Представљен мозаик у Храму Светог Саве (ФОТО/ВИДЕО)

Predstavljen mozaik u Hramu Svetog Save (FOTO/VIDEO)

24 februara 2018

U Hramu Svetog Save predstavljen je mozaik centrale kupola hrama, visine od 65 metara, koja je jedan od najvećih projekata mozačkog ukrašavanja u svetu. Prezentaciji mozaika su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov.

Vučić je rekao da je na mozaiku radilo 70 umetnika i mozaičara iz Rusije i Srbije, koji su „utkali milione blještavih komadića u jednu jedinstvenu poruku bratstva i solidarnosti“. On se zahvalio umetniku Nikolaju Muhinu, na posvećenom i veličanstvenom delu koje, kako je ocenio, ostaje za buduća pokoljenja Srbije, ali i Rusije.

Zahvalio se i Gaspromu koji je donirao novac, u iznosu od četiri miliona evra.

Vučić je naglasio da će Hram Svetog Save biti završen i da je država Srbija u poslednjih nekoliko meseci uložila više nego što je uloženo poslednjih decenija.

„Da dokažemo da smo naučili sve lekcije i da smo odabrali život, građenje i prosvetljenje koje je obeležilo čitav život velikog sveca. Da omogućimo da hram koji je danas najveći u ovom delu Evrope i sveta, bude i najlepši i najsvetiji“, rekao je Vučić.

Ukras je težak 40 tona, pravljen je godinu dana u Moskvi, nakon čega je prevezen u Beograd.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov preneo svoje iskreno divljenje i priznanje svima koji su učestvovali u njegovoj gradnji, opremanju i oslikavanju, a posebno umestnicima koji su tom poduhvatu doprineli.

Uz opasku da u nekim zemljama crkve učestvuju u „političkim igrama“, poput onih u Crnoj Gori ili Makedoniji, Lavrov je posebno naglasio bliskost srpske i ruske crkve te izrazio uverenje da će i u budućnosti one sačuvati dostojanstvo, koje su i do sada iskazivale.

Patrijarh Irinej je podsetio da se Hram nalazi na mestu na kome su Truci daleke 1595. godine spalili telo Svetoga Save. Prilikom obeležavanja 300 godina od tog nemilog događaja, rodila se ideja da se na ovom mestu podigne veličanstveni hram, najvećoj duhovnoj i kulturnoj ličnosti, rekao je patrijarh.

Podsetio je da je početkom dvadesetog veka bilo nekoliko neuspelih konkursa za izgradnju hrama, da je ona započeta 1939. godine, pa prekinuta Drugim svetskim ratom, i tek dolaskom patrijarha Germana 1958. godine obnovljeno pitanje nastavka gradnje Hrama.

„Ovom prilikom sa ovoga svetoga mesta, najsrdačnije se zahvaljujemo bratskoj Rusiji i gostodinu Putinu za ljubav prema nažem narodu kao i Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Naravno i od sveg srca se zahvaljujemo i Srbiji i gospodinu Vučiću za veliku i dragocenu finansijsku pomoć“, rekao je patrijarh Irinej.

Irinej je govorio o istorijatu izgradnje Hrama na Vračaru, da je njegova grdanja više puta bila zaustavljena tokom raznih događanja koji su zadesili ove prostore, te da se sada ona nastavlja i da će Hram biti „ponos Srba i Rusa kao i celog pravoslavlja“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ivan Grozni says:

    Samo zbog ovog mozaika vredi posetiti Beograd.Fenomenalan je i jedinstven.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *