ПРЕМИЈЕР ХРВАТСКЕ: „Ма какав заједнички језик, ми причамо само хрватски!“

PREMIJER HRVATSKE: „Ma kakav zajednički jezik, mi pričamo samo hrvatski!“

29 marta 2017

plenkovic-hrvatska-3t

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u sredu da je Deklaracija o zajedničkom jeziku inicijativa na koju ne treba trošiti reči i dodao da je „hrvatski jezik definisan Ustavom Hrvatske i da je jedan od službenih jezika Evropske unije“.

– Kako bih to podržavao? Ko to može podržati u Hrvatskoj? – odgovorio je Plenković na pitanje novinara da li podržava „Deklaraciju o zajedničkom jeziku“ koju je sastavilo tridesetak eksperata iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Deklaraciju koja će biti predstavljena sutra u Sarajevu do sada je potpisalo više od dve stotine lingvista, književnika, naučnika, aktivista i drugih ličnosti iz javnog i kulturnog života iz te četiri zemlje.

Tekst Deklaracije sačinjen je posle serije regionalnih konferencija projekta „Jezici i nacionalizmi“ koje su od aprila do novembra 2016. održane u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu u nameri da se podigne svest i aktivno utiče na postojeće nacionalističke jezičke prakse u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Među potpisnicima Deklaracije o zajedničkom jeziku su Rade Šerbedžija, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Dino Mustafić, Boris Dežulović, Nenad Veličković, Maja Raičević, Faruk Šehić, Rajko Grlić, Hanka Vajzović, Borka Pavićević, Filip David, Ermin Bravo, Jasmila Žbanić, Viktor Ivančić, Dragan Markovina, Brano Mandić, Boris Buden, Biljana Srbljanović, Nerzuk Ćurak, Ranko Bugarski, Snježana Kordić i Balša Brković.

KOMENTARI6 komentara

 1. Kalimero says:

  To je Srpski Jezik. Kao što je Engleski jezik bilo gde u svetu i malo da ga priča. Postoji Britanski engleski, Američki engleski, australijski engleski, kanadski... Takođe postoji: Srpski, Hrvatski-srpski, Bosanski-Srpski.

 2. Dragi says:

  Plenkoviću, vi ste vaš hrvatski jezik izbacili iz upotrebe i možeš ga potražiti kod malobrojnih Hrvata (Gradišćanski Hrvati) koji žive u Mađarskoj, Slovačkoj i Austriji. A vi u Hrvatskoj govorite i pišete na srpskom jeziku, tj. njegovoj zapadnoj varijanti, odnosno jekavici. Pitaj bilo kog objektivnog lingvistu i to će ti reći.

  • Milisav says:

   Jekavica ne postoji. Postoji ijekavica, a jekavica ne postoji.

 3. Dragan says:

  Prezelen je on da nešto pametno on kaže.

 4. Don Hihot says:

  Dovoljno je procitati ko je potpisnik ove inicijative i sve razumeti.

 5. Svetislav Surina says:

  Jedini pravi hrvatski jezik je čakavski i kajkavski, dok je štokavski nametnut Hrvatima od strane jugoslovena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *