ПРЕДСТАВЉЕН РОМАН „DISХАРМОНИЈА“: Тајне Дисовог живота

PREDSTAVLJEN ROMAN „DISHARMONIJA“: Tajne Disovog života

28 maja 2017

VLADISLAV Petković Dis je po mnogo čemu poseban u našem pesništvu: po životu, obrazovanju, teškoj sudbini, i najzad, po samoj poeziji. Vek posle smrti velikog pesnika, jednog od naših najvećih, Kompanija „Novosti“ i „Knjiga komerc“ objavili su biografski roman „Disharmonija“ Aleksandra Jugovića.

Vešto kombinujući biografske činjenice i podatke o Disovom životu, a za mnoge od njih iz ove knjige saznajemo prvi put, Jugović je uspeo da isplete životno tkivo pesnikovog života i sudbine. Od anegdote o nesporazumu sa Pašićem, Disovog seljakanja, učiteljevanja po Srbiji, besparice, nemoći na maturskom ispitu, svadbe, rata, izbeglištva, do prelaska sa srpskom vojskom preko Albanije, puta na Krf, koji ga vodi u susret sa samim sobom kroz misli o tužnoj prošlosti u iščekivanju smrti.

– Vladislav Petković Dis je možda jedan od najboljih i najznačajnijih srpskih pesnika, i kao takav ostao je zagonetka do današnjih dana – rekao je Aleksandar Jugović, na današnjoj promociji knjige u Vukovoj zadužbini. – Njegove poetske ideje bile su originalne. Razlikovao se od svojih savremenika. Kada su kritičari u njegovoj poeziji „prepoznavali“ francuski simbolizam, on bi uticaj francuskih pesnika na svoju poeziju činio nemogućim. Priznavao je da njihove stihove nije čitao, a da se sličnost može tražiti samo u zajedničkom osećanju splina, dosade, neželje.

Radeći kao profesor u Disovom rodnom selu Zablaću, Jugović je izmaštao pesnikov život krećući se kroz njegov uzbudljiv životopis, ali koristio i dokumentarnu građu koju je nalazio u zavičajnom odeljenju čačanske biblioteke i arhivima.

– Jugović je počeo kao pesnik, međutim pokazao se kao vrsni pripovedač i dramski pisac – zapazio je Milomir Kragović, urednik Izdavačkog sektora Kompanije „Novosti“. – „Disharmonija“ je veoma neobičan biografski roman, koji će pomoći onima koji ništa ne znaju o Disu da mnogo toga nauče, ali i drugoj grupi koja ponešto zna da do tančina upozna nesrećnu sudbinu ovog pesnika. Dis je bio kontroverzni pesnik, koji je svojim životom pokazao kakva je sudbina poete u ovoj zemlji. Jugović je to sa puno emocije dočarao.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *