ПРЕМИНУЛА МИРА МАРКОВИЋ

PREMINULA MIRA MARKOVIĆ

14 aprila 2019

UDOVICA bivšeg predsednika SR Jugoslavije Mirjana Marković (77) preminula je danas u Rusiji – javlja reporter „Novosti“ iz Sočija, koji tamo prisustvuje međunarodnoj koferenciji „Atomekspo“. Prema prvim informacijama ona je preminula u jednoj od banja-bolnica u Sočiju. Umrla je u Rusiji koja joj je 2010. godine dala azil, pošto je bila u bekstvu od pravosudnih organa Srbije, koji su za njom raspisali poternicu u okvoru istrage za zloupotrebe sa dodelom državnih stanova 2000. godine.

Ona je u teškom zdravstvenom stanju bila pre sedam dana i prema informacijama od tada je bila u bolnici u Sočiju. Mira je imala četiri operacije. Posle poslednje su joj ugrožene vitalne funkcije i lekari nisu želeli da daju prognoze u vezi sa oporavkom.

– Mira je imala četiri operacije, a nakon poslednje je došlo do određenih komplikacija i pada imunog sistema. Lekari su zbog toga zabrinuti i kada se uzmu u obzir njene godine, nisu želeli da daju prognoze po pitanju oporavka – preneli su mediji.

Markovićeva je rođena 10. oktobra 1942. u Požarevcu. Studirala je sociologiju na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala. Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Sociologiju je predavala i kao redovna profesorka na Američko-francuskom univerzitetu za menadžment u Beogradu i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu. Pored toga bila je i redovna članica Ruske akademije društvenih nauka, gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi.

Objavila je oko 100 radova iz područja sociologije, kao i dva udžbenika sociološke tematike. Dela su joj prevedena na mnoge jezike, kao što su ruski, engleski, kineski, grčki.

Pored akademske karijere, najpoznatija je bila po političkom angažmanu. Bila je jedan od osnivača JUL-a, koju su činile 23 levičarske i komunističke partije. Do oktobra 2000. godine njena stranka je bila glavni koalicioni partner Miloševicevoj Socialistickoj partiji Srbije (SPS).

Protiv Mirjane Marković je nekoliko godina nakon pada Miloševićevog režima podignuta optužnica povodom tvrdnji tužilaštva da je Živku Knežević, bivšu generalnu sekretarku Vlade Republike Srbije i članicu Komisije Vlade za stambena pitanja podstrekavala na zloupotrebu službenog položaja, odnosno na dodelu stana dadilji njenog unuka Iloni Pešić, koja inače nije za to imala zakonom predviđene uslove. Zbog izbegavanja suđenja, a potom i bekstva iz zemlje, srpski Interpol 2005. godine raspisao je poternicu za Markovićevom.

Predstavnici Generalnog tužilaštva Rusije 2010. godine saopštili su da Markovićeva u toj državi uživa status političke izbeglice i da nije moguće njeno hapšenje po poternici srpskog Interpola.

Zbog bekstva Markovićeva nije prisustvovala ni sahrani supruga, koji je u martu 2005. godine preminuo u pritvoru Haškog tribunala, gde mu se sudilo za ratne zločine tokom sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije.

Pored optužbi za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, Mirjana Marković je u medijima nezvanično pominjana kao mogući nalogodavac ubistva Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije, te kao organizator grupe za šverc cigareta, ali povodom tih navoda nikada nije saslušana. Prošlog meseca Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je posle 19 godina, osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom dodele državnih stanova 2000. godine.

Tom odlukom naloženo je da joj se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu i otklone sve nelogičnosti iz presude i povrede krivičnog postupka. Pri tome je navedeno da nije jasno zbog cega prvostepeni sud nije zaključio da je krivično dele zastarelo, s obzirom da je Markovićeva optužena da je delo izvršila u septembru 2000. godine.

(Novosti)

KOMENTARI12 komentara

 1. Ivke says:

  Sve je to laz garant iscenirano da sada moze da se povuce negde gde se i Zloba krije pa da zive slobodno pod drugim imenima

  • Ivke says:

   Zaboravila je da vrati pokradene pare iz Srbije a i da povede posina Vulina

 2. marko says:

  NEK JOJ JE LAKA ZEMLJA I OVA STOKA SAD USRBIJI BILO SNS SDP OVAJ SMRDLJIVI I PRODAN KOJEM STOKA DACICI KOJI JE IZDAO MILOSEVICA DA NE GOVORIM O OVOJ STOKI SAD OPOZICIJA LECICI TRIFUNOCIV ZIVKOVIC JEREMIS SVE JE TO ZAPADNA STOKA NECE NITKO NE BOJTE SE OVOJ ZENI DATI PRIZNANJE

 3. punca says:

  Neka ti je laka crna zemlja .

 4. Milan says:

  Neka joj je laka crna zemlja i neka počiva u miru. Poznajući naše razjedinjenosti na ove, one i sve ostale pitam se gde će biti sahranjena.

 5. Slobodanka says:

  Zar smo toliko suprotstavljeni i razjedinjeni da će i mrtvu ruska zemlja morati da je primi? Gde su civilizacijske norme?

  • Dan says:

   Bice sahranjena u Pozarevcu pored Slobodana Milosevica...to joj je bila poslednja zelja(javljaju ruski mediji).Nisam bio pristalica ni Slobe ni nje(iskreno mnogo su zla naneli Srpskom narodu,sto svesno sto nesvesno),ali kao covek kazem:Neka joj je laka zemlja.

   • samostalan says:

    Koji kic, majko moja, ponekad je bolje ne eci nista.

 6. Mi says:

  Pokoj njenoj duši...

 7. petrovgrad says:

  Nama je mnogo bitnije da druge udovice u miru i blagostanju troše imovinu koju su njihovi muževi stvarili. Bitno je da Ružica i Svetlana uživaju u blagostanju. Mirjana je za njih socijalni slučaj. Zamislite koliko je bogata Đinđićka, Ražnjatovićka, mada Ja verujem da su pošteno i krvavo stekle imatak.

 8. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Nebitno.

 9. Gagi says:

  M.Markovic je slicno prosla kao i Carica Milica. Muz izgubio zivot za drzavu, ona ostala na margini drustva, deca rasuta... U medjuvremenu su na vlast dosli samozivi i alavi narcisoidi koji smatraju da je "sada njihov trenutak". Isti takav trenutak su imali: Kolarac, Spasic,Anastasijevic, Mitic, Vlada Ilic... Interesantna je stvar, istorijski gledano, bas su deca mocnih ljudi (koji su se grabili za njih) najvise stradala i ostajala bez icega. Lose su takodje prosli Dundjerski i Brozovi. Verovatno je to neka nepoznata univerzalna pravda koja jos nije naucno objasnjena. Posto je danas svest do te mere iskrivljena da je neshvatljiva, neshvatljivo je da postoji tolika sila i beskrupuloznost moralnih bitangi da optuzuju i maltretiraju one koji su bolji od njih. Svom tom olosu bih postavio pitanje, draga gospodo, kako ste Vi dosli do stanova i ko Vam ih je poklonio. Da li ste Vi bili na rang listi i da li ste preduzeli sankcije protiv onih koji su Vam dodelili stanove "za neke partijske zasluge". M.Markovic je bila Gospodja i Komunista koja je davala stanove, danas je svakodnevna pojava da postoje "gospodje" koje nisu odvratni Komunisti koje otimaju narodu stanove. Rekao bih da tu postoji neka mala razlika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *