PREGRUPISAVANJE RUSKE ARMIJE: Ruska vojska pokrenula 150.000 vojnika, 90 aviona, 880 tenkova, 120 helikoptera…

PREGRUPISAVANJE RUSKE ARMIJE: Ruska vojska pokrenula 150.000 vojnika, 90 aviona, 880 tenkova, 120 helikoptera…

28 februara 2014

Russian tanksJedinice Zapadnog (ZVO) i Centralnog vojnog okruga (CVO) Oružanih snaga Ruske Federacije započele su masovno premeštanje u „odredišta“, objavilo je Ministarstva odbrane Rusije.

Pomeranjem je obuhvaćeno više od 150 hiljada vojnika, uz učešće 90 aviona, više od 120 helikoptera, oko 880 tenkova, do 80 vojnih brodova i više od 1.200 „komada“ različite vojne tehnike.

„Oficiri Generalštaba Oružanih snaga RF predali su komandantima pakete s uputstvima za marširanje u zone ukrcavanja u vojne kompozicije i na aerodrome vojno-transportne avijacije radi daljeg prebacivanja jedinica na poligone Ministarstva odbrane koji se nalaze na značajnoj udaljenosti od mesta gde su stalno stacionirane“ – navodi se u saopštenju.

Tenkovske i druge jedinice Zapadnog vojnog okruga već su završile ukrcavanje u železničke kompozicije i krenule su ka odredištima. Takođe, u zone ukrcavanja već su upućene jedinice Vazdušno-desantnih snaga iz Pskova.

A jedinice stacionirane na Arkttičkoj zoni, u Kalinjingradskom, Samarskom, Lenjingradskom, Pskovskom, Kurskom, Voronješkom, Lipeckom i drugim regionima, pomerene su iz mesta u kojima su stalno stacionirane i spremne su za prebacivanje u bilo koju zonu koju odredi Generalštab.

Niz jedinica ZVO i CVO dobio je zadatak da samostalno pređe rastojanja preko 1.000 kilometara.

Jedinice Vazdušno-desantnih snaga i mornaričke pešadije se u okviru iznenadne vojne provere takođe kreću ka odredištima, ističu iz ruskog Ministarstva odbrane. Radi se o mornaričkoj pešadiji Baltičke i Severne flote. One trenutno završavaju ukrcavanje u velike desantne brodove. Sledeće zadatke mornarička pešadija će dobiti posle isplovljavanja brodova.

Avioni lovačke avijacije ZVO stalno patroliraju u pograničnim zonama. U okviru vojne provere piloti odrađuju elemente dopune goriva u vazduhu za grupu lovaca-presretača koji se nalaze na 24-časovnom borbenom dežurstvu. Dopuna goriva vrši se pomoću aviona Il-78, ističe se na sajtu Ministarstva odbrane RF.

Čim je dobila signal za podizanje borbene gotovosti na najviši nivo, avijacija ZVO je prebačena na operativne aerodrome.

Russian tanks armzA-8F3F-51181348FA3A_mw1024_n_sVojna tehnika će u CVO tokom trajanja provere borbene gotovosti imati pravo slobodnog prolaza bez zaustavljanja. Maršrute kretanja kolona CVO podeljene su na četiri zone komandne odgovornosti. Svaka zona će imati mobilne radio stanice R-142 tegljače za pružanje tehničke pomoći.

Otvoreno je 46 komandnih mesta u cilju regulisanja i smanjivanja na minimum zastoja u saobraćaju na opasnim deonicama. Ona su opremljena dnevnim i noćnim sredstvima za regulisanje saobraćaja i mobilnim radio stanicama, kao i sredstvima za radio vezu.

U kojim regionima i koje zadatke će izvršavati vojska komandantima armija i jedinica saopštiće oficiri Generalštaba tek posle otvaranja odgovarajućih paketa.

„Osnovni zadatak prve faze provere borbene gotovosti je ocenjivanje delovanja komandanata i štabova prilikom podizanja borbene gotovosti vojske na najviši nivo i premeštanja u zone koncentracije vojske“ – ističu iz pres-službe Ministarstva odbrane RF.

Do svega ovoga je došlo jer je Vladimir Putin u sredu dao nalog da se od 26. februara do 3. marta sprovede sveobuhvatna provera borbene gotovosti vojnih jedinica ZVO i CVO i niza drugih rodova vojske.

Načelniku Generalštaba Oružanih snaga RF naloženo je da do 27. februara podigne borbenu gotovost pomenutih jedinica na najviši nivo i izvrši njihovo prebacivanje na kopnene i pomorske poligone.

U drugoj fazi, od 28. februara do 3. marta, načelniku Generalštaba naloženo je da sprovede „operativno-taktičku vežbu s 6. i 20. armijom ZVO, 2. armijom CVO i komandom Vazdušno-desantnih snaga“.

Takođe, u drugoj fazi će biti održane dvostrane taktičke vežbe s jedinicama Severne i Baltičke flote. Deo snaga avijacije 1. komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO biće prebačen na operativne aerodrome.

Vojska će se vratiti u stalne baze do 7. marta.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu istakao je da iznenadna provera borbene gotovosti nije vezana za nedavne događaje u Ukrajini.

„Ove vežbe nemaju nikakve veze s događajima u Ukrajini. To je provera u okviru koje će biti održano nekoliko vežbi. To ni na koji način nije vezano za događaje u Ukrajini. Sve će se odvijati pored granica Rusije“ – rekao je Šojgu.

Pritom je ipak priznao, „Pažljivo pratimo šta se događa na Krimu, šta se događa s Crnomorskom flotom. Preduzimamo mere u cilju obezbeđenja objekata, infrastrukture i arsenala Crnomorske flote“ – dodao je Šojgu, ali nije precizirao o kojim se merama radi.

Prethodno je nezvanično saopšteno da su neki kontrolni punktovi Crnomorske flote RF dobili pojačanje u vidu oklopnih vozila, za slučaj da dođe do provokacija. Generalno, kako je izjavio jedan neimenovani izvor, jedinice Crnomorske flote obavljaju svoje dužnosti na redovan način.

KOMENTARI4 komentara

 1. Bane says:

  Možda od svega ovoga i ne bude ništa, ali da vidimo kako i zapadnoj fukari bar malo bulja žvaće gaće...

 2. Saša says:

  Mislim da su Rusi samo trebali da pošalju nekoliko specijalnih jedinica da pobiju teroriste koji su izazvali puč, jer ova vojska kad bi krenula niko joj se ne bi ni suprotstavljao. Bez dijaloga i bez pardona Putin treba da pošalje specijalne snage koje će da likvidiraju bandite. I to prvo tajne agente u civilu koje će da pobiju vođe puča, a zatim jedinice koje će da čiste grad po grad.

 3. Boban says:

  Sad ce da vide BELOG ANDJELA

 4. niki says:

  OVO JEC GOTOVA STVAR PODELA UKRAJINE STO JE RUSIJA I OCEKIVALA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *