Premeštaju ostatke proroka Muhameda kako bi ih pokopali u tajnosti?

Premeštaju ostatke proroka Muhameda kako bi ih pokopali u tajnosti?

2 septembra 2014

114495-004-015390B4Saudijski akademik dr Ali Bin Abdulaziz al Šabal predlaže uništenje groba proroka Muhameda u Medini i premeštanje njegovih posmrtnih ostataka na obližnje groblje gde bi bio pokopan u potpunoj tajnosti. Kontroverzni predlog ozbiljno razmatraju starešine Prorokove džamije u Medini, drugog najsvetijeg mesta u islamu, odmah iza Meke.

Džamija u kojoj počiva Muhamed poznata je po zelenoj kupoli iznad centra, gde se nalazi grob. Plan dr Al Šabala je da se sruši ta kupola i uništi prostorija oko groba, svetih mesta za Šiite, piše „Indipendent“, a prenosi „Jutarnji list“.

Rušenje i premeštanje groba sigurno bi izazvalo velike potrese i dalje podele između dve grane islama – Šiita i Sunita. U Saudijskoj Arabiji prevladava vahabizam, stroga interpretacija islama selefijske tradicije, prema kojoj je zabranjeno obožavanje bilo kakvog objekta ili svete osobe, što se smatra idolopoklonstvom (širk).

Dr Irfan al Alavi, saudijski akademik koji se usprotivio ovim planovima, objašnjava u čemu je problem:

– Hodočasnici posećuju prostorije oko prorokovog groba i okreću se prema grobnici kako bi se molili. Oni žele da spreče hodočasnike u takvoj molitvi, jer je vehabije smatraju „širkom“. Jedini način da spreče ljude da posećuju Muhamedov grob je da iznesu njegove posmrtne ostatke i krišom ga sahrane na groblju.

Slično se već dogodilo u Meki, gde je proširenje Masdžid el – Harama, najveće džamije na svetu i najvećeg muslimanskog svetišta, dovelo do uništenja 95 posto starih građevina u tom gradu, od kojih su mnoge bile starije od hiljadu godina. Umesto starog grada, nikli su luksuzni hoteli, apartmani i trgovački centri.

– Prorokovaa džamija okružena je buldožerima – upozorava doktor al-Alavi. – Kada očiste sve u okolini, krenuće prema džamiji dok su oči sveta usmerene prema Iraku i Siriji. Grob proroka Muhameda poštuje većina Sunita koji tako nešto nikad ne bi učinili, a jednako je važan i za Šiite.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *