PREDSTAVNIK RUSIJE PRI NATO-u: NATO je prvi počeo, zato Rusija ima pravo da učini sve da bi se odbranila

PREDSTAVNIK RUSIJE PRI NATO-u: NATO je prvi počeo, zato Rusija ima pravo da učini sve da bi se odbranila

5 новембра 2014

B4F2C1BF-24C5-49D6-91AE-3490DDFA3011_cx0_cy7_cw0_mw1024_s_n_r1Apsolutno su lišeni svake perspektive pokušaji NATO da projektuje silu na Rusiju. Zato neka se niko ne iznenađuje povodom koraka koje Rusija radi svoje bezbednosti još može preduzeti – ocenio je stalni predstavnik Moskve pri zapadnoj vojnoj alijanse Aleksandar Gruško.

U intervjuu moskovskom dnevnom listu „Komersant”, on je upozorio: „Moskva je ubeđena da je zadatak svih Evropljana da ne dozvole dalji regres u sferi bezbednosti u Evroatlantiku. Principi koje je Rusija predlagala poslednjih godina – nedeljivost bezbednosti, odustajanje od bezbednosti na štetu bezbednosti drugih i nemešanje u unutrašnje stvari drugih – jedina su realna alternativa konfrontacionim prilazima i daljoj degradaciji situacije”.

Gruško je ukazao da je NATO u poslednje vreme formirao novu ojačanu konfiguraciju snaga i naglasio da će ta „konfiguracija” biti uzeta u obzir u ruskom vojnom planiranju da bi se osigurala od svih mogućih pretnji.

„Dugoročne političke posledice imaće paket mera – usaglašen na samitu alijanse u Velsu – za jačanje istočnog krila i vraćanje NATO njegovoj izvornoj funkciji zaštite od „velikog protivnika”.

Prema njegovim rečima, NATO pokušava da se vrati logici hladnog rata i da krivicu prebaci na Rusiju, tvrdnjama da je Rusija dobila sa prisajedinjenjem Krima, ali da je istovremeno više izgubila jer je NATO svoju vojnu infrastrukturu pomerio „dalje na Istok”.

„NATO nije imao nikakav razlog da pomera svoje potencijale na Istok. Međutim, njemu je bio potreban povod za sopstvenu reanimaciju posle razornih intervencija na Balkanu, u Iraku i Libiji, a i u Avganistanu ima situaciju za brigu” – podvukao je Gruško.

„Primicanje vojne infrastukture granicama Rusije – dodao je Gruško – to je direktan put ka eskalaciji napetosti i podrivanju vojne bezbednosti i u regionu i u Evropi. NATO sam povećava rizik da dođe do vojnih incidenata i slabi bezbednost i onih zemalja kojima navodno obezbeđuje pojačanu zaštitu od Rusije”.

(Fakti.org)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u