PREMIJER ALBANIJE ZAMENIO TEZE: Albanci na Kosovu su bili žrtve rata

PREMIJER ALBANIJE ZAMENIO TEZE: Albanci na Kosovu su bili žrtve rata

13 maja 2014

dt.common.streams.StreamServer.clsPremijer Albanije Edi Rama, komentarišući uspostavljanje suda za zločine koje su počinili pripadnici OVK, ocenio da je to loše jer su Albanci bili žrtve.

„Smatram da svaki ratni zločin treba da bude kažnjen i suđen, ali na drugoj strani bi bilo apsolutno negativno po svaki standard poštovanja ljudskih prava i prava na slobodu, kao i samoopredeljenje ljudi, ako bi to išlo ka tome da se gone Albanci, kao da su oni bili ratni zločinci, kada su jasno bili žrtve….“, kazao je on za bečki „Standard“.

Upitan kako će Albanija sarađivati sa tim novim sudom, pošto se pojedine optužbe izvestioca Saveta Evrope odnose i na Albaniju, Rama je istakao da je Tirana otvorena za svake upite za istrage ili sudska gonjenja. Istovremeno je podvukao da je Albanija odlučno protiv svake spekulacije, jer je jasno da „tu postoji prostor za spekulacije“.

Na konstataciju da je bilo planirano da poseti Srbiju Rama je rekao da je poseta odložena i da još nema datuma, ali i da je uveren da će do njen doći još u ovoj godini.

On je, u vezi sa dobijanjem statusa kandidata, rekao da očekuje da je Evropa nešto naučila na slučaju Ukrajine. „Evropi je sve više potrebna strategija i sve manje jednostavna taktika. Veoma se nadam da će Ukraina poslužiti za guranje Evrope napred“, podvukao je Rama.

On je rekao da je veoma ohrabren posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pošto je video da je ona svesna da se Balkanu mora posvetiti više pažnje, pošto je Balkan međunarodna uspešna priča na putu od rata do mira.

„Ovo je region gde je počeo Prvi svetski rat i danas obeležavamo 100. godišnjicu. Ova godina je prva godina na Balkanu bez konflikata. Sve što se dogodilo urađeno je u ime Evrope. Tako je Balkan od mesta, gde je bilo stravičnih konflikata, postao mesto mira. Sada je Balkanu potrebna Evropa, ali Evropi je još više potreban Balkan“, poručio je albanski premijer.

Prema njegovim rečima, evropska integracija zemalja regiona je jedna stvar, a pažnja druga, koja ne treba da zavisi od brzine integracije.

Vezano za Albaniju on je istakao da je „smešno“ što se njegova zemlja još uvek „drži u čekaonici za nešto što se ne tiče članstva ili pristupanja, odnosno pregovora, već samo o instrumentu ohrabrenja i nade za građane“.

„Albanija je zaslužila status kandidata i mora ga dobiti. To smo zaslužili već u decembru i nije bilo dobro što je pomerena odluka. Nije bilo dobro za Albaniju, ali ni za region, a i za Evropu“, ocenio je Rama.

Upitan da li vidi posledice ukrajinske krize po Balkan on je kazao da bi te „posledice trebalo da budu u Briselu, a ne na Balkanu“, izrazivši nadu da će Brisel pojačati veze sa Balkanom.

KOMENTARIJedan komentar

  1. s@Ša says:

    Ma otkud šiptari da čine zločine pa to nije moguće,pa oni su svo vrijeme ratovali gađajući Srbe buketima ljubičica a i ovo što pričaju da su Srbima vađeni organi ma i to nije istina, čak šta više čudim se kako nije ustvrdio da su Srbi to sami sebi radili.Na žalost ovaj proces će biti još jedna velika farsa da se Srbima zamažu oči a da Vekarić sutra može laprdati kako se eto i šiptarima sudilo i to zahvaljujući njemu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *