Преминула професорка међународног права Смиља Аврамов

Preminula profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov

2 oktobra 2018

Profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu i članica Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Smilja Avramov preminula je danas u 101. godini u Beogradu, saopštilo je Udruženje „Oganj“.

Smilja Avramov je rođena 15. februara 1918. godine u Pakracu dok je Pravni fakultet završila u Zagrebu 1947. godine. Doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine, a stručno se usavršavala u Londonu i u SAD, na univerzitetima Harvard i Kolumbija.

Od 1973. godine do odlaska u penziju 1985. godine, bila je šef Katedre za medunarodno pravo i međunarodne odnose Pravnog fakulteta u Beogradu.

Predavala je po pozivu i na brojnim univerzitetima u Evropi, Aziji i Americi, a od 1980. do 1982. bila je na čelu svetskog Udruženja za međunarodno pravo.

Bila je jedan od vodećih svetskih stručnjaka za problematiku genocida a tokom 1991. i 1992. godine, kao stručni konsultant predsednika Srbije Slobodana Miloševića, učestvovala je na međunarodnim konferencijama vezanim za raspad SFRJ.

Mesto i vreme sahrane Smilje Avramov biće naknadno saopšteni.

KOMENTARI4 komentara

 1. Kulak says:

  Velika i hrabra žena.Zauvek živi u našim srcima.

 2. Branicevac says:

  Pokoj joj dusi!Bila je veliki patriota!

 3. doktrina soka says:

  Dan za danom,polako nas napustaju veliki ljudi i veliki stvaraoci,milina je bila ziviti sa njima. Vjecna joj slava o hvala.

 4. Deda Micko says:

  Ne mogu da potvrdim ali sam cuo od osobe koja je Smilju poznavala, bila je u ekipi pravnika zaduzenih da lincuju Drazu Mihajlovica u ime komunistickog rezima. Posle se preobrazila i ostavila znacajne dokumente o genocide nad Srbima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *