ПРЕМИНУО АМЕРИЧКИ СЕНАТОР ПОЗНАТ ПО ИЗЈАВИ: „НАПАДАЈТЕ СРБЕ ИЗ ВАЗДУХА!“

PREMINUO AMERIČKI SENATOR POZNAT PO IZJAVI: „NAPADAJTE SRBE IZ VAZDUHA!“

5 decembra 2021

Bivši republikanski senator i nekadašnji predsednički kandidat Bob Dol preminuo je danas u 98. godini života. U kratkom saopštenju koje je objavila njegova porodica, navodi se kako je Bob Dole preminuo rano jutros u snu, piše CNN.– Bob Dol je preminuo u 98. godini. Verno je služio Sjedinjenim Američkim Državama 79 godina – saopšteno je.

Inače, u svojoj bogatoj političkoj karijeri, Bob Dol je javnosti ostao poznat i po tome što je kao član Kongresa SAD-a tražio sankcije za Srbiju i skidanje embarga na uvoz oružja koji je uveden tadašnjoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine. Dol je ovu inicijativu prvi put uputio u septembru 1992. godine zajedno sa sadašnjim predsednikom SAD-a Bajdenom.

Pored podnošenja inicijative za ukidanje embarga, Dol i nekoliko drugih kongresmena ostali su upamćeni i po tome što su vršili pritisak na tadašnjeg predsednika SAD-a da preduzme određene aktivnosti koje će dovesti do sprečavanja nastavka krvoprolića u Bosni i Hercegovini.

O njegovoj ulozi u Kongresu u kontekstu Bosne i Hercegovine nedavno je govorio i bivši američki senator Džo Liberman koji je rekao kako je Dol bio jedan od onih koji se zalagao za Bosnu i Hercegovinu.

– Dol, ja i drugi senatori smo hteli da ukinemo embargo na naoružanje tako da možemo pomoći narodu u Bosni da se brani od srpskih snaga koje su napadale. Podignite embargo i napadajte srpske snage iz vaduha. Evropljani su nam rekli da nas ne mogu podržati pa su rekli da ako pošaljemo trupe da će evropski humanitarni radnici biti u opasnosti. Međutim, šta ćemo sa ljudima koji su u BiH ubijani svaki dan? Bili smo veoma razočarani – rekao je Liberman.

Dol je Bosnu i Hercegovinu posetio i posle rata, tačnije 1997. godine kada je poslao poruku kako se Bosni i Hercegovini mora obezbediti stabilan i pravedan mir.– Pozivamo predsednika Klintona da osigura da svi ratni zločinci u bivšoj Jugoslaviji budu uhapšeni i izvedeni pred lice pravde. Danas smo ovde da kažemo da ima još mnogo toga da se uradi kako bi se postigao stabilan i pravedan mir za Bosnu. Ako ih ne uhapsimo, rizikujemo milijarde dolara ulaganja i naš uticaj kao najveće zemlje na svetu – rekao je tada Dol.

Za njegove zasluge i rad u američkom Kongresu, Dolu je 2019. godine uručen „Ključ Grada Sarajeva“ kao znak posebnog priznanja za njegovu ulogu.

– Da nije bilo cenjenog senatora Boba Dola, veliko je pitanje kako bi danas izgledala Bosna i Hercegovina i njen glavni grad. Sa posebnim zadovoljstvom sam uručio ključeve našeg grada kao znak zahvalnosti za sve što je Dol uradio za našu zemlju, a uradio je mnogo – rekao je tada bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Svoju privrženost Bosni i Hercegovini, Bob Dol je pokazivao i dugo posle rata, a 2014. godine poslao je i pismo građanima Sarajeva i to nekoliko dana nakon što je proglašen počasnim građaninom Kantona Sarajevo.

– Sa velikim zadovoljstvom prihvatam ovu nagradu počasnog građanina. Osećam privilegiju i povezanost sa vašim gradom koji je preživeo genocid, najtamniji period u istoriji Evrope od Drugog svetskog rata. Iskreno se nadam da svet više nikada neće svedočiti takvom hororu, da smo svi izvukli pouke iz dešavanja u Bosni i da ćemo delovati odlučnije kako bismo u budućnosti sprečili agresiju – naveo je tada Dole.

Između ostalog, Bob Dol obavljao je funkciju američkog senatora od 1969. do 1996. godine. Takođe, bio je i kandidat Republikanske stranke za predsednika na izborima koji su se održali 1996. godine. Osim toga, Dol je bio kandidat i za potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država 1976. godine.

KOMENTARI14 komentara

 1. Milunka Savić says:

  Ako želite da živite 98 godina i umrete u snu nastojte da bomardujete Srbiju iz američkog kongresa jer će vam to tamo podići cenu, a inače imate zagarantovanu transplataciju svih mogićih organa koji mogu da se transplatiraju. Živeli.

 2. See Y Leter Aligeder says:

  Uložili su milijarde dolara da pohapse srbske ratne zločince, koji promašaj, za te pare oni bi se sami prijavili sam da su im to ponudili.

 3. Gospodi Pomiluj says:

  To je moralo tako jer Srbi su nebeski narod i ne možete ih pohvatati na zemlji.

 4. NIKY says:

  ovo je najveci zlikovac kojeg sam licno video kada je dosao u poseti jednom balisti iz drugog sv. rata u selu gde sam ja ziveo da im pomogne u istrebljenju srba sa teritorije kosova i metohije

  • Strsljen says:

   Smrdljivko alavi i ofucani. Bogu na presudu otisao. Papa.

  • Kosovac says:

   @ NIKY, .....Sećam se, bilo je davno, kada je Bob Dol sleteo na aerodrom Slatina Priština, a budući perspektivni Momčilo Trajković trčkarao oko njega. A Atanasije Jeftić budući vladika držao lekcije svom budućem šefu Bobitu.

 5. Gagi says:

  Povuce nogu, valjda ce to sada redom i kako treba.

 6. Beli Orao says:

  Bravo ! Jedno govno manje , ima Boga a i Lucifer će da ga primi , pa da džukela proba i život poslije života !

 7. Sančo Pansa says:

  JEEEEEEE, ode još jedan đavolčić! :)))

 8. sumadinac says:

  on je pre svega bio albanski lobista i na apanazi albanskih fis-eva, lokalne mafije u SAD. podrzavao je muslimanski fundamentalizam i tako je bio i placen.

 9. milorad5 says:

  smrad,a sad će ubrzano i sotala bulumenta ratnih zločinaca i huškača sa njim,NIKO neće skrpiti ni sledeću god.uključujući i onu ogavnu lažljivu kučku sa CNN iu njenu ekipi,ma svi do jednog su PEČENI i u americi i u evropi.Ima da se useru oid svečanih sahrana i pomena:)Žao mi je što su bajdenovu demisiju tako uspešno sakrili.Propsto ne mogui da verujem da još uvek vuku za nos sve redom sa lutkom.

 10. doktrina soka says:

  Crko je a i svi redom idu za njim,samo su izazivali ratove da se bogate,sad ce imati 2 m bez geometra ili goreti na lomaci.Gledam ih sve redom sve fikusi od godina,kao i onaj Bajden na drogama, ne udare mu dobru dozu pa pada po zemlji.Losi im lekari.

 11. NIKOLAKRAJINALONDON says:

  Lako je meni za njega. Sta cemo sa nasima koji su trazili da se bombarduje Srbija, kao recimo Djindjic.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *