ПРЕМИЈЕР ЈЕРМЕНИЈЕ: Жалим што пре годину дана нисам прихватио услове Азербејџана

PREMIJER JERMENIJE: Žalim što pre godinu dana nisam prihvatio uslove Azerbejdžana

10 novembra 2020

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan smatra da je Jerevan pre godinu dana pristao da Azerbejdžanu vrati pet regiona oko Karabaha, situacija bi bila bolja nego sada, ali niko, uključujući i njega, nije ovo smatrao pravim putem.

„Kada vidimo u kakvoj smo situaciji sada, gledajući iza sebe, možemo reći da bi situacija bila bolja da smo pre godinu dana pristali na povratak pet regiona. Ali ko bi u Jermeniji poverovao da je to pravi put? Veoma mali broj ljudi, uključujući mene, ne bi poverovalo, jer je bilo mnogo neizvesnosti“, rekao je Pašinjan.On je primetio je da je alternativa oružanom sukobu bio povratak pet regiona, bez konkretnog statusa Karabaha.

Premijer je naveo da jermenska strana nije preduzela takve korake prvih dana eskalacije sukoba u Karabahu u septembru, pošto su sukobi u početnom periodu bili uspešni, a uslovi za povratak regiona se nisu pominjali.

„Učinili smo to nakon što je postalo očigledno: da ne postoji način da se napravi zaokret u ratu, a cilj je bio da se izbegne najgori razvoj događaja“, rekao je premijer.

Prekid vatre u Karabahu

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Tokom noći su u Jerevanu održani protesti zbog najave o završetku rata u Karabahu. Nekoliko vladinih zgrada je uništeno. Premijer Jermenije je u svetlu tih protesta pozvao sve koji nemaju nikakve veze sa razbojništvima da odu kući i izjavio da je „čist“ pred svojom domovinom i jermenskim narodom.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je izjavio da je ovaj sporazum za njega bio izuzetno teška odluka. Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev je potpisivanje dokumenta nazvao predajom Jermenije. Prema njegovim rečima, sporazum je najkorisniji za Baku, sada je vojna faza završena i mogu preći na politička pitanja.

KOMENTARI4 komentara

 1. Zorana says:

  Uzasno glumi ovaj zapadni placenik. To su ti sto dodju na talasu obojenih revolucija i onda uniste narod. Kod nas su jos uvek na vlasti. Izgleda da i mi cekamo ovako uzasan kraj da bi se probudili.

 2. Slobodanka says:

  Posao iole ozbiljnog premijera je da uspešno vlada sa onim što njegova država ima. Dakle Pašinjan je trebao na prvom mestu da ojača vojsku kako Jermenije tako i Karabaha. Ako je Jermenija za to bila ekonomski slaba trebao je više da se osloni na Rusiju, a Pašinjan je vukao baš suprotne poteze, udaljavao je Jermeniju od istorijskog saveznika Rusije. Sirijski rat je izbio 2011 godine. Jermenija nije daleko od Sirije, naročito još kad se ima u vidu da istorijsak Jermenija nalazi se i na severoistočnom delu Turske (planina Ararat). Od početka rata u Siriji ubrzo je postalo jasno da je Turska značajno umešana u taj sukob. Genocid nad Jermenima izvršen je na teritoriji današnje Turske i Sirije. Kako premijer Jermenije i nesrećnog Jermenskog naroda nije blagovremeno prepoznao novu tursku opasnost? Ovo nije samo sukob izmedju Azera i Jermena, Pašinjan je ovih dana znao to da primeti. Ali gde mu je bila pamet od 2011 do danas? Zašto se uopšte prihvatio da postane premijer Jermenije 2018 godine, a zna koliko je teška istorija Jermena i koliko je rizična sadašnjost Jermena???

 3. Slobodanka says:

  Jednom rečju šalabajzer (osoba koja voli lagodan život, i koja je loša u svom poslu), koji jedino zna da glumi nekakvu ozbiljnost. Kako su Jermeni mogli da odaberu ovakvu dokonu budalu za svog premijera???

 4. Kulak says:

  Pašinjan je mislio da će mu postojanje velike jermenske dijaspore u SAD i Francuskoj biti dovoljno da vodi prozapadnu politiku i okrene leđa Rusiji.Gadno se prevario.Jermenija se nalazi na takvom geostrateškom položaju,bez izlaza na more,okružena neprijateljima,da bez snažne podrške Rusije ne bi mogla da postoji.Volim napaćeni jermenski narod i želim da u budućnosti izaberu mudriju vlast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *