ПРЕМИЈЕР КАНАДЕ СЕ ИЗВИНИО И ПРИЗНАО: Ово је била страшна грешка

PREMIJER KANADE SE IZVINIO I PRIZNAO: Ovo je bila strašna greška

28 septembra 2023

Premijer Kanade Džastin Trudo izvinio se zbog skandala sa ukrajinskim nacistom Jaroslavom Hunkom kojem je odata počast na sednici parlamenta Kanade.

„Odavanje priznanja tom čoveku od strane svih prisutnih koji nisu imali dovoljno informacija, bilo je strašna greška i skrnavljenje sećanja na one koji su stradali od nacističkog režima“, rekao je Trudo u obraćanju parlamentu.On je dodao da je taj događaj sramota za parlament, ali da situacija neće uticati na nastavak pružanja podrške Ukrajini.

Međutim, Trudo je izbegao da direktno odgovori na pitanje da li se zbog odavanja priznanja pripadniku SS divizije izvinio i ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom.

„Proteklih dana smo više puta izražavali solidarnost sa predsednikom Ukrajine“, rekao je Trudo.

Njegov govor propraćen je negodovanjem poslanika.

A u zapadnim medijima – tajac

Komentarišući skandal u parlamentu Kanade, portparolka Ministarsva inostranih psolova Marija Zaharova primetila je da vlada muk u zapadnim medijima.

„Zemlje ‘kolektivnog Zapada’, koje su najglasnije govorile o svojoj demokratiji i pokušavale da drže lekcije ostatku sveta, bez oklevanja su prešle na režim totalne cenzure u nastojanju da suzbiju svako neslaganje. Kršeći sve međunarodne obaveze, alternativna gledišta su bukvalno iskorenjena iz njihovog informacionog prostora„, istakla je ona.

Ona je podsetila da se Zapad prvo oslobodio ruskih medija, upotrebivši sve moguće represivne metode: od politički motivisanih zabrana emitovanja programa i blokiranja sajtova do psihološkog pritiska na novinare i njihovo krivično gonjenje.

Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“.

Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota.

Rota je juče saopštio da podnosi ostavku nakon skandala u kanadskom parlamentu.

KOMENTARI5 komentara

 1. eksilencija Hill of shit says:

  Jaaaao, evo ga "naivni" se obavestio i pokajao a "nije znao" :-))) Sad su ih uvredjeni cifuti stegli pa odma ide pokajanje i izvinjenje, al nisu mogli da izdrze da Rusima pokažu koliko ih mrze i koliko su na strani nacizma i koliko ih kopka da se osvete za izgubljene ratove. Rusi lepo kažu da nije hitler nasilno sakupio sve EUropske države za napad na SSSR ( Rusiju zapravo) nego su se te države tobože borile protiv Nemacke, a za SAD i Kanadu svi već znamo da su finansirale rat protiv Rusije. Da sam naivan pirtao bih se sada kada se otkrili da je taj bio naći zločinac, hoće li ga zatvoriti, ali naravno da neće jer imali su tu mogućnost već 80 godina razni Trudoi.

  • persida says:

   Uvatise Mladica, a ne mogu na hiljade nacista koji se suncaju u Argentini i na Karibima. Isi, begaj.

 2. persida says:

  Kao nije znao. Neka sidje sa vlasti i neka upise kurs iz istorije. Stoka nacisticka.

 3. Ficko says:

  A on to kao nije znao. Ne bih da ga vređam, ali je ipak slina

  • radmila says:

   Itekakva slina, slobodno ga vrjedjaj. Jos je trazio od parlamenta, sad kad se "izvinio" da se sve zaboravi i izbrise iz istorije parlamenta i uopste kao da se nije dogodilo. Fuj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *