ПРЕКИНУТО СНИМАЊЕ ФИЛМА „КОШАРЕ“: Стигао хитан захтев да се промени сценарио

PREKINUTO SNIMANJE FILMA „KOŠARE“: Stigao hitan zahtev da se promeni scenario

18 avgusta 2020

Reditelj Balša Đogo oglasio se sinoć na svom fejsbuk-profilu i obelodanio skandalozne događaje vezane za film „Košare“ koji upravo snima.

Prve klape ove ratne drame (scenario potpisuju Đorđe Milosavljević, Strahinja Radetić i Đogo), posle nekoliko odlaganja zbog pandemije „pale“ su 15. jula u karauli u Leskovcu.Posle ključnih scena u Beloj Palanci i na lokacijama na Suvoj planini, ekipa filma stigla je u Beograd na nekoliko dana „predaha“, da bi se snimanje nastavilo u karauli iznad Vlasinskog jezera.

I mada je već tada bilo glasina da je „predah“ krajem jula usledio zbog nekih sukoba, o tome niko iz ekipe „Košara“ nije želeo javno da govori, a sada je sam Đogo objasnio šta se, zapravo, događa sa ovim filmom.

„Dragi prijatelji, borci sa Košara, pripadnici 53. Graničnog bataljona i ostalih jedinica (znate vi koji ste), oficiri policije i vojske, glumci, i svi ostali moji saradnici u ekipi: 23. jula dvojica mojih producenata, Nemanja Mićić i Vladan Anđelković su prekinuli na nekoliko dana snimanja filma i TV serije „Košare“ dok ne pojačaju, po njihovim rečima, ekipu. Pojačanja su u narednim danima stigla i nastavili smo sa radom, ali je u isto vreme stigao njihov ultimativni zahtev meni da promenim scenario i da ga učinim u toj meri „lakšim“ da može da se snime i film i serija za četiri-pet dana po epizodi, a svi u našem poslu znaju da je to tempo rada brži nego na sitkomu u studiju“, kaže Đogo u svom obraćanju.

Ističući da tema „Košara“ prosto ne sme da se snimi na takav način, jer je to sramota i neće doneti nikakav rezultat, navodi i da tako nešto nikome nije u interesu.

„Da ne bude zabune, i ministri, i ministarstva vojske i policije, Generalštab naše vojske i Uprava za vanredne situacije MUP Srbije dali su nam sve besplatno i pomogli nam zaista bratski. Svaki čovek među njima je znao koliko je ovo važno i kolika je naša zajednička odgovornost. Isto tako je sa Filmskim centrom, od njegovog direktora do predsednice Upravnog odbora. Dali su sve od sebe da nam pomognu, a i sada nam daju svu podršku, i za to im hvala u ime ovog filma. Neki su pokušali i da ubede dvojicu momaka – producenata, koji su umislili da su država, sila, i da oni odlučuju u njeno ime, da se urazume. Nisu vredele ni moje iskrene molbe da shvate da smo svi mi „državni službenici“ i da ovo nisu njihove pare, nego državne, a oni samo treba da ih potroše na posao, a ne na nešto drugo. Neću da gledam ni u čiji džep i ne zanima me, ali znam da smo od države dobili dovoljno novca da snimimo dva ovakva projekta, a ne neku besmislicu. Biće vremena da kažem i koliko“.

Đogo navodi da su za osam dana snimili 32 dobra minuta, između ostalog, jednu veliku akcionu scenu, i da su taj materijal izmontirali i pokazali.

„Ako budem prinuđen, ja ću i javno to pokazati. Ponosan sam na sve koji su u tome učestvovali i pored svih organizacionih nevolja. Znam svoj posao, i cela ekipa može da svedoči kako sam se borio i izborio sa svakim propustom koji su drugi napravili tih dana. A bilo ih je, i za njih su najviše odgovorni moji producenti. Nismo ni prvi ni poslednji koji su malo ostali iza plana, ali to je toliko normalno na početku snimanja i stalno se dešava u našem poslu. Ali, niko ne zaustavlja snimanja, ne menja reditelja, celu ekipu, scenario i glumce. Naš scenario su čitali svi u ministarstvima, sve komisije, glumci i borci sa Košara, i svi su stali iza njega. Svideo im se, jer je ličan i nikome ne drži lekcije, ne arbitrira o nesreći ljudi koji su branili svoju zemlju, i ne damo ga nekima koji o tome ni približno ne misle kao mi. Biće vremena da objasnim i kako je do saradnje sa Nemanjom Mićićem i Vladanom Anđelkovićem uopšte došlo. Ali, ko može da pretpostavi da će nekome pasti na pamet da se ne ponaša časno na filmu „Košare“. A neće ni moći. Kad su ti namere čiste i zadatak jasan iza tebe je uvek sila, i ja znam da je imam iza sebe. Imam vas, heroje sa Košara o kojima snimam ovaj film, imam glumce, ekipu pravih drugara, javnost, i sve čestite ljude, i ne dam posle godinu dana da nas neko pretnjama uguši u tišini. Ovo je naš film, i izborićemo se za njega. Probao sam sve da se naši neprijatelji ovome ne raduju, a bilo ih je dosta, ali izgleda da moramo da se borimo i radimo više od drugih da bi i o nama nešto progovorili. Zato, do pobede. Radimo!“, objavio je Balša Đogo.

Kako je Đogo sinoć izjavio, za „Novosti“, njegova objava na „Fejsbuku“ za sada je dovoljna da javnost čuje istinu, iako postoje još neki „detalji“ koje ovog puta nije pominjao.

„Imam i još neke strašnije podatke od ovih koje sam naveo, ali o tome ćemo drugi put. Trenutno će vaš list učiniti veliku uslugu ekipi filma, a posebno momcima sa Košara”, kaže Đogo.

KOMENTARI18 komentara

 1. Kulak says:

  Šiptarski i ustaški lobiji u Beogradu su i dalje jaki.

  • milorad3 says:

   baš tako kulak na žalost baš tako mnogo glume iz SNS-a "legalitet" ali sa tom bratijom u beogradu koaj nam iz sve snage radi o glavi se samo sa motkom može rešiti situacija, brzoom i teškom motkom.

 2. BLuka says:

  Srpska posla.

  • Archelay says:

   Kako to"srpska posla".Nije valjda simetrino da stav dvoice da se generalizuje sa osam miliona ljude?Sramota.

   • Kosovac says:

    @ Archelay, …..dobro si rekao kolegi „BLuka“. Sorošoidi nam zavlače, a on ništa drugo, nego „Srpska posla“.

 3. Gardista says:

  Za te momke samo iskreno. Ne salite se.

 4. VRSK says:

  Srbin Srbinu najveći ustaša!

  • Za Srbiju says:

   Srbin se ne rađa (retko se rodi), Srbin se postaje. To je titula za one koji žive po moralnoj vertikali i brane istinu-Boga. Među tzv srbima ima malo Srba.

 5. Zorana says:

  Ne gledam nista od beogradske kinematografije od 1990-te, jer Beograd ne kontrolisu Srbi. Sve sto dolzi od tih ustaskih elita Beograda, je nastavak ustaske i globalsticke politike. Sto se tice ovog filma, za koji sam uverena da ce svakako biti ponzenje nasih heroja, ne milim da ga gledam uopste kao ni bilo sta drugo iz Beograda. Ali nevezano za sve, najbolje im je da maknu iz glavne uloge ovog drugosrbijanca koji glumi patriotu za novac, a letuje u hrvatskoj. Moze zajedno sa: cetkovicem, kojom, bjelogrlicem i svim tim drugosrbijancima da se spakuje i neka seli u hrvatsku pa neka tamo glumi. I obavezno da povedu i onog comana trfunovica.

  • Cp6a says:

   Da se nešto pitaju takvi "žestoki" Srbi kao što si ti, ne bi nas preostalo ni za ispod gljive, a kamoli šljive.

   • Zorana says:

    Ja sam Srpkinja i ne vidim sta je tu zestoko. A ako si ti "blag Srbin", mozes da nam pojasnis taj pojam.

    • Ivke says:

     Biti Srbin je pojam i to se zasluzuje a pasos ... pa razni bivsi srbi imaju rtazne pasose

    • Cp6a says:

     Evo ukratko kad me već pitaš. "Žestoki" Srbi su svi oni kojima ništa ovde u Srbiji ne valja, jer navodno nije dovoljno srpski. Oni su toliko isključivi i svakom vide mane, da bi se takvi "žestoki" i sami između sebe poisključivali. Tako da ni jedan Srbin ne bi ostao, jer ne ispunjava neki idealni zamišljeni kriterijum. Po je suprotna i ne manje štetna po srpski narod krajnost od natofiličara.

     • Zorana says:

      Nijednom Srbinu ne odgovara: ciganluk, turcizam, ustasluk, mafija, pedofilija, pederastija, glad, yugoslovenstvo... I ja kao Srpkinja tu ne vidim nista zestoko. Ako je tebi to zestoko, onda ti lepo razmisli da li si Srbin ili nesto drugo, jer nije isto biti i deklarisati se po zelji. Mozes se deklarisati i da si pingvin, pa kad ti pingvini kazu da ako nemas krila i kljun, onda ih optuzis da su oni zestoki pingvini.

      • Cp6a says:

       Dobro, i šta si od toga što si nabrojala našla kod Bikovića?

 6. Rista says:

  Srpska "kinematografija" je sa klizećim glumcima a scenaristi i ostala bagra ne radi po srpskom nego po CIJA receptu i izobličuje ili menja srpsku istoriju već danas, dok smo mi svedoci događaja još uvek živi. Tačno, ništa od tih podmetačina bjelogrlića , radoša i ostalih sladoledžija ne gledam. Muka mi samo kad čujem za njih. Sve što snimaju odmah montiraju da nekako prođe na Zapadu a to je onda samo laž i podmetačine. Od Srba će uzeti novce a većina Srba će osetiti mučninu i odvratnost najmanje na nekoliko podmetnutih scena koje će biti sasvim protiv istine i stvranosti. Apsolutno podržavam Zoranin komentar. Dokle god smo porobljeni, u Srbiji treba zabraniti snimanje filmova o Srbima a pošto su već snimili mnogo laži, te filmove treba uništiti nakon oslobođenja i snimati pravu istini o našim stradanjima i herojima a pogotovo sa Košara.

 7. Za Srbiju says:

  Mora da su nezadovoljni zapadni ambasadori i NVO u Srbiji. Jer šiptarski teroristi su njihovi saveznici i koalicioni partneri.

 8. uddu says:

  Gospodine reditelju ! Ili nam javno kažite o čemu je reč,ili ste isti kao i oni koje pominjete !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *