ПРЕКО СЛОВЕНИЈЕ СЕ СПРЕМА „ДЕЈТОН 2“ – СРБИМА ЋЕ УЗЕТИ СВЕ…

ПРЕКО СЛОВЕНИЈЕ СЕ СПРЕМА „ДЕЈТОН 2“ – СРБИМА ЋЕ УЗЕТИ СВЕ…

16 априла 2021

С обзиром на пометњу коју је у региону изазвала спекулација да је у Брисел из Љубљане стигао „нон пејпер“ у коме се словеначки премијер Јанез Јанша залаже за нову промену граница међу државама бивше Југославије, све личи на „опипавање пулса“ пред евентуални „Дејтон 2“, на коме би Бошњаци добили све, а Срби све изгубили.Ово је став историчара Чедомира Антића који подсећа да су се сличне ситуације догађале и пре двадесетак година, пред потписивање Дејтонског споразума. Попут Јанше данас, тада се појавила група америчких сенатора која је предлагала формирање три националне републике у оквиру БиХ.

О наводном „Јаншином папиру“, регион је најпре обавестио БиХ портал „Политички“ (за који се тврди да је близак обавештајној заједници те земље), тврдећи да се у документу словеначки премијер залаже за промену границе између Србије и такозваног Kосова, припајање делова Северне Македоније и Црне Горе Албанији, али и разлаз у БиХ.

Опипавање пулса пред „Дејтон 2“

Са резервом би требало узети информацију о „нон пејпру“ и због тога што би се западне силе са њим тешко сагласиле, тврди Антиц́:

„Моје уверење је да је тако нешто немогуће, осим у случају некаквог великог светског рата, или постизања ширег споразума са Русијом, што је такође немогуће. Нису САД на страни Албанаца и Бошњака зато што су они у праву и зато што их много воле. На њиховој су страни зато што је то начин да се гради један однос снага који далеко превазилази Балкан“, објашњава Антић и напомиње да је актуелни амерички председник Џо Бајден политичар континуитета.

Са друге стране, Јанша, који је деведесетих година био мејнстрим политичар, данас је усамљен у својој подршци Доналду Трампу, додаје Антић. Али, историја нас учи да су мале државе обично нечији експоненти – то је оно што охрабрује да би информација о „нон пејпру“ могла да буде и истинита.

„Ово је јако занимљив предлог, који је, када је реч о Црној Гори и видовит зато што видимо да се тамо последњим снагама покушава да се добије равноправност за Србе. Уверен сам да би то било најбоље решење и камо среће да су 1990, уз покровитељство великих сила промењене границе на Балкану“, коментарише Антић.

Ако је тачно да „нон пејпер“ постоји, велики је догађај да се нашао неко ко разуме ситуацију на Балкану, јер је српском народу, почетком деведесетих година учињена велика неправда, слична оној која је учињена у ИИ светском рату, наводи наш саговорник.

„Нередовно стање и насиље трају већ тридесет година. Можда је ово најава преокрета, мада, имајући у виду искуства из 1991, 1995. и 2004, плашим се да су много већи изгледи да то није тако и да је ово покушај да се збуни јавност, пре него што се направи велики покрет да, под фирмом некаквог „Дејтона 2“, Бошњаци добију много, а Срби изгубе све“, каже Антић.

Пробни балон из Брисела

Да се ради о једној врсти пробног балона мишљења је и Рајко Петровиц́ из Института за европске студије, а Словенија је изабрана као „извођач радова“ из два разлога.

„Прво, зато што је била део Југославије и имала је искуство мирног разлаза путем референдума. Друго, зато што је Словенија једина земља бивше Југославије која је чланица ЕУ, а да при томе нема великих интереса у БиХ и на KиМ, за разлику од Хрватске, која је много више везана за питање будућности БиХ. Чини ми се да је читава ова прича пробни балон ЕУ, која очигледно види да су постојец́е границе на Западном Балкану, нажалост, дугорочно неодрживе“, каже Петровић.

Свима је јасно да је БиХ најнеодрживија држава у Европи, са сијасетом институционалних механизама за опструкцију. Уз то, три конститутивна народа имају потпуно другачије погледе на будућност државе. Kао таква, она не може бити кандидат за чланство у ЕУ и у постојећем формату може довести до нових конфликата који би се рефлектовали на читав регион, а можда и на читав континент, додаје он.

„Мислим да је ЕУ желела да, преко словеначких званичника, испита какве би биле реакције јавног мнења у БиХ. Видимо да је ово итекако узбуркало јавност“, констатује Петровић.

ЕУ показује зубе Вашингтону преко Kосова

Са друге стране, наводни Јаншин предлог за поновно активирање процеса такозваног „разграничења између Србије и Kосова“, тако што би север Kосова припао Србији, а Прешево и Бујановац Kосову, Петровић карактерише, као занимљив, иако мање реалан у односу на предлог о БиХ.

„Чинило ми се да ће нова стратегија Џоа Бајдена и Мирослава Лајчака бити враћање на старе позиције, дефинисане у немачким политичким круговима, да се, како они то кажу, Србија и Kосово међусобно признају у постојећим границама. Чини ми се да ЕУ поново покушава да на примеру Kосова покаже зубе Сједињеним државама. Да покаже да је она фактор да може да реши проблеме у свом дворишту без Вашингтона. Званични Брисел овако, индиректним путем покушава да удара контру званичном Вашингтону“, сматра Петровић.

ЕУ и даље, мишљење је нашег саговорника, покушава оно што је покушавала и у време мандата Доналда Трампа – да себе представи као јединог правог посредника у решавању проблема између Београда и Приштине, да на тај начин покаже да је глобални политички актер у времену коронакризе, када је углед европских институција и њених механизама готово у потпуности урушен, закључује Петровић.Вест да је Јанез Јанша, уочи словеначког преузимања председавања ЕУ, на сто председника Европске комисије Шарла Мишела, послао „нон пејпер“, у коме се предвиђа „довршење распада Југославије“ и промена граница на Балкану, изазвала је поприличну гужву, како у Бриселу, тако и у региону.

Прво је Европска комисија потврдила, па у року од пола сата демантовала да је „нон пејпер“ стигао у Брисел; потом је вест демантовао сам Јанша, али је након његовог демантија, Тања Фајон, дежурна европосланица за наш регион ипак захтевала да словеначки премијер објасни шта се документу налази, јер он, према њеном мишљењу може да распламса сукобе на Балкану.

(Спутник)

KOMENTARI20 коментара

 1. Pingback: PREKO SLOVENIJE SE SPREMA „DEJTON 2“ – SRBIMA ĆE UZETI SVE… – Prava istina o svemu

 2. Triglav says:

  neki zli jezici na netu tvrde, da je janez janša u biti ivani jansha, rođen kod prištine, majka mu je kao bila zamira beqiraj iz makedonije, a otac fatmir jansha iz kosovog polja, usvojen je od dvoje domobranaca iz grosuplja i kršten u katoličkoj crkvi. ali to je sigurno obična i zlonamerna laž ali ima u njoj neke duboke simbolike.

  • Veliki brat says:

   @Triglav Oho, novo izdanje Srpskih suvremenih bajki i mitova! Gdje se može kupiti? Treba mi za nećaka da mu čitam prije spavanja.

   • Željko says:

    @Veliki brat Ne putuju, ne čitaju, ne educiraju se, žive i dalje na razini mitova, legendi i narodnih predanja, čudim se kako smo mi Hrvati i Slovenci a i narodi iz Vojvodine koji su živjeli u Austrougarskoj Monarhiji mogli živjeti u "Žikinoj dinastiji", tj. u SFRJ, tj. u "velikoj Srbiji" skoro tri četvrine stoljeća!

  • šiško says:

   Moguće je da je to laž, ali iz iskustva znam da gde god je poreklo, tj. identitet nejasan, tu postoji neki problem. I najmanja sumnja u pogledu identiteta može ukazivati na istorijsku podvalu. Zato svemu moramo pristupati oprezno i strpljivo, ali temeljno i objektivno.

 3. VRSK says:

  Sve su to samo špekulacije,niko na Srbe ne sme da udari fizički jer bi u tom slučaju Srbija direktno rešila problem Kosova i muslimani u Bosni bi se sveli na statističku grešku.

  • Veliki brat says:

   @VRSK Želiš reći da biste izvršili genocid? Kako predvidljivo i očekivano od vas.

   • Gulisav Drzic says:

    Na ovim prostorima hrvati su izveli jedan i jedini genocid, a to je genocid nad srbima. Od vas potpuno ocekivano, da cete i u sledecim sukobima pristupiti istoj doktrini.

   • test01 says:

    hrvat - to se u psiholoziji zove "projekcija". Znaci pripisujes svoje genocidne misli (i radnje) nekome drugome da bi sebe opravdao. Lepo rekose Svabe o hrvatima da nema gore i agresivnije "nacije" na svetu. I oni su bili zaprepasceni vasim zlodelima ali vas zato i koriste za te stvari da oni ne prljaju ruke.

   • dinki says:

    Kakav je to genocid VELIKO ..VNO kada satremo onog ko nas napadne,legitimna odbrana a vi se poslije žalite samo ne znam kome.Vidiš VELIKO ..VNO da bi spriječili veliki požar koji će progutati evropske demokracije te demokracije će izazvati mali požar na Balkanu.E tu ćeš ti VELIKO ..VNO da požanješ što si sejao kužiš katolik.

    • Karital says:

     Dinki care, rekao si da će nešto izaći u javnost kod tebe u C.G., vezano za Milove pristalice?Eto, prošao petak kad ono ništa.Da se niste prestrašili komita?Nee, sigurno su Abazi i Bečić stavili prste, pa da ne propade vlada, zabranili vam objavu?

  • Željko says:

   @VRSK Potvrda da ste jedini genocidni "narod"!

 4. Gagi says:

  Bez obzira na nasu neutralnost i strpljenje u resavanju politickih odluka, do haosa ce doci pre ili kasnije. Pitanje je kome ova kupovina vremena najvise odgovara jer je rana otvorena i stalno krvari. Ipak mislim da cemo mi morati da reagujemo iz prostog razloga, nama stalno otimaju i tom procesu nema kraja. Ova politika neutralnosti i korektnosti prema narodima na Balkanu ce nas dovesti u istu situaciju kao za vreme komunizma, i tada nije bilo vazno nacionalno pitanje vec zajednistvo i drugarstvo. Opet mi demonstriramo nesebicnu humanost prema dokazanim neprijateljima na stetu svog naroda. Vecito nas neka nevidljiva ruka stavlja u poziciju zrtve, MI vecito moramo da oprastamo i budemo korektni jer nam je namenjena takva uloga. Namerno i ciljano se stvara takav ambijent u drzavi i do ludila potenciraju periferne i nevazne stvari, dok se nas narod na KiM prebija i maltretira a Srpske izbeglice i njihov oteti kapital vise niko i ne pominje. Nesreca naseg naroda se perfidno i ciljano zataskava da ode u zaborav, neko nas opet zamlacuje da nase zrtve nisu vazne i da je nasa krv beznacajna. Valjda bi normalno bilo da je nasa drzavna propaganda usmerena na svakodnevno pominjanje nase nacionalne nesrece i propasti, da se na svim tv kanalima stalno u uporno prica o otimanju nasih vekovnih teritorija i zrtvi naseg naroda. Ne, potenciraju se svakakvi tracerski sadrzaji, analize analiticara bez pocetka i kraja, danas je vaznije da li ce se otvoriti trzni centri i putovati u Grcku od prebijanja Srba. SVE je opet vaznije od osnovne sustine naseg opstanka i otimanja zivotnog prostora. Opet nas neko tesko zajebava i prodaje, podmuklo nam skrece paznju na nevazne stvari i sitno nas kupuje da bi konacno zavrsio unistenje remetilackog faktora za posedovanje ovog prostora. Dobili smo po guzi i kada smo poceli da drecimo i da se branimo, dadose nam lili - hip da nas umire. Mislim da su Srbi nesto mnogo vise od toga, narod sa iskustvom i tradicijom za uspesno prezivljavanje i opstanak. Nas narod je danas u teskoj situaciji, kao i ostali narodi na svetu. Danas narodima na svetu vladaju menadzeri koji nemaju osecaj za nacionalnu zrtvu i tudju zalost, sto bi se reklo, ljudi bez duse. Mozda ce Srbi vaskrsnuti kao sto se to desavalo ranije, nije valjda da sveca za spas Srpskog naroda koja gori na Hilandaru toliko vekova nema uticaja.

 5. Kulak says:

  Rešenje je ukidanje izmišljenih nacija (Muslimani,muslimani,bošnjaci).......

 6. Gagi says:

  Ovde nesto nije ispravno, logika je zakazala. Mi srusimo i obezvredimo ono sto smo imali, da bi MI imali nesto bolje sto nije nase. Ovaj nas narod je totalno anesteziran i hipnotisan. Uopste mi nije jasno kako mi uopste opstajemo i postojimo, aha, setio sam se. Mi smo primitivni i zaostali u odnosu na europu, imamo nedovoljno znanja, nikako da shvatimo da je nas dusmanin koji nam je klao decu nas spasitelj. Dobro, mi smo neuki, sta je sa ovim ucenim i obrazovanim u nasem drustvu koji to ne vide i stalno nas edukuju da oprostimo nase zrtve. Da li su oni posveceni hriscani ili su goli materijalisti koji danas spavaju u tudjim krevetima, pitanje je.

  • šiško says:

   Da, to tako ide. Fuzija, fisija, fuzija, fisija. Kao talasi. Biomase (Srba) sve manje, bogatstva za agresore sve više. Vekovima je tako. Zato smo mi ravnodušni ili kao anestezirani. Oguglali. Otupeli. Navikli.

 7. jovan says:

  Plan razbijanje SFRJ 1990 je bio cepanje srpski narod u 8 delova-drzava kao potlacenu manjinu! Milosevic je to odbio i platio glavom! Ali Zapadne pljackasko-fasisticka horda nikad ne odustaju od tog plana. Njihova mera srpske drzave su Hitlerove granice Nediceve Srbije iz Drugog rata. Zato su nas bombardovali i ubijali citav XX vek. Sluzice se propagandom, laznim sporazumima koje nece postovati, nudice i "sargarepu" koja ce biti pokreta, bice ucene, pretnje, ali oni od unistenja Srbije nece odustati, jer znaju da su u Beogradu caruje placenicka peta kolona (nvo, "elita", "drugosrbijanci", "ustase", "shiptari") jaci od svake vlasti, a sluze ostvarenju Nato ciljevima.

  • Veliki brat says:

   Kojih to 8 (OSAM!) država?!

   • jovan says:

    Raspad Jugoslavije je Zapad planirao da pocne cepanjem Srbije, proglasavanjem pokrajina Kosovo i Vojvodinu drzavama, ravnopravnim sa ostalim republikama. Milosevic je vratio pokrajine u stanje pre 1974. i time onemogucio da oni krenu prvi sa secesijom, ali je to dovelo Zapad do besa i proglasili Milosevica za diktatora i krenula je satanizacija njega i celog naroda srpskog i pokrenuto je njegovo rusenje iznutra (Vuk, Canak- njegov otac autonomas, "demokrate" i ostali)! Tako je pocetak ostavljen za kraj- Kosovo je umesto prvo doslo na kraju. Vojvodina jos nije sasvim sigurna,i Canak se jos uvek nada pomoci Nato i njegovih prijatelja ustasa i Mesica( Srijem Hrvatima), i zato je on tolko mrzeo Milosevica, i bio najvatreniji zagovornik njegovog ubistva. Planovi Zapada jednom zacrtani ce uvek iznova i iznova biti stavljani na agendi, u zavisnosti od medjunarodnih prilika. Poceli su na pocetku veka od oduzimanje prestonice Skadra na Bojani, Dubrovnika, pa na kraju veka proterali Srbe sa Kosova i Vojne Krajine. Njihov cilj je Srbija= Sumadija, plus distrikt Beograd pod njihovom upravom!

 8. šiško says:

  Uzeće oni g...ce! Vreme grabeži i pljačke se sa psihopatom zauvek završava. Sad samo treba da gledaju kako da spasu ono što su opljačkali, jer mi ćemo doći po svoje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u