ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА У АМЕРИЦИ

PRELIMINARNI REZULTATI IZBORA U AMERICI

7 novembra 2018

DEMOKRATAMA je – da bi republikancima preoteli kontrolu nad Senatom, gornjim domom Kongresa SAD, bilo potrebno da ne izgube ni jedno od svojih 27 mesta, za koja se glasalo, a da oponentima preotmu najmanje dva.

Kako je objavio telekanal AVS, republikanci su im u Indijani oteli mesto u Senatu jer je biznismen Majk Braun uspeo da pobedi demokratu-senatora Džoa Donelija.Na Floridi je tesno, ali republikanac Rik Skot vodi ispred dosadašnjeg senatora demokrate Bila Nelsona.

Donald Tramp, koji je sam pobedio na Floridi, podržao je Skota.

Prema očekivanjima, demokrate su zadržale mesto u Senatu u Viskonsinu, a republikanci – u Vajomingu i Nebraski.

Telekanal Fox News objavio je da republikanci pobeđuju na guvernerskim izborima u pet država: Južnoj Karolini, Merilendu, Masačusetsu, Tenesiju i Alabami.

Posebno je ukazao da su republikanci preoteli demokratama i drugo senatorsko mesto i to – u Severnoj Dakoti. I tako povećali šanse da dodatno učvrste svoju dominaciju u gornjem domu američkog parlamenta.

Izrazito antritrampovski telekanal CNN objavio je da su Tramp i njegovi najbliži saradnici, koji su saopštavanje rezultata glasanja pratili u Beloj kući, bili spokojni i zadovoljni.

Objavio je i rezultate vlastite ankete na biračkim mestima koja je navodno pokazalo da je 39 odsto birača glasalo sa namerom da tako izrazi nezadovoljstvo Trampom i njegovom politikom, a 26 odsto – da ga podrži.

CNN je preneo da je guverner države Njujork, demokrata Endrju Kuomo, sebi obezbedio drugi mandat. A da je to isto uspeo i guverner Teksasa Greg Abot.

CNN i Fox News plasiraju procenu da demokrati imaju šanse da posle osam godina povrate većinu u Predstavničkom domu.

Fox News navodi da će to biti tesna većina, a CNN dopušta mogućnost i da demokrate u Predstavničkom domu imaju 238 od ukupno 435 mesta.

Liberalni i antitrampovski telekanal NBC objavio je da Ted Kruz pobeđuje demokratu Beto O`Rurka u borbi za mesto senatora u Teksasu.

Amerikanci su glasali za ceo sastav predstavničkog doma (435 poslanika), za 35 (od ukupno 100) senatora. Glasalo se i za 39 guvernera država i 6073 člana zakonodavnih tela američkih država.

U Kongresu SAD prvi put – dve muslimanke

U GORNJI dom Kongresa SAD – Predstavnički dom – prvi put su izabrane dve muslimanke.

Somalijka Ilhan Omar izabrana je u Minesoti.

Palestinka Rašid Tlaib u  – Detroitu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *