PREKO 15.000 DEMONSTRANATA U PARIZU: Palili, razbijali i demolirali sve pred sobom!

PREKO 15.000 DEMONSTRANATA U PARIZU: Palili, razbijali i demolirali sve pred sobom!

27 jula 2014

article-0-1ED8F2B700000578-212_634x441Približno 50 osoba privedeno je danas u centru Pariza zbog učešća u neredima koji su izbili tokom održavanja manifestacije podrške Palestincima uprkos zabrani francuskih vlasti, javile su agencije.

Frans pres navodi da se na pariskom Trgu republike okupilo blizu 5.000 ljudi.

Miting je ubrzo prerastao u ulične nemire – grupe huligana palili su izraelske zastave, razbijali izloge prodavnica i restorana, demolirali autobuske stanice, bacali flaše i kamenje na policiju.

Policija je upotrebila suzavac, blokirala sve ulice koje vode ka tom trgu, i posle sat i po rasterala okupljene.

Ukupno je u tom rejonu angažovano oko 2.000 pripadnika specijalnih jedinica radi gušenja uličnih nereda. Policija je preduzela i dodatne mere obezbeđenja sinagoge u blizini Trga Bastilje, koja je već bila napadnuta 13. jula.

Prefektura Pariza nije dala dozvolu za održavanje propalestinskog mitinga jer je tokom sličnih akcija ovog meseca već u Parizu i okolini već bilo sukoba između aktivista palestinskih i jevrejskih organizacija.

Policija je morala da se umeša kako bi sprečavala pogrom i paljenje sinagoga.

Organizatori protesta protiv izraelske ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je do sada poginulo više od hiljadu Palestinaca, pokušali su da na sudu ospore zabranu današnjeg okupljanja.

Ranije danas ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev je, međutim, upozorio organizatore i učesnike zabranjenih okupljanja da mogu biti krivično kažnjavani.

Mitinzi solidarnosti sa Palestincima održani su i u Marselju i Nici i bez obzira što se okupilo više stotina ljudi, protekli su mirno. Bez incidenata završen je miting 10.000 ljudi u Lionu.

AFP ističe da su najnoviji izraelsko-palestinski sukobi uzburkali strasti u Francuskoj, u kojoj među zapadnoevropskim zemljama živi najbrojnije muslimanske i jevrejske zajednice – pet miliona muslimana i pola miliona Jevreja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *