Преговори са просветарима опет пропали

Pregovori sa prosvetarima opet propali

23 januara 2015

ucionica skola 45z6Štrajku u školama ne vidi se kraj, jer prosvetari neće da odustanu od skraćenih časova dok ne dobiju čvrste garancije da će biti obeštećeni za smanjene plate. Tražili su dve isplate po 7.500 dinara, kao uslov za prekid štrajka, ali od toga, saznajemo, nema ništa.

Sindikati su odbili da potpišu protokol o prekidu štrajka koji im je ponudilo Ministarstvo prosvete.

Poseban kolektivni ugovor, oko čijeg teksta su se složili Ministarstvo prosvete i četiri reprezentativna sindikata, juče nije usvojen na sednici Vlade, mada su štrajkači očekivali da se to dogodi.

Kada dobije zeleno svetlo Vlade, ovaj dokument potpisaće predstavnici štrajkača, ali će štrajk biti nastavljen. Ministarstvo prosvete, kako saznajemo, neće isplatiti dodatna sredstva prosvetarima, uz objašnjenje da školstvo tokom 2015. godine ne može da dobije ni dinar preko prosvetnog budžeta. Tako nešto ne bi dozvolio MMF. Ministarstvo nudi prosvetarima da se uštede u budžetu Ministarstva, ako ih bude, na kraju godine podele zaposlenima u školama. To im je dato kao mogućnost na sastanku koji je vodio miritelj iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

– Ministarstvo ne želi da se obaveže da će da nam isplati ijedan dinar, već u nekim neodređenim formulacijama navode da imamo pravo na dve godišnje nagrade. Jedna bi bila novogodišnja, a druga vidovdanska. Ali neće da potpišu da to mora da nam se isplati i u kom iznosu – kaže Miodrag Sokić iz Sindikata radnika u prosveti. – U štrajk smo ušli sa tri zahteva i dok sva tri ne budu ispunjena, nećemo odustati. O dva su se manje-više dogovorili, a to su kolektivni ugovor i zajednički rad na izmenama Zakona o osnovama obrazovanja. Ali prvi uslov je obeštećenje prosvetnih radnika i bez toga neće obustaviti štrajk.

Sindikati traže da budu deo komisije Ministarstva prosvete koja će kontrolisati potrošnju budžeta. Oni uštede očekuju od racionalizacije, tj. od bolje raspodele fonda časova na nastavnike, bez zapošljavanja nepotrebnih ljudi.


ZARADE NISU 95 ODSTO BUDŽETA

– NIJE istina da se na plate troši čak 95 odsto prosvetnog budžeta. To smo utvrdili prostim uvidom u osnovnu finansijsku dokumentaciju. Ako bi nam Ministarstvo dozvolilo da budemo deo radne grupe i da imamo celokupan uvid u finansije, našli bismo dosta prostora za uštede – smatra Sokić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *