Преминуо Арсен Дедић

Preminuo Arsen Dedić

17 avgusta 2015

Arsen dedic 7U Zagrebu je u 78. godini umro Arsen Dedić.

Pevač je pre više od dve nedelje zbog sepse hospitalizovan u KBC-u Zagreb, nakon što mu je ugrađena proteza kuka u Krapinskim Toplicama.

Međutim, u poslednja dva dana stanje mu se naglo pogoršalo, otkazali su mu i bubrezi i večeras je izgubio bitku s bolešću.

Kultni muzičar se desetak godina borio sa zdravstvenim problemima, a 2004. godine u Padovi mu je presađena jetra.

Arsen Dedić bio je hrvatski pevač srpskog porekla, kompozitor, pesnik, aranžer, tekstopisac, kantautor i muzičar, autentični začetnik autorske pesme i literarne šansone, izuzetno popularan na prostoru bivše Jugoslavije.

Svojim radom je izvršio posredan, ali značajan uticaj na rok scenu u Jugoslaviji.

Pisao je i muziku za pozorišne predstave, te za filmove i televizijske serije, od kojih su najpoznatije „Prosjaci i sinovi“, „Glembajevi“ i „U registraturi“.

Prvi LP „Čovek kao ja“, objavljen 1969. godine, donosi retrospektivu najboljih pesama kao što su „Moderato cantabile“, „Kuća pored mora“, „Bit ceš uvek moja“, „Sve što znaš o meni“ i druge.

Sledeći LP „Arsen II“ samo potvrduje njegove visoke kvalitete, donoseci, „O mladosti“, „Ne plači“, „Takvim sjajem može sjati“. Dupli album „Homo volans“ objavljen 1973. godine definitivo mu odreduje centralnu kantautorsku poziciju kroz pesme „Tvoje nežne godine“, „Laku noć muzicari“, „Modra rijeka“.

Tokom karijere, Dedić je pisao muziku za pozorište, film i TV drame. Godine 1968. glumio je u filmu „Višnja na Tašmajdanu“ reditelja Stoleta Jankovica.

Prvu knjigu poezije „Brod u boci“ Dedić je objavio 1971. godine i ona je doživela brojna izdanja i impresivan tiraž od 80.000 primeraka, a pesma „Ne daj se Ines“ bila je prihvaćena od svih generacija.

Pisao je i knjige za decu, a publicista Igor Mandić je 1983. godine o njemu objavio knjigu „Arsen“.

Za svoj rad Dedić je dobio brojne nagrade, od kojih su posebno cenjene italijanske Premio Tenzo i Žak Brel za doprinos autorskoj pesmi u Evropi.

Rođen je 28. jula 1938. u Šibeniku od oca Jovana i majke Jelke.

Odrastao je pored mora, učio da svira flautu, pohađao šibensku gimnaziju. Tokom gimnazijskih dana, osnovao je čak i klapu.

Detinjstvo u Šibeniku, mediteranski mentalitet i atmosfera u velikoj meri su uticali na njegov umetnički stil.

U kasnijim godinama je isticao da jednim od svojih najvećih uspeha smatra vezu sa svojom životnom partnerkom Gabi Novak, sa kojom se venčao 1970.

Sa velikim brojem nagrada i priznanja, sa obimnim umetničkim opusom od preko 30 albuma, Arsen je i poslednjih godina, narušenog zdravlja, neumorno radio.

Ostaće upamćen kao romantik, šansonjer Balkana sasvim posebnog stila visoke umetničke vrednosti.

KOMENTARI6 komentara

 1. LADY GAGA says:

  E, Batino, i ti ga pretera. Arsen je bio Srbin iz Šibenika, a Gabi je Nemica. Oboje su zbog svog porekka mnogo propatili u toj prokletoj rvatskoj.

 2. simo says:

  Otac Pavle:"Niko od nas nije mogao birati šta ce biti(nacionalnost) prije rođenja ali ono sto mozemo da biramo za naseg zivota je hocemo li biti ljudi ili neljudi." Pustite covjeka da pociva u miru.Nema nikakve veze sta je bio.Bitno je da je bio dobar covjek.

 3. Kulak says:

  Jako me pogodila vijest o smrti Arsena Dedića, kompozitora,muzičara,tekstopisca,književnika,svestranog umjetnika.Bio sam prisutan na pogrebu njegovog oca Jovana, majke Jerke, a sada je nažalost došao red i na Arsena.Kako dosta toga znam o časnoj i poštenoj porodici Jovana Dedića, osjećam se obaveznim da napišem par riječi.Arsen Dedić je rođen 28.07.1938. godine u Šibeniku u znaku lava.Njegov otac Jovan Dedić je iz Šibenika, Srbin,pravoslavac i čitav život je bio snažno vezan za Srpsku pravoslavnu crkvu u Šibeniku.Jovan Dedić je radio u Šibeniku kao obalni radnik,ali je bio i muzički nadaren pa je svirao u Šibenskoj narodnoj glazbi.Majka Jerka rodom je iz sela Rupe kod Skradina, djevojačko joj je prezime Mišković,ona je Hrvatica i katolkinja. Njeni Miškovići iz Rupa bili su siromašni ljudi, seoski bezemljaši, pa su morali služiti kod imućnijih seljaka da bi preživjeli.Nisu imali novca da bi školovali djecu, pa Jerka nije išla u školu i bila je nepismena.Mladu su je poslali u Šibenik da radi kao služavka kod jedne gradske obitelji.Jerku je u Šibeniku zagledao Jovan Dedić, oženio je i u braku sa njom dobio dva sina,Milutina i Arsenija,koji će kasnije postati poznat kao Arsen Dedić.Odmah po udaji za Jovana Dedića, Jerka je prešla na pravoslavnu vjeru.Jovan Dedić je bio pobožan čovjek,veliki pravoslavni vjernik i dugo godina na čelu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Šibeniku.Pred drugi svjetski rat, Srbi su u Šibeniku bili oko 19% stanovništva.Za vrijeme rata II svjetskog rata među Srbima u Šibeniku bile su dvije skupine.Jedni su se svrstali uz narodnooslobodilački pokret i otišli u partizane i većinom izginuli, najviše na Sutjesci, Sjevernoj Dalmaciji i na brdu Katarina prilikom borbi za oslobođenje Rijeke. Druga skupina Srba u Šibeniku bila je čvrsto povezana sa Srpskom pravoslavnom crkvom, za vrijeme rata bili su pasivni,čekali da dođe oslobođenje i oni su najvećim dijelom preživjeli rat.Najpoznatiji predstavnik prve skupina šibenskih Srba bio je partizanski rukovodilac Nikola Sekulić Bunko, dok su druge predvodili sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Šibeniku.Jovan Dedić, otac Arsena Dedića, pripadao je ovoj drugoj skupini šibenskih Srba, bio je uz Srpsku pravoslavnu crkvu,gledao da on i njegova porodica u ratu izvuku živu glavu u čemu je i uspio.Oba sina , Milutina i Arsena uspio je školovati, a Arsen je postao i poznati umjetnik sa međunarodnom reputacijom.Ostalo je manje više poznato.

 4. goran says:

  Otišao u pakao da se druži sa svojim prijateljem franjom tudjmanom.

 5. Dux says:

  @goran Blago tebi tako retardiranom!!!!!

 6. Milan says:

  1.goran Says: Otišao u pakao da se druži sa svojim prijateljem franjom tudjmanom. 2. Dux Says: Blago tebi tako retardiranom!!!!! Za 1. sta ti to znaci retadirani? Za 2. kao sto vidis potpisao sam!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *