ПРЕДСТАВЉЕНА НОВА СТРАТЕГИЈА СРБИЈЕ: Нема независног Косова, сарадња са ОДКБ-ом…

PREDSTAVLJENA NOVA STRATEGIJA SRBIJE: Nema nezavisnog Kosova, saradnja sa ODKB-om…

24 decembra 2019

Na Desetoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vulin predstavio je dva najvažnija strateška dokumenta u oblasti odbrane — Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbednosti.

Obraćajući se poslanicima, ministar Vulin je rekao da mu je velika čast što može da predstavi dva krovna dokumenta koja definišu strategiju, ne samoodbrane, nego i strategiju politike naše zemlje.„Republika Srbija pomno prati promene u okruženju i prilagođava svoju odbrambenu i bezbednosnu politiku tim promenama, kako bi na najbolji način zaštitila svoje nacionalne i odbrambene interese, a to su očuvanje suverenosti i teritorijalne celovitosti, vojna neutralnost, briga o srpskom narodu van granica Srbije, evropske integracije i efikasna pravna država. To su osnovna polazišta za izradu strategijskih dokumenata“, istakao je ministar Vulin.

Ministar Vulin je naglasio da su u dokumentu prvi put utvrđeni nacionalni interesi i osnove sistema nacionalne bezbednosti.

„Posebno se ističe da za Republiku Srbiju nije prihvatljivo protivpravno i jednostrano proglašena nezavisnost teritorije koju administrativno obuhvata Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija. Smatramo to ugrožavanjem nacionalne vrednosti i interesa naše zemlje. Podvlačim još jednom da je po prvi put država Srbija smogla snage i hrabrosti da izađe pred čitav svet i da kaže šta je to šta je naš nacionalni interes“, rekao je ministar odbrane i dodao da „Strategija utvrđuje sedam nacionalnih interesa: očuvanje suvereniteta nezavisnosti i teritorijalne celovitosti Republike Srbije, očuvanje unutrašnje stabilnosti i bezbednosti Republike Srbije i njenih građana, očuvanje postojanja i zaštite srpskog naroda gde god on da živi“.

Sedam nacionalnih interesa za odbranu Srbije

„Ta rečenica koju sam sada izgovorio nikada nije našla svoje mesto pod suncem, u istoriji moderne srpske države. Nikada srpska država, nikada država Srbija nije rekla da je njen nacionalni interes očuvanje života Srba bez obzira gde oni žive. I nikada, kao u dokumentu koji je pred vama, nije rečeno da je Republika Srpska i njeno očuvanje prioritet naše spoljne politike. Država Srbija na ovaj način veoma jasno kaže šta je nacionalni interes i šta se mora braniti. Pre nas kao da se niko toga nije setio. Prošla strategija je rađena 2009. godine. Sledeći interes je očuvanje nacionalnih manjina, njihovog kulturnog, verskog i istorijskog identiteta, očuvanje mira i stabilnosti u regionu i svetu, evropske integracije i članstvo Republike Srbije u Evropskoj uniji, ekonomski razvoj i ukupni prosperitet, kao i očuvanje životne sredine i resursa Republike Srbije“, rekao je ministar odbrane.

„Strategijski koncept odbrane izražava osnovne stavove o načinu angažovanja sistema odbrane, a zasniva se na modelu totalne odbrane. Model totalne odbrane je i ranije pominjan, u prethodnim strategijama, ali se na njemu ništa nije uradilo. Mi smo rekli, uvodimo profesionalnu vojsku, ona će biti mala, dobro obučena i organizovana, dobro naoružana i kada dođe do prvog udara, ona će ga zadržati, a onda će doći ko“, zapitao se ministar odbrane.

Ovo je naš način da se brinemo o sopstvenoj budućnosti, poručio je Vulin.

„Jer posle toga, posle ovog prvog dela koncepta totalne odbrane, u koji se nije uložio ni jedan dinar, i oko koga se ništa nije radilo, nema ko da dođe. Tragični su podaci onih koji su pozivani u rezervu. Prekinuto je sa obukom našeg stanovništva, a koncept totalne odbrane upravo kaže da svaki građanin Srbije, u skladu sa svojim mogućnostima, zdravstvenim, obrazovnim, ima pravo i obavezu da učestvuje u konceptu odbrane svoje zemlje, onako, dakle, kako može. Neće svi nositi oružje, ali itekako ima prostora za svakoga. E sad, mi smo to uveli, napisali i jednostavno prestali da radimo na tome i ništa nismo uradili. Ništa! Ovo je sad naš način da se ponovo brinemo o sopstvenoj bezbednosti, i to nije nešto zbog čega bilo ko treba da bude zabrinut, jer to je pravo i obaveza, a u čitavom svetu mnogo mirnije zemlje nego što je naša isto tako vode računa o ovakvim elementima i čine sve da njihova zemlja bude sigurna i bezbedna“, rekao je ministar Vulin.

Šest odbrambenih interesa

U funkciji ostvarivanja i zaštite nacionalnih interesa, utvrđeno je šest odbrambenih interesa — zaštita suverenosti, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti i zaštita bezbednosti Republike Srbije i građana; očuvanje mira i bezbednosti u regionu i svetu; unapređenje nacionalne bezbednosti i odbrane kroz procese evropskih integracija; vojna neutralnost Republike Srbije i saradnja i partnerstvo sa državama i međunarodnim organizacijama u oblasti bezbednosti i odbrane.

„U ovom dokumentu istaknut je stav da je za Republiku Srbiju apsolutno neprihvatljiva kosovska nezavisnost. Ovde dolazimo do još jedne od ključnih elemenata strategija koje su pred vama. Naše čvrsto opredeljenje o insistiranju na politici vojne neutralnosti. Vojna neutralnost je stav građana ove zemlje, stav Narodne skupštine, Vlade i stav predsednika Republike i nešto od čega se i ovim dokumentom pojačava naša rešenost da ostanemo vojno neutralni. Upravo zbog toga, primetićete da se po prvi put u ovom dokumentu, osim pominjanja naše saradnje sa NATO paktom, kroz Partnerstvo za mir, što smatramo optimalnim nivoom naše saradnje, dakle isključuje članstvo — govori i o našoj saradnji sa ODKB-om, dakle Ugovorom o kolektivnoj bezbednosti. Neki ga nazivaju i istočni NATO. To je prvi put, jer nikada do sada nijedan papir u našoj zemlji — iako je imao stavove o vojnoj neutralnosti — nije vodio, i nije predlagao ovako izbalansiranu politiku, dakle, sarađujte sa Istokom sarađujte i sa Zapadom.Imajte zajedničke aktivnosti sa Zapadom, ali imajte ih i sa Istokom. Ovo je prvi put da jedan zvanični predlog, da zvanična Strategija izlazi pred građane Srbije i kaže da će sarađivati isto sa Istokom, kao i sa Zapadom, i to vrlo jasno i precizno definiše. Navešću vam primer, da smo mi, dragi građani, imali od 2000. pa do 2012. godine sa Ruskom Federacijom zajedničkih aktivnosti — nula, dakle, nismo radili ništa, a reći ću vam da sada imamo 96.

Dakle, vidite da postoji razlika, a da nigde nismo ugrozili načelo vojne neutralnosti, jer isto tako sarađujemo i sa zapadnim zemljama, vodeći računa na prvom mestu o građanima Srbije, i šta su naši interesi. Ne, dakle, šta su tuđi interesi, već šta su naši interesi“, rekao je ministar odbrane.

„Vojsku Srbije sada organizuju, uređuju i vode oni koji slušaju samo glas građana Srbije i baš nikog drugog“, zaključio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

KOMENTARI3 komentara

  1. Kulak says:

    Srbija je država Srba i mora voditi računa o nacionalnim interesima Srba svuda u svetu.

  2. Milos says:

    Kad krenu o vojnoj neutralnosti da se smuci coveku.Srbija nije vojno neutralna drzava jer vojno neutralna drzava nije ni tamo ni ovamo a ne i ovamo i onamo.Vojno neutralne drzave ne saradjuju sa oba tabora vec su same za sebe. Srbija vojno neutralna drzava a NATOv sprat u Generalstabu?A IPAP i SOFA sporazum?

  3. Beli Orao says:

    Možda i od ove kosturnice bude nešto . Novi zakonik , dve bitne stavke barem je pravac okrenut u pravu stranu !!! Sad ministre , pokaži i gospodi na prvom spratu gdje im je mjesto u podrumu , ministre ! Kad to učiniš onda ću reći BRAVO a pratiću i dalje koje korake praviš Ti a i vlada i onda ću reći “ BRAVO “ ili “ KLETI “ !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *