Prema Obami se u Pekingu ponašaju kao prema lideru države koja gubi uticaj

Prema Obami se u Pekingu ponašaju kao prema lideru države koja gubi uticaj

11 novembra 2014

obama1 Putin 834Predsednik SAD Barak Obama je krajnje oprezan u toku pregovora sa kineskim liderom Si Đinpingom. Uprkos tome, postoji mala verovatnoća da će uspeti da se oslobodi imidža „hrome patke“ (u američkom političkom sistemu predsednik koji je pri kraju mandata i od koga malo šta zavisi) u očima kineskog predsednika, piše The Cristian Science Monitor.

Široki osmeh Obame na „porodičnoj fotografiji“ lidera članica APEK ne odaje da je ova poseta Kini za američkog predsednika teška. Obama mora da pokuša da promeni odnos snaga u APR (azijsko-pacifički region). On pokušava da progura američke vrednosti u regionu i razuveri Kinu da SAD žele da zaustave njen razvoj. Istovremeno, Si Đinping hoće da pokaže da smatra da je Amerika „važna sila, ali sila koja gubi svoj uticaj u Aziji“ i da su Kini najvažniji odnosi sa susedima, piše Monitor.

Američki predsednik je primoran da se drži oprezno u pregovorima sa Si Đinpingom. Tako je Obama izjavio da „SAD i celi svet žele da vide uspešnu Kinu“, ali je istovremeno bio krajnje oprezan u izjavama po povodu protesta u Hongkongu i pozvao kineskog lidera na jačanje saradnje i mirnog poretka. On je, takođe, izjavio da ne očekuje da Kina sledi američki model.

„Ipak, mala je verovatnoća da će kineski predsednik, koje je tek drugu godinu, od mogućih deset, na čelu zemlje, koja postaje lider u regionu promeniti svoj odnos prema predsedniku „hromoj patki“, privodi časopis mišljenje nekoliko regionalnih analitičara.

Uprkos tome što Amerika sada poseduje energetske i vojne resurse, koje Kina za sada nema, i računa na podršku nekih azijskih zemalja, a s kojima Kina nije u najboljim odnosima, Kina samouvereno sebe smatra velikom silom, čiji uticaj sve više raste, piše Cristian Science Monitor.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *