PREMIJER VUČIĆ: Srbiji uplaćeno milijardu dolara

PREMIJER VUČIĆ: Srbiji uplaćeno milijardu dolara

14 avgusta 2014

aleksandar-vucic-1360925730-268575Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbiji uplaćena milijarda dolara od UAE. „Etihad bio jedinstvena prilika, Er Srbija postaje regionali lider“.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbiji danas uplaćena milijarda dolara koju smo dogovorli sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Prema njegovim rečima Srbija zahvaljujući ovoj uplati neće imati problema sa likvidnošću do marta sledeće godine.

Vučić je to rekao na početku konferencije za novinare u Vladi Srbije na kojoj će javnosti predstaviti ugovor sa kompanijom Etihad iz UAE o privatizaciji JAT-a. Vučić je predstavio i ugovore sa partnerima UAE o poljoprivrednom zemljištu.

Uslov za objavljivanje tih ugovora bio je kako je sam Vučić rekao, da se strani partneri saglase sa njihovim objavljivanjem. Etihad i Al Ravafed dali su saglasnost da se objave svi članovi ugovora. Premijer je napomenuo da će ugovori biti dostupni na veb portalu Vlade Srbije, pet minuta posle konferencije za novinare.

„Obaveza da obelodanim ugovore proističe ne iz zahteva različitih interesnih grupa, već iz obaveze prema građanima Srbije koji zbog medijske gungule počinju da sumnjaju da se iza ugovora nešto krije“, rekao je Vučić na početku konferencije.

Što se tiče ugovora sa Al Ravafedom, Vučić kaže da je osnovana zajednička kompanija pri čemu je El Ravafed vlasnik 80 odsto, dok jSrbija ima 20% vlasništva.

„Zajednička kompanija će raspolagati sa oko 10.000 hektara zemljišta. Kupujemo „Jadran“, zemljište po ceni od 10.000 evra po hektaru. Zemljšte se prodaje po ceni većim od procenjene. „Bačka ad Sivac“ – po ceni od 7.000 evra po hektaru. Ono što je važno je da imate u vidu da mi na svo zemljište koje se nalazi u zakupu, a to je 4.000 hektara mi dajemo za 250 evra…. Mi na tome zarađujemo oko 450 evra po hektaru, što je tri puta više nego do sada“, rekao je Vučić.

„Arapi daju 8 miliona dinara, mi dajemo 16. 000 evra to je naša jednina obaveza. Odluke mogu doneti jedino u skladu sa Vladom Srbije“, rekao je Vučić i dodao da kompanija iz UAE ima obavezu da zadrži 80 radnika i da zaposli 30 visokih stručnjaka.

Sve što bude uloženo u navodnjavanje ostaje Vladi Srbije.

Vučić je zatim prešao na ugovor sa Etihadom o privatzaciji JAT-a. Objavljujući ugovor sa „Etihadom“, Vučić je istakao da je ova aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bila jedinstvena prilika. On je naglasio da je za objavljivanje ugovora dobio dozvolu „naših prijatelja iz Emirata“ i da „nema šta da se krije“.

Kako je naveo, sve Vlade Srbije se od 2003. godine se permanentno suočava sa katastrofalnim gubicima u JAT-u. a

„Zastarela flota, prosečna starost aviona 26 godina, česti tehnički kvarovi….Vlada je imala velike probleme kada je JAT u pitanju, velike dugove a često je to „bio i poligon za stranačke ljude. U prethodnih više godina Vlada je tri puta pokušavala da privatizuje JAT ali nije uspeda u ta tri puta da nađe investitora jer su znaju kolika je to muka“, rekao je Vučić i dodao da je prosečan gubitak bio na 35 miliona evra, ali da je stvarni gubitak bio zapravo mnogo veći.

Vučić kaže da nismo preduzeli mere koje smo preduzeli, morali bismo da gasimo „Jat“.

„Etihad“ je bio jedinstvena prilika. Kompanija u svetskom vrhu. Prvo smo razgovarali o korporativnom upravljanju, i primeni sopstveno iskustvo u poslovanju“, rekao je on i dodao da je trenutno 4 aviona JAT-a rashodovano, odnosno da nije za upotrebu

Kako je naveo, „Etihad“ se obavezao da investira do 100 miliona dolara, do 40 miliona dolara dokapitalizacije. 60 miliona je pozajmica onsivača koji mi nismo iskoristili jer očekujemo da ćemo imati profitabilnu kompaniju do kraja godine.

„Mi investiramo 42 miliona dolara gotovinske uplate u naredne tri godine. Još ništa nismo uplatili. Četrdeset miliona dolara taksi koje se plaćaju aerodromu i obavezali smo se da preuzmemo dugove od kojih je 80 odsto dug prema državi. Mi smo se obavezali da preuzmemo zaostale dugove JAT-a“, kaže Vučić

„To su sve naše obaveze. Niko nije mogao da sanja ovako nešto i da prođe na ovaj način“, istakao je Vučić.

B92

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *