ПРЕМИЈЕРКА ПОЉСКЕ ТВРДИ: „ЕУ се распада!“

ПРЕМИЈЕРКА ПОЉСКЕ ТВРДИ: „ЕУ се распада!“

15 септембра 2016

poland-4g6

Пољска премијерка Беата Шидло упозорила је данас у Братислави, уочи неформалног самита Европске уније без Велике Британије, да се ЕУ оваква каква је сада само распада и да је неопходно извршити темељне реформе да не би за Великом Британијом почеле да одлазе и друге чланице.

„Жан Клод Јункер говори ‘мање националних држава у ЕУ’. Не. Ми кажемо јаче националне државе. ЕУ оваква каква је сада, у ствари се0 распада. Уколико не спроведемо реформе, уколико је не променимо, и друге земље ће хтети да напусте ЕУ“, казала је Беата Шидло пољској приватној телевизији ТВН24.

Пољска премијерка критиковала је најаве из Брисела и од словачког председавања ЕУ да ће неформални самит сутра у Братислави бити пре свега посвећен томе да се скенира ЕУ са својим проблемима и направи њена дијагноза и да се тек онда покрене процес о решењима који би био завршен у пролеће у Риму на прослави 60-годишњице потписивања Римског уговора ЕУ.

„ЕУ мора да се реформише и те реформе морају да буду веома дубоке. Можда ћемо морати да разговарамо и изменама основних уговора. Пољска преузима одговорност за ЕУ. Ако ЕУ треба да опстане, ако треба да служи Европљанима, ако треба да се концентрише на то да се развија и да буде безбедна, онда мора да се промени. Досадашња политика изазвала је кризу“, казала је Шидло.

Пољска премијерка оптужила је председника Европског савета Доналда Туска, председника Европског парламента Мартина Шулца и председника Европске комисије Жан-Клода Јункера да та криза „носи њихова имена“.

„Досадашња политика довела је до кризе. Та криза има конкретно име, имена оних лидера који нису реаговали адекватно и благовремено. То су лидери који данас стоје на челу европских институција. Они данас покушавају да предложе досадашњи модел ЕУ и тврде да се ништа није десило“, казала је пољска премијерка.

Беата Шидло одбила је јучерашњу резолуцију ЕП у којој европосланици траже да пољске власти престану да блокирају Уставни суд и нађу решење тог спора у складу с препорукама Венецијанске комисије Савета Европе, зато што парализа Уставног суда и разни контроверзни закони, рецимо онај којим су јавни ТВ и радио сервис и национална агенција ПАП претворени у државне медије или максимална политизација државне управе где је уместо стручности главни критеријум партијска лојалност, угрожавају демократију, основна права Пољака и правну државу у Пољској.

„ЕП се у овако тешком тренутку за ЕУ бави нечим што је апсолутно истргнуто из реалности. Бави се дебатом која нема уопште формалну основу. Допустио је да буде увучен у игру пољске опозиције која га извргава руглу и компромитује“, казала је пољска премијерка телевизији ТВН24.

KOMENTARI5 коментара

 1. test says:

  Redakcijo hitno sklanjajte ovaj clanak da ga vucic ne vidi. Pa EU 'nema alternativu'! Sta ce vucic da kaze sada - zasto je iz-dao Kosmet i Srbe? Kome se to 'otvaaju poglavlja' - ko ce da ih zatvori i UGASI svetlo u Srbiji ako nece vucic? Ipak je najbolje a on to ne cita... On veruje u babu merkel koja ga mazi i nista ga nece spreciti u njegovoj ANTI-Srpskoj politici !

 2. DUSKO says:

  NE RASPADA SE SAMO EU VEC CELA ZAPADNA CIVILIZACIJA KOJA JE FUNCIONISALA PO USTALJENOM MODELU A NEMA NOVOG RESENJA STO JE NAJGORE !!!

 3. Pitagora says:

  Bravo! Odličan komentar. Svaki model funkcioniše neko vreme. Isteklo je vreme.

 4. Mlax says:

  Evropa ce do 2080 biti muslimanski kontinent pod kontrolom USA.EU je taoc Amerikanci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u