PREKID PRIMIRJA: Hunta granatira Donjeck; 200 ukrajinskih artiljeraca odbilo da ide na front

PREKID PRIMIRJA: Hunta granatira Donjeck; 200 ukrajinskih artiljeraca odbilo da ide na front

13 septembra 2014

ukraine_donetsk_war_tank_soldiersSituacija u Donjecku je napeta i u svim delovima grada čuju se eksplozije, saopštile su danas gradske vlasti, dok je ukrajinski vojni portparol Andrej Lisenko saopštio da je u Lugansku situacija „relativno mirna“, kao i da je za proteklih 24 sata u borbama poginuo jedan ukrajinski vojnik a ranjeno njih pet, prenele su ukrajinske agencije.

Donjecke gradske vlasti saopštile su da je u rano popodne situacija bila napeta i da se čuju kanonade u svim oblastima grada, o čemu svedoče žitelji tog grada na istoku Ukrajine, prenela je agencija UNN.

Gradonačelnik Donjecka rekao je da je tokom noći u granatiranju poginula jedna žena i ranjeno šestoro civila.

Lisenko tvrdi, kako prenosi ta agencija, da je na aerodrom Donjeck pucano višecevnim raketnim bacačem „Grad“ iz naselja Jakovljevka, jednog od rejona Donjecka, i iz pravca rudnika „Kirov“.

Rojters je javio da se u severnim delovima tog grada, koji je pre rata imao oko million stanovnika, čula snažna artiljerijska vatra i da se crni dim vije iznad aerodroma, koji je pod kontrolom vladinih snaga, dok sam grad kontrolišu proruske snage.

Predstavnik ukrajinskog Saveta za nacionalnu abezbednost i odbranu rekao je da je situacija u Lugansku „relativno mirna“ i da se u tom drugom regionalnom centru na istoku Ukrajine ne čuje paljba.

Lisenko je dodao da i dalje nije moguće snabdevanje strujom i da nema vode.

Na brifingu je Lisenko naveo da je od trenutka proglašavanja prekida vatre, po potpisivanju Protokola iz Minska 5. septembra, poginulo šest ukrajinskih vojnika, a da su proruske snage pucale na ukrajinsku vojsku 166 puta, koja „odgovara samo uzvratno radi odbrane pozicija“.

Itar-Tass je iz Donjecka javio je, pozivajući se na izvore bliske rukovodstvu samoproglašene Donjecke Narodne Republike, da predstoji skoro usaglašavanje razmene zarobljenika, po principu „70 za 70“.

ZAPOROŽJE: 200 ARTILjERACA ODBILO DA IDE NA FRONT

Oko 200 vojnika 4. artiljerijskog diviziona, 55. artiljerijske brigade iz Zaporožja odbilo je da ide na na ratište na istok zelje. Oni su trebali da odu kao popuna redova ukrajinskih snaga u zoni antiterorističke operacije.

MINISTARSTVO ODBRANE POSLATO NA DETEKTOR LAŽI

Ministar odbrane Ukrajine Valerij Geletej naredio je da se svi rukovodioci u MOU i svi oficiri generalštaba ukrajinskih oružanih snaga provere na detektoru laži. Posle ovih provera uslediće čistke u oružanim snagama Ukrajine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *