Премијер Гвинеје Бисао демантовао признање Косова

Premijer Gvineje Bisao demantovao priznanje Kosova

17 novembra 2017

Premijer Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo demantovao je danas da je ta zemlja priznala Kosovo.

„Nisam video nijedan papir o priznanju Kosova“, rekao je on na zajedničkoj konferencije za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Naglasio je da Gvineja Bisao podržava teritorijalni integritet i suverentitet Srbije.

Dačić je rekao da je hteo da javnost od predsednika vlade Gvineje Bisao čuje da ta država nije priznala nezavisnost Kosova i da je to potvrda da se na spisku zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a koje ističe Priština, nalaze i one zemlje koje nikada nisu priznale Kosovo.

Naglasio je da na spisku tih zemalja koje ističe Priština, pored Surinama, treba precrtati i Gvineju Bisao.

„Mislim da je bilo važno da vi to čujete, da ne ispadne da sada mi lažemo svetsku javnost. Mogli ste iz prve ruke da čujete šta kaže predsednik Vlade Gvineje Bisao“, rekao je Dačić.

Upitan koliko je država priznalo Kosovo, Dačić kaže da se ne bi usudio da definiše tačan broj zemlja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Kao što ste videli i na ovom slučaju, postoji veliki broj zemalja za koje se apsolutno samo proizvoljno zna na osnovu informacija objavljenih na sajtu takozvanog ministarstva spoljnih poslova Kosova“, kaže Dačić.

Ono što je sigurno je, navodi, da Nigerija, Uganda, Južni Sudan, Trinidad nisu priznali nezavisnost Kosova.

Naveo je i da je na pre nekoliko dana na sednici Saveta bezbednosti UN američkim predstavnicima, koji kažu da je 110 zemalja priznalo Kosovo, „došapnuo“ da to nije istina.

Upitan da li je reč o široj akciji preispitivanja priznanja Kosova budući da je Surinam nedavno povukao odluku o priznanju Kosova, Dačić kaže da nemamo za cilj da sada planski radimo na tome da eliminišemo priznanja koje su razne države imale kad je reč o Kosovu, ali da nije slučajno da se razgovara sa predstavnicima zemalja kako bi se videlo koji su njihovi stavovi.

„Pitao sam ministra spoljnih poslova Fidžija, on je pola sata pričao da nisu prinzali Kosovo, posle tri sata me zvao i rekao da ipak jesu. Ali, možete da zamislite koliko je to važna odluka kad jedan ministar spoljnih poslova ne zna da je on tu odluku doneo, ne neko drugi, nego on“, rekao je Dačić

Na zajedničkoj konferenciji za novinare i Dačić i gost iz Gvineje Bisao, koja nije pdoržala ni prijem Kosova u Unesko i bila je uzdržana kada se o tome glasalo 2015. godine, istakli su dugogodišnje prijateljske veze dve države još iz vremena SFRJ i Tita i saglasili se da treba obnoviti saradnju i osnažiti međusobne odnose.

Dačić je rekao da je na zajednički ručak sa premijerom Gvineje Bisao pozvao i Titovog unuka, Jošku Broza.

„Tome se naš gost obradovao. Više se slikao sa njim nego sa mnom“, dodao je kroz smeh Dačić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. slobo says:

    Ma jos ih ima koliko hoces ali koja korist kad sami prave spisak .Samo neka ga Srbija ne prizna I Rusija I Kina I to je najbitnije Ostali neka ga priznaju to je njihov problem

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *