PREDZNAK NOVOG ZAOŠTRAVANJA: Viktorija Nuland posetila Kijev

PREDZNAK NOVOG ZAOŠTRAVANJA: Viktorija Nuland posetila Kijev

12 oktobra 2014

9AP834678398237-1Protekle nedelje je u Ukrajini zabeležena poseta pomoćnika državnog sekretara SAD Viktorije Nuland. Primećeno je: posle poseta predstavnika američkog isteblišmenta u Ukrajini se naglo zaoštrava unatarpolitička situacija.

Prilikom susreta Nuland sa predsednikom Petrom Porošenkom razmatrani su bili problemi realizacije minskih sporazuma i uzajamnih odnosa Kijeva i Jugo-Istoka, i to u veoma svojevrsnom kontekstu, kako kažu eksperti. Prema rezultatima pregovora Nuland je izjavila o neophodnosti obnavljanja pune kontrole ukrajinsko-ruske granice kao ključnog elementa daljeg mirovnog regulisanja. Poznato je da je deo te granice – današnja granica samoproglašenih DNR i LNR s Rusijom, odnosno, ispada da Nuland faktički gura Porošenka u novu vojnu eskalaciju konflikta? Teško da će narodna vojska Jugo-Istoka jednostavno dozvoliti ukrajinskim specijalnim resorima da obnove kontrolu te granice.

Još jedan cilj posete Nuland, kažu eksperti, bio je pomirenje između Porošenka i premijera Arsenija Jasenjuka, kao i dobijanje garancija očuvanja njegovog položaja premijera posle izbora u Radu. Izgleda, danas je glavno za Vašington da stvori u ukrajinskom parlamentu moćnu koaliciju, koja će biti pokorna volji prekookeanskih kuratora.

Međutim, predizborna borba za mesta u Vrhovnoj radi slična je kriminalnim okršajima. Svi prate borbu dva zloglasna političara – lidera Radikalne stranke Olega Ljaškoa i guvernera Dnjepropetrovske oblasti Igora Kolomojskog. U internetu se našao snimak pregovora oligarha, u kojem je on tražio od podređenih da pojačaju napad medija na Ljaškoa. Za uzvrat je taj upotrebio grube psovke, čak je zapretio Kolomojskom fizičkim okršajem, a čak i ubistvom.

U Moskvi predizborna histerija u Ukrajini izaziva zabrinutost, – kaže šef MIP Rusije Sergej Lavrov.

Nas zabrinjava, što zauzeti svojim specifičnim metodima predizborne borbe ukrajinski političari ništa ne rade da bi najzad počeli opštenacionalni dijalog i sveobuhvatnu ustavnu reformu.

Izgleda da će indikatori adekvatnosti ukrajinskih vlasti postati pregovori o gasu, zakazani za iduću nedelju. Sudeći po izjavama činovnika, uspelo je čak rešiti pitanje delimične isplate ukrajinskog duga Rusiji. Podsetimo, Ukrajina mora da podmiri dug od 2 mlrd dolara do kraja oktobra, još 1,1 mlrd – do kraja ove godine. Tek zatim će Moskva moći da obnovi isporuke gasa. Ako se problem ne reši pod hitno, u Ukrajini i Evropi može da bude onemogućena zimska sezona grejanja. Inače, zamenik direktora Centra ukrajinistike i belorusistike MDU „Lomonosov“ Bogdan Bezpaljko veoma pesimistično procenjuje namere kijevskih vlasti da podmire dug za gas.

Ja to apsolutno ne razumem. Tim pre, što prema poslednjim saopštenjima, predstavnici Gasproma su porekli isplatu duga Ukrajine za isporuke gasa. To je veoma krupan iznos. I dalje će oni morati da plaćaju krupne iznose za ruski gas.

Za sada ukrajinske vlasti umesto rada na spasu zemlje, koja klizi u provaliju krize, ponašaju se kao lakrdijaši, te daju neizvodljive predizborne zakletve da će sve pobediti i obdariti svakog stanovnika Ukrajine beskrajnim komadom slanine.

(Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. niki says:

    Rusi su ove fasiste razbili ko zvecku samo za sedam dana u Dombasu,sada su dobili sansu da se povijenog repa povuku i da se manu corava posla ali evo odmah americkih orlusina da ih jos jednom gurnu protiv Rusa.Ove figure mi se vise gade otkako je ova kriza oko ukrajine pocela jer pre ovoga mogli su koliko toliko da petljaju i lazu ali sad su brate preterali pa i mala deca vise vide da im nista vise nije sveto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *