ПРЕКРЕТНИЦА: Србија и Вучић принуђени на само једно

PREKRETNICA: Srbija i Vučić prinuđeni na samo jedno

7 septembra 2018

Posle poslednjih poruka iz Prištine, Vučiću ništa drugo nije preostalo nego da odbije razgovor sa Tačijem, smatra sagovornik Sputnjika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da danas ne razgovara sa predstavnicima Prištine u Briselu, posle susreta koji je imao sa Federikom Mogerini, preneo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je naveo da se predsednik Srbije odlučio na taj potez zbog „svih prevara, pretnji i laži kosovskih Albanaca“, a dodao je i da je pitanje da li će se i kada nastaviti razgovori s Prištinom.Da li je takva odluka srpskog predsednika neka vrsta prekretnice u razgovorima sa Prištinom?

Dr Jelena Vukoičić kaže da je to jedini potez koji je Vučić u ovakvoj situaciji mogao da povuče i jedina odluka koja je mogla biti doneta.

„Sve opstrukcije od strane Albanaca koje vidimo, i to ne samo u poslednjem periodu, Srbiji sve više sužavaju manevarski prostor bez obzira na našu konstruktivnost. Jasno je da su političke strasti na Kosovu među vladajućom garniturom i više nego uzavrele, jer je očito da se ozbiljno udara na legitimitet Hašima Tačija, što govori da se nešto dešava“, kaže naša sagovornica.

Prema njenom mišljenju, ta nervoza je opasna naročito kad se podgrevaju iracionalne ideje o dodavanju novih srpskih teritorija Kosovu, a sve sa ciljem da se iziritira Beograd.

„Ponašanje Albanaca ide baš u pravcu ovoga što je predsednik Srbije odlučio. Oni su postali toliko drski i agresivni da ne može da postoji drugi razlog za to nego da opstruiraju pregovore i svaku mogućnost dogovora i da nateraju vlast u Srbiji da se povuče, jer njima ne odgovara u kojem pravcu stvari idu“, navodi ona.

Naša sagovornica smatra da EU ne bi trebalo da ima bilo kakve reakcije na ovakvu odluku Srbije, jer je do sada bila i više nego tolerantna prema Prištini.

Đurić je naveo da je Vučić istakao da Beograd želi da sačuva mir, ali ne može da prihvati pokušaje pretnje i zabrane posete predsednika Srbije Kosovu i Metohiji. On je dodao i da su neprihvatljivi pokušaji Tačija da Preševo, Medveđu i Bujanovac prikaže kao deo teritorije Kosova.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Zoran says:

    To do sutra, a sutra idemo na pregovore. Dajte ljudi...taj ni samom sebi ne veruje.

  2. Opet ja says:

    Ma ko bi rekao, ja mislio Šiptari hoće sve lepo da se dogovorimo i živimo zajedno u Srbiji. A Vučićima i ekipi je mesto u zatvoru zbog izdaja i kradja.

  3. Barakuda says:

    Budala je onaj koji može da povjeruje da ljudi iz kamenog doba mogu pregovarati ! Treba sačekati trenutak i protjerati do jednog sa naše vjekovne zemlje !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *