Preminula beba bez matičnog broja

Preminula beba bez matičnog broja

16 juna 2013

SarajevoBerina Hamidović, beba od mesec i po, preminula je u Beogradu, gde se nalazila na lečenju. Otac Edin kaže da je njegovo dete bilo žrtva administracije. Berini je po rođenju dijagnostifikovana traheoesofagealna fistula na mestu anastomoze, zbog čega nije mogla da jede, piše sarajevski portal „Klix.ba“. Pošto operacija u Sarajevu nije bila uspešna, upućena je u Beograd, piše „Klix“. Međutim, tada su nastupili novi problemi jer beba, iako hitan slučaj, nije imala matični broj, a samim tim ni pasoš, dok su oboje roditelja nezaposleni. Edin Hamidović u razgovoru za Klix.ba kaže da je za prikupljanje novca najzaslužniji njegov komšiluk na Ilidži.

Na granici su satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju. „Iako je dete bilo hitan slučaj i Granična policija je trebalo da bude obaveštena da na tom graničnom prelazu dolazi sanitetsko vozilo, službenike ni na našoj ni na srbijanskoj granici niko nije obavestio da dolazimo“, ispričao je otac. „Rekli su: ‘Otkud mi znamo da vi ne trgujete djecom’. Morali smo u Ministarstvu civilnih poslova tražiti da nam daju bilo kakvu potvrdu. Zatim smo otišli u policiju, gde su nam rekli da su nemoćni i da ne mogu ništa uraditi. Morali smo ih zamoliti da oni nazovu Graničnu policiju i kažu im da će sanitetsko vozilo doći na taj granični prelaz“, kaže Hamidović.

Kad su konačno uspeli da dođu do Beograda, u tamošnjoj bolnici pojavili su se novi problemi.  „Iz Kantona nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obaveza. U zakonu lepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu. U Kantonu su nam rekli kako oni nisu u mogućnosti da plate lečenje. Puno nam je pomogla jedna pravnica iz Srbije. Objasnili smo joj da je beba tu poslana na operaciju, pa su nam rekli kako će to oni rešiti pravnim putem“, rekao je Hamidović.

Berina je potom dobila sepsu. Preminula je 13. juna, a sahrana će biti održana u ponedeljak, 17. juna u 14 sati na groblju Vlakovo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *