ПРЕМИЈЕРКА ПОЉСКЕ ТВРДИ: „ЕУ се распада!“

PREMIJERKA POLJSKE TVRDI: „EU se raspada!“

15 septembra 2016

poland-4g6

Poljska premijerka Beata Šidlo upozorila je danas u Bratislavi, uoči neformalnog samita Evropske unije bez Velike Britanije, da se EU ovakva kakva je sada samo raspada i da je neophodno izvršiti temeljne reforme da ne bi za Velikom Britanijom počele da odlaze i druge članice.

„Žan Klod Junker govori ‘manje nacionalnih država u EU’. Ne. Mi kažemo jače nacionalne države. EU ovakva kakva je sada, u stvari se0 raspada. Ukoliko ne sprovedemo reforme, ukoliko je ne promenimo, i druge zemlje će hteti da napuste EU“, kazala je Beata Šidlo poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Poljska premijerka kritikovala je najave iz Brisela i od slovačkog predsedavanja EU da će neformalni samit sutra u Bratislavi biti pre svega posvećen tome da se skenira EU sa svojim problemima i napravi njena dijagnoza i da se tek onda pokrene proces o rešenjima koji bi bio završen u proleće u Rimu na proslavi 60-godišnjice potpisivanja Rimskog ugovora EU.

„EU mora da se reformiše i te reforme moraju da budu veoma duboke. Možda ćemo morati da razgovaramo i izmenama osnovnih ugovora. Poljska preuzima odgovornost za EU. Ako EU treba da opstane, ako treba da služi Evropljanima, ako treba da se koncentriše na to da se razvija i da bude bezbedna, onda mora da se promeni. Dosadašnja politika izazvala je krizu“, kazala je Šidlo.

Poljska premijerka optužila je predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da ta kriza „nosi njihova imena“.

„Dosadašnja politika dovela je do krize. Ta kriza ima konkretno ime, imena onih lidera koji nisu reagovali adekvatno i blagovremeno. To su lideri koji danas stoje na čelu evropskih institucija. Oni danas pokušavaju da predlože dosadašnji model EU i tvrde da se ništa nije desilo“, kazala je poljska premijerka.

Beata Šidlo odbila je jučerašnju rezoluciju EP u kojoj evroposlanici traže da poljske vlasti prestanu da blokiraju Ustavni sud i nađu rešenje tog spora u skladu s preporukama Venecijanske komisije Saveta Evrope, zato što paraliza Ustavnog suda i razni kontroverzni zakoni, recimo onaj kojim su javni TV i radio servis i nacionalna agencija PAP pretvoreni u državne medije ili maksimalna politizacija državne uprave gde je umesto stručnosti glavni kriterijum partijska lojalnost, ugrožavaju demokratiju, osnovna prava Poljaka i pravnu državu u Poljskoj.

„EP se u ovako teškom trenutku za EU bavi nečim što je apsolutno istrgnuto iz realnosti. Bavi se debatom koja nema uopšte formalnu osnovu. Dopustio je da bude uvučen u igru poljske opozicije koja ga izvrgava ruglu i kompromituje“, kazala je poljska premijerka televiziji TVN24.

KOMENTARI5 komentara

 1. test says:

  Redakcijo hitno sklanjajte ovaj clanak da ga vucic ne vidi. Pa EU 'nema alternativu'! Sta ce vucic da kaze sada - zasto je iz-dao Kosmet i Srbe? Kome se to 'otvaaju poglavlja' - ko ce da ih zatvori i UGASI svetlo u Srbiji ako nece vucic? Ipak je najbolje a on to ne cita... On veruje u babu merkel koja ga mazi i nista ga nece spreciti u njegovoj ANTI-Srpskoj politici !

 2. DUSKO says:

  NE RASPADA SE SAMO EU VEC CELA ZAPADNA CIVILIZACIJA KOJA JE FUNCIONISALA PO USTALJENOM MODELU A NEMA NOVOG RESENJA STO JE NAJGORE !!!

 3. Pitagora says:

  Bravo! Odličan komentar. Svaki model funkcioniše neko vreme. Isteklo je vreme.

 4. Zeljko says:

  EU nikad jača !!

 5. Mlax says:

  Evropa ce do 2080 biti muslimanski kontinent pod kontrolom USA.EU je taoc Amerikanci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *