Predstoje nam novi izbori?

Predstoje nam novi izbori?

11 jula 2013

Vlada SrbijeBeogradska štampa piše da nije isklljučena mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora ukoliko ne dođe do dogovora o rekonstrukciji Vlade Srbije. Ukoliko SPS i URS ne budu spremni na oštre kadrovske rezove, koje su već naprednjaci pripremili u svojim redovima, moguće je da proces rekonstrukcije propadne i da se ide na vanredne parlamentarne izbore, navodi više dnevnih listova.

Ako se to dogodi, na vanredne parlamentarne izbore će se ići već u septembru, pišu „Novosti“, a „Kurir“ navodi da neće biti najavljene rekonstrukcije vlade ukoliko SPS i SNS ne postignu dogovor o rokadi ministarstava i u tom slučaju će se ići na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Kako navodi taj list, definitivan rasplet desiće se možda već u naredna dva dana, odnosno najkasnije do petka, jer se očekuje da do tada lider SPS-a Ivica Dačić odgovori na ponudu naprednjaka – da SPS ustupi SNS-u tri za tri ministarstva.

„Tenzija unutar vladajućih stranaka, a naročito među ministrima koji su u javnosti ‘obeleženi’ za smenu, iz dana u dan raste. Kulminacija bi mogla da usledi tokom predstojećeg vikenda kada se očekuje da naprednjaci ‘povuku nogu’i obelodane spisak funkcionera koji će morati da napuste položaje“, pišu „Novosti“ .

Posle toga, očekuje se da sledeće nedelje i Ivica Dačić i Mlađan Dinkić odgovore na izazov i izađu u javnost sa imenima svojih ljudi koji nisu pružili zadovoljavajuće rezultate u prvoj godina rada, navodi list. Prvi potpredsednik Vlade i lider SNS-a Aleksandar Vučić najavio je u sredu da će proces rekonstrukcije biti mnogo ozbiljniji nego što izgleda. Tako, dok se naprednjaci, prema informacijama „Novosti“, spremaju da zamene ministre Gorana Kneževića (poljoprivreda), Bratislava Petkovića (kultura), Alisu Marić (sport), kao i još desetinu nižih vladinih službenika i direktora javnih preduzeća, socijalisti i „regionalisti“ još ne otkrivaju karte.

Šef poslaničkog kluba SPS-a Branko Ružić rekao je „Novostima“ da će socijalisti završiti razgovore o rekonstrukciji vlade do 17. jula: „Sve opcije još su otvorene. Mislim da smo blizu definisanja politike vlade i u odnosu na to će se opredeljivati personalna rešenja. Videćemo da li će se rekonstrukcija sprovesti rotacijom ili zamenom odgovornosti u resorima“, poručio je Ružić.

Marko Selaković, portparol URS-a, kazao je tom listu da proces rekonstrukcije nije mnogo odmakao od poslednjeg susreta lidera u vili „Bokeljka“. „Naravno da ćemo uskoro na organima stranke otvoriti sva pitanja oko rekonstrukcije, ali najpre treba videti kako će teći razgovori sa partnerima“, kazao je on. Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović najavio je u sredu da će se, ako bude rekonstrukcije vlade, Skupština o njoj izjašnjavati najverovatnije u poslednjoj nedelji jula, kada će novoizabrani ministri proći „kroz skupštinsku proceduru“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *