ПРЕКО СЛОВЕНИЈЕ СЕ СПРЕМА „ДЕЈТОН 2“ – СРБИМА ЋЕ УЗЕТИ СВЕ…

PREKO SLOVENIJE SE SPREMA „DEJTON 2“ – SRBIMA ĆE UZETI SVE…

16 aprila 2021

S obzirom na pometnju koju je u regionu izazvala spekulacija da je u Brisel iz Ljubljane stigao „non pejper“ u kome se slovenački premijer Janez Janša zalaže za novu promenu granica među državama bivše Jugoslavije, sve liči na „opipavanje pulsa“ pred eventualni „Dejton 2“, na kome bi Bošnjaci dobili sve, a Srbi sve izgubili.Ovo je stav istoričara Čedomira Antića koji podseća da su se slične situacije događale i pre dvadesetak godina, pred potpisivanje Dejtonskog sporazuma. Poput Janše danas, tada se pojavila grupa američkih senatora koja je predlagala formiranje tri nacionalne republike u okviru BiH.

O navodnom „Janšinom papiru“, region je najpre obavestio BiH portal „Politički“ (za koji se tvrdi da je blizak obaveštajnoj zajednici te zemlje), tvrdeći da se u dokumentu slovenački premijer zalaže za promenu granice između Srbije i takozvanog Kosova, pripajanje delova Severne Makedonije i Crne Gore Albaniji, ali i razlaz u BiH.

Opipavanje pulsa pred „Dejton 2“

Sa rezervom bi trebalo uzeti informaciju o „non pejpru“ i zbog toga što bi se zapadne sile sa njim teško saglasile, tvrdi Antić:

„Moje uverenje je da je tako nešto nemoguće, osim u slučaju nekakvog velikog svetskog rata, ili postizanja šireg sporazuma sa Rusijom, što je takođe nemoguće. Nisu SAD na strani Albanaca i Bošnjaka zato što su oni u pravu i zato što ih mnogo vole. Na njihovoj su strani zato što je to način da se gradi jedan odnos snaga koji daleko prevazilazi Balkan“, objašnjava Antić i napominje da je aktuelni američki predsednik Džo Bajden političar kontinuiteta.

Sa druge strane, Janša, koji je devedesetih godina bio mejnstrim političar, danas je usamljen u svojoj podršci Donaldu Trampu, dodaje Antić. Ali, istorija nas uči da su male države obično nečiji eksponenti – to je ono što ohrabruje da bi informacija o „non pejpru“ mogla da bude i istinita.

„Ovo je jako zanimljiv predlog, koji je, kada je reč o Crnoj Gori i vidovit zato što vidimo da se tamo poslednjim snagama pokušava da se dobije ravnopravnost za Srbe. Uveren sam da bi to bilo najbolje rešenje i kamo sreće da su 1990, uz pokroviteljstvo velikih sila promenjene granice na Balkanu“, komentariše Antić.

Ako je tačno da „non pejper“ postoji, veliki je događaj da se našao neko ko razume situaciju na Balkanu, jer je srpskom narodu, početkom devedesetih godina učinjena velika nepravda, slična onoj koja je učinjena u II svetskom ratu, navodi naš sagovornik.

„Neredovno stanje i nasilje traju već trideset godina. Možda je ovo najava preokreta, mada, imajući u vidu iskustva iz 1991, 1995. i 2004, plašim se da su mnogo veći izgledi da to nije tako i da je ovo pokušaj da se zbuni javnost, pre nego što se napravi veliki pokret da, pod firmom nekakvog „Dejtona 2“, Bošnjaci dobiju mnogo, a Srbi izgube sve“, kaže Antić.

Probni balon iz Brisela

Da se radi o jednoj vrsti probnog balona mišljenja je i Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije, a Slovenija je izabrana kao „izvođač radova“ iz dva razloga.

„Prvo, zato što je bila deo Jugoslavije i imala je iskustvo mirnog razlaza putem referenduma. Drugo, zato što je Slovenija jedina zemlja bivše Jugoslavije koja je članica EU, a da pri tome nema velikih interesa u BiH i na KiM, za razliku od Hrvatske, koja je mnogo više vezana za pitanje budućnosti BiH. Čini mi se da je čitava ova priča probni balon EU, koja očigledno vidi da su postojeće granice na Zapadnom Balkanu, nažalost, dugoročno neodržive“, kaže Petrović.

Svima je jasno da je BiH najneodrživija država u Evropi, sa sijasetom institucionalnih mehanizama za opstrukciju. Uz to, tri konstitutivna naroda imaju potpuno drugačije poglede na budućnost države. Kao takva, ona ne može biti kandidat za članstvo u EU i u postojećem formatu može dovesti do novih konflikata koji bi se reflektovali na čitav region, a možda i na čitav kontinent, dodaje on.

„Mislim da je EU želela da, preko slovenačkih zvaničnika, ispita kakve bi bile reakcije javnog mnenja u BiH. Vidimo da je ovo itekako uzburkalo javnost“, konstatuje Petrović.

EU pokazuje zube Vašingtonu preko Kosova

Sa druge strane, navodni Janšin predlog za ponovno aktiviranje procesa takozvanog „razgraničenja između Srbije i Kosova“, tako što bi sever Kosova pripao Srbiji, a Preševo i Bujanovac Kosovu, Petrović karakteriše, kao zanimljiv, iako manje realan u odnosu na predlog o BiH.

„Činilo mi se da će nova strategija Džoa Bajdena i Miroslava Lajčaka biti vraćanje na stare pozicije, definisane u nemačkim političkim krugovima, da se, kako oni to kažu, Srbija i Kosovo međusobno priznaju u postojećim granicama. Čini mi se da EU ponovo pokušava da na primeru Kosova pokaže zube Sjedinjenim državama. Da pokaže da je ona faktor da može da reši probleme u svom dvorištu bez Vašingtona. Zvanični Brisel ovako, indirektnim putem pokušava da udara kontru zvaničnom Vašingtonu“, smatra Petrović.

EU i dalje, mišljenje je našeg sagovornika, pokušava ono što je pokušavala i u vreme mandata Donalda Trampa – da sebe predstavi kao jedinog pravog posrednika u rešavanju problema između Beograda i Prištine, da na taj način pokaže da je globalni politički akter u vremenu koronakrize, kada je ugled evropskih institucija i njenih mehanizama gotovo u potpunosti urušen, zaključuje Petrović.Vest da je Janez Janša, uoči slovenačkog preuzimanja predsedavanja EU, na sto predsednika Evropske komisije Šarla Mišela, poslao „non pejper“, u kome se predviđa „dovršenje raspada Jugoslavije“ i promena granica na Balkanu, izazvala je popriličnu gužvu, kako u Briselu, tako i u regionu.

Prvo je Evropska komisija potvrdila, pa u roku od pola sata demantovala da je „non pejper“ stigao u Brisel; potom je vest demantovao sam Janša, ali je nakon njegovog demantija, Tanja Fajon, dežurna evroposlanica za naš region ipak zahtevala da slovenački premijer objasni šta se dokumentu nalazi, jer on, prema njenom mišljenju može da rasplamsa sukobe na Balkanu.

(Sputnik)

KOMENTARI20 komentara

 1. Pingback: PREKO SLOVENIJE SE SPREMA „DEJTON 2“ – SRBIMA ĆE UZETI SVE… – Prava istina o svemu

 2. Triglav says:

  neki zli jezici na netu tvrde, da je janez janša u biti ivani jansha, rođen kod prištine, majka mu je kao bila zamira beqiraj iz makedonije, a otac fatmir jansha iz kosovog polja, usvojen je od dvoje domobranaca iz grosuplja i kršten u katoličkoj crkvi. ali to je sigurno obična i zlonamerna laž ali ima u njoj neke duboke simbolike.

  • Veliki brat says:

   @Triglav Oho, novo izdanje Srpskih suvremenih bajki i mitova! Gdje se može kupiti? Treba mi za nećaka da mu čitam prije spavanja.

   • Željko says:

    @Veliki brat Ne putuju, ne čitaju, ne educiraju se, žive i dalje na razini mitova, legendi i narodnih predanja, čudim se kako smo mi Hrvati i Slovenci a i narodi iz Vojvodine koji su živjeli u Austrougarskoj Monarhiji mogli živjeti u "Žikinoj dinastiji", tj. u SFRJ, tj. u "velikoj Srbiji" skoro tri četvrine stoljeća!

  • šiško says:

   Moguće je da je to laž, ali iz iskustva znam da gde god je poreklo, tj. identitet nejasan, tu postoji neki problem. I najmanja sumnja u pogledu identiteta može ukazivati na istorijsku podvalu. Zato svemu moramo pristupati oprezno i strpljivo, ali temeljno i objektivno.

 3. VRSK says:

  Sve su to samo špekulacije,niko na Srbe ne sme da udari fizički jer bi u tom slučaju Srbija direktno rešila problem Kosova i muslimani u Bosni bi se sveli na statističku grešku.

  • Veliki brat says:

   @VRSK Želiš reći da biste izvršili genocid? Kako predvidljivo i očekivano od vas.

   • Gulisav Drzic says:

    Na ovim prostorima hrvati su izveli jedan i jedini genocid, a to je genocid nad srbima. Od vas potpuno ocekivano, da cete i u sledecim sukobima pristupiti istoj doktrini.

   • test01 says:

    hrvat - to se u psiholoziji zove "projekcija". Znaci pripisujes svoje genocidne misli (i radnje) nekome drugome da bi sebe opravdao. Lepo rekose Svabe o hrvatima da nema gore i agresivnije "nacije" na svetu. I oni su bili zaprepasceni vasim zlodelima ali vas zato i koriste za te stvari da oni ne prljaju ruke.

   • dinki says:

    Kakav je to genocid VELIKO ..VNO kada satremo onog ko nas napadne,legitimna odbrana a vi se poslije žalite samo ne znam kome.Vidiš VELIKO ..VNO da bi spriječili veliki požar koji će progutati evropske demokracije te demokracije će izazvati mali požar na Balkanu.E tu ćeš ti VELIKO ..VNO da požanješ što si sejao kužiš katolik.

    • Karital says:

     Dinki care, rekao si da će nešto izaći u javnost kod tebe u C.G., vezano za Milove pristalice?Eto, prošao petak kad ono ništa.Da se niste prestrašili komita?Nee, sigurno su Abazi i Bečić stavili prste, pa da ne propade vlada, zabranili vam objavu?

  • Željko says:

   @VRSK Potvrda da ste jedini genocidni "narod"!

 4. Gagi says:

  Bez obzira na nasu neutralnost i strpljenje u resavanju politickih odluka, do haosa ce doci pre ili kasnije. Pitanje je kome ova kupovina vremena najvise odgovara jer je rana otvorena i stalno krvari. Ipak mislim da cemo mi morati da reagujemo iz prostog razloga, nama stalno otimaju i tom procesu nema kraja. Ova politika neutralnosti i korektnosti prema narodima na Balkanu ce nas dovesti u istu situaciju kao za vreme komunizma, i tada nije bilo vazno nacionalno pitanje vec zajednistvo i drugarstvo. Opet mi demonstriramo nesebicnu humanost prema dokazanim neprijateljima na stetu svog naroda. Vecito nas neka nevidljiva ruka stavlja u poziciju zrtve, MI vecito moramo da oprastamo i budemo korektni jer nam je namenjena takva uloga. Namerno i ciljano se stvara takav ambijent u drzavi i do ludila potenciraju periferne i nevazne stvari, dok se nas narod na KiM prebija i maltretira a Srpske izbeglice i njihov oteti kapital vise niko i ne pominje. Nesreca naseg naroda se perfidno i ciljano zataskava da ode u zaborav, neko nas opet zamlacuje da nase zrtve nisu vazne i da je nasa krv beznacajna. Valjda bi normalno bilo da je nasa drzavna propaganda usmerena na svakodnevno pominjanje nase nacionalne nesrece i propasti, da se na svim tv kanalima stalno u uporno prica o otimanju nasih vekovnih teritorija i zrtvi naseg naroda. Ne, potenciraju se svakakvi tracerski sadrzaji, analize analiticara bez pocetka i kraja, danas je vaznije da li ce se otvoriti trzni centri i putovati u Grcku od prebijanja Srba. SVE je opet vaznije od osnovne sustine naseg opstanka i otimanja zivotnog prostora. Opet nas neko tesko zajebava i prodaje, podmuklo nam skrece paznju na nevazne stvari i sitno nas kupuje da bi konacno zavrsio unistenje remetilackog faktora za posedovanje ovog prostora. Dobili smo po guzi i kada smo poceli da drecimo i da se branimo, dadose nam lili - hip da nas umire. Mislim da su Srbi nesto mnogo vise od toga, narod sa iskustvom i tradicijom za uspesno prezivljavanje i opstanak. Nas narod je danas u teskoj situaciji, kao i ostali narodi na svetu. Danas narodima na svetu vladaju menadzeri koji nemaju osecaj za nacionalnu zrtvu i tudju zalost, sto bi se reklo, ljudi bez duse. Mozda ce Srbi vaskrsnuti kao sto se to desavalo ranije, nije valjda da sveca za spas Srpskog naroda koja gori na Hilandaru toliko vekova nema uticaja.

 5. Kulak says:

  Rešenje je ukidanje izmišljenih nacija (Muslimani,muslimani,bošnjaci).......

 6. Gagi says:

  Ovde nesto nije ispravno, logika je zakazala. Mi srusimo i obezvredimo ono sto smo imali, da bi MI imali nesto bolje sto nije nase. Ovaj nas narod je totalno anesteziran i hipnotisan. Uopste mi nije jasno kako mi uopste opstajemo i postojimo, aha, setio sam se. Mi smo primitivni i zaostali u odnosu na europu, imamo nedovoljno znanja, nikako da shvatimo da je nas dusmanin koji nam je klao decu nas spasitelj. Dobro, mi smo neuki, sta je sa ovim ucenim i obrazovanim u nasem drustvu koji to ne vide i stalno nas edukuju da oprostimo nase zrtve. Da li su oni posveceni hriscani ili su goli materijalisti koji danas spavaju u tudjim krevetima, pitanje je.

  • šiško says:

   Da, to tako ide. Fuzija, fisija, fuzija, fisija. Kao talasi. Biomase (Srba) sve manje, bogatstva za agresore sve više. Vekovima je tako. Zato smo mi ravnodušni ili kao anestezirani. Oguglali. Otupeli. Navikli.

 7. jovan says:

  Plan razbijanje SFRJ 1990 je bio cepanje srpski narod u 8 delova-drzava kao potlacenu manjinu! Milosevic je to odbio i platio glavom! Ali Zapadne pljackasko-fasisticka horda nikad ne odustaju od tog plana. Njihova mera srpske drzave su Hitlerove granice Nediceve Srbije iz Drugog rata. Zato su nas bombardovali i ubijali citav XX vek. Sluzice se propagandom, laznim sporazumima koje nece postovati, nudice i "sargarepu" koja ce biti pokreta, bice ucene, pretnje, ali oni od unistenja Srbije nece odustati, jer znaju da su u Beogradu caruje placenicka peta kolona (nvo, "elita", "drugosrbijanci", "ustase", "shiptari") jaci od svake vlasti, a sluze ostvarenju Nato ciljevima.

  • Veliki brat says:

   Kojih to 8 (OSAM!) država?!

   • jovan says:

    Raspad Jugoslavije je Zapad planirao da pocne cepanjem Srbije, proglasavanjem pokrajina Kosovo i Vojvodinu drzavama, ravnopravnim sa ostalim republikama. Milosevic je vratio pokrajine u stanje pre 1974. i time onemogucio da oni krenu prvi sa secesijom, ali je to dovelo Zapad do besa i proglasili Milosevica za diktatora i krenula je satanizacija njega i celog naroda srpskog i pokrenuto je njegovo rusenje iznutra (Vuk, Canak- njegov otac autonomas, "demokrate" i ostali)! Tako je pocetak ostavljen za kraj- Kosovo je umesto prvo doslo na kraju. Vojvodina jos nije sasvim sigurna,i Canak se jos uvek nada pomoci Nato i njegovih prijatelja ustasa i Mesica( Srijem Hrvatima), i zato je on tolko mrzeo Milosevica, i bio najvatreniji zagovornik njegovog ubistva. Planovi Zapada jednom zacrtani ce uvek iznova i iznova biti stavljani na agendi, u zavisnosti od medjunarodnih prilika. Poceli su na pocetku veka od oduzimanje prestonice Skadra na Bojani, Dubrovnika, pa na kraju veka proterali Srbe sa Kosova i Vojne Krajine. Njihov cilj je Srbija= Sumadija, plus distrikt Beograd pod njihovom upravom!

 8. šiško says:

  Uzeće oni g...ce! Vreme grabeži i pljačke se sa psihopatom zauvek završava. Sad samo treba da gledaju kako da spasu ono što su opljačkali, jer mi ćemo doći po svoje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *