ПРЕЛОМНИ ТРЕНУТАК: Република Српска шаље одговор Сарајеву и Западу

PRELOMNI TRENUTAK: Republika Srpska šalje odgovor Sarajevu i Zapadu

17 februara 2020

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Dragan Kalinić izjavio je Srni da je današnja posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske samo prvi legalan i legitiman odgovor pre bilo kojeg drugog poteza, uključujući i referendum, na ugrožavanje integriteta Srpske nakon kontroverzne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

„Ne sumnjam da će sednica pokazati jedinstvo narodnih predstavnika vlasti i opozicije i neće ostaviti prostora nikome ko osporava naše suvereno pravo na slobodu i ravnopravnost u BiH“, istakao je Kalinić.On je ocenio da je ovo je prelomni trenutak, koji ga podseća na vreme pre 30 godina kada su Srbi jedinstveno, bez obzira na različitu partijsku pripadnost, doneli istorijsku odluku o osnivanju Republike Srpske.

„To je, pored ostalog, bio i naš demokratski i hrabar odgovor na nadglasavanje i osporavanje ravnopravnosti srpskog naroda u tadašnjoj BiH i verujem da će i sutra u parlamentu Srpske biti iskazano jedinstvo“, rekao je Kalinić.

On je naglasio da bi političko Sarajevo, ali još više neki delovi međunarodne zajednice, nakon toliko godina, trebalo da se zapitaju zašto su u BiH u tolikoj meri nezadovoljni i Srbi i Hrvati i zašto BiH nije dovoljno komforna za ova dva konstitutivna naroda.

Kalinić je konstatovao da je prošlo vreme „štapa i šargarepe“, te da bi zbog osporavanja prava Republike Srpske na imovinu trebalo ići i do Suda u Strazburu.

„Dokle god se ne pokaže iskrena volja svih za strukturnim promenama u nekim institucijama, a pre svega u Ustavnom sudu BiH, i dok povratak izvornom Dejtonu ne bude jedini put u izvesnu budućnost BiH ne preostaje ništa drugo nego da Republika Srpska iskoristi sva politička, pravna i demokratska sredstva u odbrani svog integriteta“, ocenio je Kalinić.

On je rekao da sadašnja „politika aktivne pasivnosti“ srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH nije opstrukcija ili nekakav nesuvisli bojkot BiH, već jedini racionalan odgovor na političko slepilo dela međunarodne zajednice i bošnjačkog faktora i tako će biti do daljeg.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Djoka Brica says:

  Smrt Bosni i Hercegovini, samo nezavisna Rep. Srpska i nezavisna Federacija mogu imati buducnost nikakva prisiljena zajednicka kvazi drzava sa neprijateljima vise.

  • Ivana says:

   Samo ujedinjenje Srba iz Republike Srpske, Srbije i Srpske Crne Gore sve drugo je nova prevara Srba i rasrbljavanje. Milin veliki prijatelj Vučić kaže ja ću svakom Srbinu očitati bukvicu ko mi dira milogorce u zemlji Srbiji? On uvek nama Srbima očita bukvicu kad ustaše genocidom očiste Krajinu i Hrvatsku od Srba on nama Srbima očita bukvicu. Kad balije očiste preko pola Bosne od Srba otmu nam Grahovo, Drvar, Glamoč, Petrovo i Kupres nekad čisto srpska mesta on nama Srbima očita bukvicu. Kad šiftari stvore svoju vojsku, policiju, granicu, sudbenu vlast nad srpskim Kosovom sve uz njegovu nesebičnu pomoć on opet nama Srbima očita bukvicu. Sad kad s Milom radi na otimanju srpskih hramova po Srpskoj Crnoj Gori on ne proziva poustašene milogorce ne braćo on opet nama Srbima očita bukvicu. Eto takav je taj „naš“ predsednik osećajan i „pravedan“ hebo ga zapad koji ga je nametnuo i lažima ga drži na vlasti. Ništa od Vučića ni mila i njegovih poustašenih milogoraca nego ceo srpski narod da pozove našu braću Ruse jer Rusi su s amerima imali dogovor pola pola ako se Juga raspadne ali su Rusi izgubili gotovo sve vreme je da se probude i uzmu svoju polovicu. Ali to mogu jedino uz pomoć Srba da pomognu da se stvori srpska država na prostorima kojima smo bili većina do etničkog čišćenja ustaša uz pomoć Vatikana i Evrope. Ali to Vučku ne pada na pamet no će Vučko ajmo Srbi u eu koja nema alternativu on je njihov plaćenik a naš veliki vođa vučko. Evropa i Vatikan su vekovni osvedočeni naši „prijatelji“ kako kaže Vučić pomogli su sve pokolje Srba u Hrvatskoj i Krajini i pomogli su Hrvatima izvršiti etničko čišćenje Srba. Stolećima Hrvatima pomažu u pokatoličavanju pravoslavaca ne samo u Hrvatskoj, Ukrajini, Belorusiji itd. nego širom sveta. Pomogli su odvojiti pravoslavnu Crnu Goru od pravoslavne Srbije i sad se trude zakuhati rat među braćom. Isto tako su pomogli polovicu Bosne očistiti od pravoslavnih Srba pripremaju i otimanje Vojvodine a vođa kaže naši „prijatelji“ U Srpskoj Crnoj Gori sluga Vatikana Milo predvodi katolike i mrzitelje Srba i pravoslavne crkve ponosi se ustašama i Crnu Goru gura pod papine skute. Zapitajte se braćo Crnogorci kud vas vodi Milo i milogorci oćetel’ ustaše i mrzitelji vere đedova postati? Došlo je vreme da se pokrene ceo srpski narod Srbije i bratske Srpske Crne Gore i da krenemo na ujedinjenje u jednu državu za veke vekova. Dosta je bilo vatikanskih podela i podmetanja preko domaćih petokolonaša. Idemo do oslobođenja Srbije i Srpske Crne Gore od izdajnika za krst časni i slobodu zlatnu.

 2. E.Lirsch says:

  Znaci pao doovor da se kosmet preda za RS. Mi menjamo nase za nase… To samo pogan moze ad uradi a oni danas jasu srpski narod.

  • test01 says:

   Ne verujem da je pao ikakav dogovor. AV radi za zapad (samo da bi ostao na vlasti) i cilj im je da daju Srbiji MOZDA onih par opstina na severu KiM a da cak oduzmu Jug Srbije cime bi Srbiju potpuno osakatili... Onda bi se pozabavili Dodikom i unistavanjem RS kao sto su vec poceli. Dodik vidi sta se desava ali bez jake podrske Kine i Rusije nece moci nista da uradi posto cak i AV radi protiv RS !!! Da ne govorim o masovnom naseljavanju Srbije islamskim imigrantima (vucicevim novim glasacima).. UZAS

  • Ivana says:

   I privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu su naši izdajnici menjali za ništa ali vratćemo je kad tad zato hrvati beže iz srpske Baranje, Slavonije, Banije, Korduna, Like, Istre, Gorskog kotara. Njihova je jedino severozapadna Hrvatska Zagorje, Međimurje, Podravina i Prigorje. Sve ostalo su oteli od Srba i vekovima ih pokatoličavali Slavonci, Dalmatinci su čisti pokatoličeni Srbi na našu žalost. No to rade i dan danas s onom šakom Srba koja je ostala u Hrvatskoj svakodnevni pritisci, maltretiranja i nesmetana pokatoličavanja celih porodica.

   • Djoka Brica says:

    Da ce Bog sve to nazad ali samo prema nasem zasluzenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *