Prema Siriji krenulo 20 ruskih ratnih brodova

Prema Siriji krenulo 20 ruskih ratnih brodova

31 avgusta 2013

Ruska flotaRuska vlada naredila je premeštanje dvadesetak vojnih brodova u patrolu kraj njihove pomorske baze u Siriji, objavio je Wall Street Journal.

New York Times javlja da je Putin odobrio i slanje unapređenih raketa Jakont, što su Sjedinjene Države i Evropa zabeležile kao još jedan agresivni ruski pokušaj da odvrati Zapad i Izrael od intervencije u sirijskom građanskom ratu.

Sirijska državna novinska agencija SANA u četvrtak je javila da je pet ruskih ratnih brodova prošlo Sueski kanal i ušlo u Sredozemlje.
Portparol ruske ratne mornarice rekao je da je to prvi put u nekoliko decenija da ruska pacifička flota uplovljava u Sredozemlje.

Prema njegovim rečima, ruski ratni brodovi idu prema Kipru. Ruski mininstar odbrane potvrdio je da Rusija okuplja posebne pomorske snage na Mediteranu kako bi „zaštitila ruske interese u regiji.“

U međuvremenu, mediji izveštavaju o tome da su iz Rusije u Siriju poslate protivbrodske krstareće rakete, reč je navodno o naprednijoj verziji Jakonta, s kojima je Rusija dosad snabdevala Asada a sada su opremeljeni naprednijim radarom i bitno većim učinkom.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun najavio je da će se međunarodna konferencija o Siriji održati „što je pre moguće“ ali još nema dogovora o datumu. On se u četvrtak sastao s ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim i obojica su upozorila da međunarodna zajednica ne sme odugovlačenjem smanjiti izglede za uspeh konferencije.

Lavrov je ponovio ruski stav da Iran mora biti pozvan na sastanak, a to komplikuje organizaciju jer zapadni lideri ne žele razgovarati s Irancima, pogotovo ne o Siriji.

Lavrov kaže da Rusija ostaje pri već potpisanim sporazumima o naoružanju, posebno sporazumima o oružju za protivvazdušnu odbranu.“ Što znači da izraelski premijer Benjamin Netanjahu početkom nedelje u Moskvi nije ništa napravio kada je došao nagovoriti Ruse da Sirijcima ne prodaju rakete S-300 kao što su dogovorili s Asadom.

Netanjahu je strašno nervozan zbog želje Sirije i Irana da rat iskoriste za jačanje Hezbolaha na severu Izraela.

Iranci veruju da će do kraja godine SAD ili Izrael, ili oboje, doneti odluku o vojnom udaru na iranska nuklearna postrojenja, a rasplamasavanje vojne operacije koja bi pretila izraelskoj teritoriji smatraju efikasnim odvraćanjem dvaju zemalja od planova za intervenciju u Iranu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *