenih sećanjima i košmarom, tema su novog naslova Beogradskog dramskog: poetska drama Aleksandra Jugovića „Utopljena duša“ (u režiji Bobana Skerlića) premijerno će biti izvedena 6. marta.

U ulozi tragičnog pesnika, autora besmrtnih stihova („Možda spava“, „Tamnica“, „Nirvana“) gledaćemo Sergeja Trifunovića.

– Čim sam čuo da je reč o Disu, pristao sam! Bio je to izazov iz više razloga. Ostalo je nekoliko dana do premijere, a na tekstu smo do juče radili. Počinjem da se zaljubljujem u predstavu, što je za mene sasvim siguran znak – ističe Trifunović, koji je na Crvenom krstu odigrao i prvu svoju predstavu „Slobodna teritorija“, kasnije i „Audijenciju“.

Na pitanje da li mu je „ukleti pesnik“ nesvakidašnje sudbine, neshvaćen i nepriznat za života, bio posebna inspiracija ne samo zbog svojih vanserijskih stihova, Trifunović odgovara:

– Ne znam zašto baš Dis… Još tragam za tim čovekom, uvek iznova o njemu saznajem nešto novo i oprečno. Nemam odgovor šta je posebno „spektakularno“ u ovoj ličnosti. Za mene je fantastičan momenat i kako se venčao. U životu pesnika još je puno bizarnih detalja. I puno tragedija: u kući mu je umrlo čak devetoro najbližih članova. A opet, na svim slikama deluje nasmejano. Ima neke vedre oči, ne vidim ništa od tog unutrašnjeg mraka u njegovom liku. Živeo je to što je pisao. Zaista je bio „ukleti pesnik“ – kao da je sam tome težio i takvu sudbinu prizivao…

ANSAMBL

U PODELI su i Milica Zarić, Igor Damjanović, Nemanja Stamatović, Ivana Dudić i Lako Nikolić. Dramaturg je Kristina Đuković, scenograf Nemanja Petrović, kostimograf Tatjana Radišić, dok je scenski pokret bio zadatak za Mariju Milenković.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *