ПРЕДСТАВЉЕНЕ НОВЕ КЊИГЕ МИЛОША КОРДИЋА

PREDSTAVLJENE NOVE KNJIGE MILOŠA KORDIĆA

7 novembra 2016

p1780491-djene

Priredio: J. Lipar

Dvije nove knjige književnika Miloša Kordića, rođenog na Baniji, 1944. godine, a od 1991. izbjeglice u Beogradu, izašle iz štampe ovog ljeta, predstavljene su u četvrtak, 3. novembra, u Biblioteci „Sveti Sava“ u Zemunu.

To su: knjiga Grumen zemlje očinje (zapisi o izbjeglim, prognanim i „interno raseljenim“ Srbima, izdanje Zavičajnog udruženja Krajišnika „Nikola Tesla“ Plandište) i zbirka pjesama Predvečerje (izdanje Izdavačkog preduzeća Prosveta a. d. Beograd).

O knjizi zapisa, objavljivanih prije desetak i više godina u beogradskom magazinu za izbjeglice Pravi odgovor, govorila je novinar Milka Ljubučić, tada glavni i odgovorni urednik tog magazina.

„… U svojim, on će skromno reći, zabilješkama“, rekla je, između ostalog, Milka Ljubičić, „Kordić nas upoznaje sa isječcima iz svakodnevice malih ljudi čiji životi su ispreturani velikim političkim, nacionalnim i istorijskim turbulencijama. U fokusu Miloševe pažnje su takozvani postolujni, postdejtonski i postkumanovski Srbi… oni koje su ratovi izmjestili iz njihovih sela i varošica, sa njihovih brda i njiva, šuma i livada na druge, njima nepoznate prostore, među sunarodnike, svoje a opet tuđe ljude. Miloš ih sreće na raznim mjestima, zatiče u raznim situacijama, pamti pa zapisuje njihova (ne)snalaženja i (ne)navikavanja na novi suživot i nevolje od kojih se štite na razne načine, nerijetko i humorom, ne štedeći ni sebe ni okruženje, ali i ćutanjem jer jedino ono, kao što je davno primjetio Jovan Dučić, „može da sačuva čovjeka od posljedica koje mogu da mu nanesu trenutna i nesmotrena raspoloženja“…

O knjizi pjesama Predvečerje govorio je profesor dr Dušan Ivanić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, književni istoričar i kritičar, inače autor više knjiga (istorija, pregleda, antologija…) o književnosti Srba iz Hrvatske i autor većeg broja radova i o književnom stvaralaštvu Miloša Kordića.

„… U Predvečerju pored tragova zavičajnosti i uspomena“, kazao je profesor Dušan Ivanić, “ nešto drugo prožima sve pjesme: one govore metaforom, metonimijom, simbolom; ono što je čulno pretaču u beščulno, realno u nadrealno ili fantastično, prolazno u trajno, tjelesno u bestjelesno…

Kordić je pjesnik zajednice, njene sudbine i njenih poslova (porodice, sela, naroda)…

Moglo bi se reći: Predvečerje je nevesela knjiga o našoj prolaznosti, nas lično, prolaznosti zavičaja, naroda, generacija, raspoloženja, godišnjih doba, bilja, ptica… Ali te su pjesme i ditirampske slike zavičajnih prostora: možda upravo usljed toga neodoljivo odlaze u melanholiju… u priču ili osjećanje o promjenljivosti i prolaznosti našeg ja i našeg mi. Na pjesniku je da sačuva, „za daleko neko pokoljenje“ (Njegoš) tragove i našeg ja i našeg mi! Neće biti slučajno što se u Kordićevim pjesmama nalazi dijete „koje čuva ovce“ (strana 11) i pjeva ili mi koji – pjevamo, istakao je profesor Ivanić.

Miloš Kordić je prigodnom riječju podsjetio i na godišnjice istaknutih književnika, rođenih na Baniji, za koje je bio posebno vezan: Dragana Božića, rođenog u Obljaju – 85 godina od rođenja i pet godina od smrti, i Dragana Kordića, rođenog u Komogovini – 70 godina od rođenja i 25 od smrti. Miloš je pročitao i po jednu njihovu pjesmu (Božić se u književnosti najprije javio zbirkom pjesama, Matica srpska, Novi Sad, 1960. godine, a kasnije je pisao isključivo prozu: romani, priče i pripovijetke).

U programu, u kome je svoje zapise i pjesme čitao sam autor, učestvovao je s tri sjajne muzičke tačke gitarista Dimitrije Ninković. Dok je voditeljski posao odlično i spontano vodio istaknuti pjesnik, inače potpredsjednik Skupštine Udruženja Banijaca, Miloš Bajić.

Prisutni, koji su gotovo ispunili prostor zemunske Biblioteke, namijenjen takvim i sličnim programima, aplauzima su propratili predstavljanje ovih novih knjiga Miloša Kordića, kao i 50 godina od izlaska njegove prve zbirke pjesama Postojalo jedno more (Sisak, 1966).

I da podsjetimo: Miloš Kordić rođen je 1944. godine u Komogovini (na Baniji). Objavio je 17 knjiga poezije, dvije poeme, tri knjige priča i pripovjedaka, roman, dvije knjige poezije za djecu, knjigu malih eseja i ogleda, književnu monografiju o Književnoj nagradi Željezare Sisak, knjigu o svom rodnom selu Komogovini… Dobitnik je Nagrade „Sava Mrkalj“ Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Zagreb za 2012. godinu za poseban doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *