ПРЕМИЈЕР СЛОВЕНИЈЕ: „Шта желите, да се вратимо на Балкан?“

PREMIJER SLOVENIJE: „Šta želite, da se vratimo na Balkan?“

25 aprila 2017

Slovenija će nastaviti sistemske kontrole na graničnim prelazima sa Hrvatskom i tek će povremeno sprovoditi blaže ciljane kontrole, zavisno od procene rizika i dužini čekanja, a na to je obavezuju izmene šengenske uredbe, rekao je slovenački premijer Miro Cerar u parlamentu.

– To je uredba Evropske unije koju Slovenija poštuje, a poštovaće je i ubuduće – dodao je on.

Odgovarao je na poslanička pitanja o velikim kolonama i zastojima zadnjih dana na graničnim prelazima između Slovenije i Hrvatske koja je i spoljna granica šengenskog prostora.

Nazvao je „ekstremističkim“ tvrdnje poslanika opozicione Udružene liste (ZL) da je njegova „politika gradnje zidova“ prema komšijama samo nastavak politike postavljanja žičanih ograda za migrante i izbeglice na početku izbegličke krize 2015.

– Cilj sistemskih kontrola na graničnim prelazima sa Hrvatskom je povećanje bezbednosti i sprečavanje ostalih krivičnih dela, kao što su ilegalna trgovina narkoticima i oružjem, kao i  suzbijanje terorističkih aktivnosti – rekao je Cerar.

– Slovenija se za primenu te uredbe temeljno pripremila, a isto kao i hrvatska vlada, unapred je obavestila Evropsku komisiju o negativnim posledicama. U protivnom, Slovenija bi mogla da ispadne iz šengenskog prostora – dodao je Cerar.

– Strateški interes Slovenije je biti u krugu najpovezanijih država EU-a, u Šengenu i Evropskoj monetarnoj uniji, to je politika koju je doneo ovaj parlament“, rekao je slovenački premijer i zapitao: „Šta vi želite, da se vratimo na Balkan?“.

KOMENTARI6 komentara

 1. Batina says:

  miro da ti ne bude ko onom klicku.

 2. kuka says:

  Kako olako izrečena pretnja! Da se vrate na Balkan bez pitanja? Ni molim, ni pardon, ni izvinte! Ja lično ih ne bih primio ni da kleče na kolenima.

  • Djordje says:

   Ma oni su na balkanu samo kad uvaljuju svoju robu koju niko nece u eu . Interesantno oni sebe smatraju vecom rasom i od komsije kuruhvate . He janezi previse ste se zaduzili i pucice te kao prnaduveni balon.

 3. micky says:

  Vi cete zavrsiti kako ste i poceli... U Beckim stalama ... ko konjusari.

 4. Pastrovic says:

  Uporno tvrdim da su najveca balkanska govna bas ti mali pacovi iz Dezele. Sjetimo se samo Kardelja i njegove krave, pa onda debele svinje Dolanca! I vise nego dovoljno za ovu moju tvrdnju.

 5. goran says:

  E, moj Bajo, pa nisi valjda pomislio da si otisao sa Balkana. Koliko si naivan, cudo jedno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *