Premijerovo novo odelo

Premijerovo novo odelo

21 maja 2014

boris-begovic-foto-ZZE-JOVANOVICHPiše: Boris Begović

Veoma je bitno kakav je karakter signala koje političari šalju javnosti. Naime, građani jedne zemlje, njeno biračko telo ili njeni poreski obveznici, kako već hoćete, ne znaju šta političari zaista misle, šta žele i, naročito, da li će se držati obećanja koja su dali. Zbog toga javnost i nije toliko zainteresovana za to šta će političar reći u nekom trenutku, već se trudi da posmatra njegovo ponašanje. Da li se to što govori menja u vremenu?Da li čini ono što je u skladu sa onim što govori? Idemo redom.

U svom tročasovnom ekspozeu tada mandatar, sada premijer Aleksandar Vučić je kao solidan temelj za plan i program sveobuhvatnih reformi naveo nekoliko najvećih dostignuća prethodne vlade, čiji je on svakako bio prvi čovek. Jedno od tih dostignuća jeste to što je pobeđena moć tajkuna. Naveo je da zemljom više ne upravljaju interesne grupe koje su opljačkale narod. Nezavisno od toga da li je bilo šta u ovoj tvrdnji tačno, njom je tadašnji mandatar poslao signal da smatra da su nekada, u vreme mrskih prethodnika, zemlju vodili tajkuni, a da se njegovim dolaskom na vlast sve promenilo. Takođe, predstavljajući ovakvo stanje stvari kao uspeh prethodne vlade, najavio je nepromenjenu politiku nove na tom planu.

Nije prošlo ni nekoliko nedelja od ekspozea, premijer se uz veliku medijsku pompu sastaje sa tajkunima. Izvinjavam se: ne zovu se više tajkuni, nego najveći poreski obveznici. Šta je premijer time želeo da postigne? To zaista ne znam, ali da razmotrimo šta jeste postigao. Prvo, poslao je jasan signal da je spreman da bar sasluša tajkune, pardon interesne grupe, opet se izvinjavam, najveće poreske obveznike i da im omogući da mu oni upute savete kakva ekonomska politika treba da se vodi. Dakle, možda interesne grupe „neće više upravljati zemljom”, ali je posle ovog sastanka očigledno da će bar snažno uticati na upravljanje zemljom. Dakle, odstupanje od onoga što je proklamovano u ekspozeu prilično je veliko. Štaviše, snažna medijska pokrivenost ovog sastanka u stvari šalje signal da nisu „najveći poreski obveznici” ti koji su opljačkali narod, nego su to ravnopravni partneri u sveobuhvatnoj reformi za bolje sutra. Verujem da je mnogima od njih pao kamen sa srca.

Ukoliko zanemarimo medijsku pokrivenost, ovakav sastanak, njegovo trajanje i sadržaj upućuju na još nekoliko problema. Da li bilo koji „najveći poreski obveznik” ima podsticaj da premijeru predloži ono što misli da je najbolje za zemlju ili najbolje za njegovu sopstvenu kompaniju? Naravno, ovo drugo je – sasvim racionalno ponašanje. Za neupućene – interesne grupe se bave sopstvenim, a ne društvenim interesom. Sećam se nastupa jednog od najpoznatijih poreskih obveznika, koga je posle ovog sastanka premijer pohvalio da je dao zanimljive predloge. Pre nekoliko godina na sličnom ovakvom sastanku, jedino je premijer tada bio neko drugi, taj poreski obveznik je izjavio da kurs treba da bude 82 dinara za jedan evro. Čovek se lepo zaduživao po tom kursu, pa mu je tadašnji kurs od preko 95 dinara stvarao nepodnošljive kursne razlike. I to treba da bude smernica za vođenje državne politike, one koja treba da vodi računa o društvenom, odnosno nacionalnom interesu!

Opisani sastanak treba povezati sa praktično simultanim obnarodovanjem jedne izuzetno radikalne reformske mere, koja će mnoge da boli. Radi se o programu kredita sa subvencionisanom kamatnom stopom, sa obrazloženjem da su kamatne stope izuzetno visoke i da će snižavanje kamatnih stopa za dužnike pospešiti privredni rast. Ne biva! Privrednog rasta u Srbiji nema zbog toga što je preduzetnička inicijativa (domaća i strana) sputana neodgovarajućim poslovnim okruženjem, a ne zbog toga što su kamatne stope visoke. To se najbolje vidi iz rezultata prošlog programa subvencionisanja. Tako, tako – upravo je vlast Tadić–Cvetković–Dinkić ovakvim programom oživljavala srpsku privredu. Ala su je oživeli, svaka im čast!

Dakle, prvi signali koje je poslala nova vlada veoma su jasni. Domaća poslovna elita (nekada tajkuni) naši su partneri, a ne oni koji su opljačkali narod (takvi ne mogu da budu partneri nove vlade). Drugo, nastavlja se s politikom koju je sprovodila zločinačka prethodna vlast (ona pre 2012. godine), budući da ona jeste zločinačka i odvela je zemlju u propast (e, to je tačno), ali je sprovodila neku dobru politiku, koju mi nastavljamo. Pa kako je onda oterala zemlju u propast? Ukratko, nova vlada je jasno poslala verodostojan signal da ne zna šta radi i čemu teži. Zašto je to tako? Nemojte mene da pitate, ja sam samo prostodušni ekonomista.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *