Преминуо чувени баритон Никола Митић

Preminuo čuveni bariton Nikola Mitić

28 januara 2019

Nekadašnji prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, čuveni srpski bariton Nikola Mitić, preminuo je u 81. godini, saopštio je nacionalni teatar.

Kako je saopšteno, datum i vreme komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteni.

Slavni umetnik, rođen 27. novembra 1938. godine u Nišu, posle završetka srednje škole, postao je član Hora RTB, a potom je upisao Muzičku akademiju, odsek za solo-pevanje.

Već posle prvog semestra postaje solista Opere Narodnog pozorišta, a posle godinu dana (1964) njen najmlađi prvak.

Debitovao je u ulozi Valentina u Gunoovom „Faustu“, a ubrzo posle toga slede pozivi za gostovanje u zemlji i inostranstvu – Austriji, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, SAD, Turskoj i ŠSR-u.

Kako se ističe u saopštenju, oblog, pastoznog glasa, ujednačenog u celom registru, muzikalan, glumački stabilan i ubedljiv, Mitić je dugo godina bio jedan od vodećih jugoslovenskih baritona, a naročito se isticao kao tumač glavnih baritonskih uloga u Verdijevim operama.

Posebno upečatljive kreacije ostvario je kao Figaro, Rigoleto, Luna, Onjegin, Magbet, Jago, Nikola Šubić Zrinjski, Simon Bokanegra…

Mitić pripada onoj grupi pevača koji, pored precizno vokalno izrađene uloge, pođednaku pažnju poklanjaju scenskoj interpretaciji.

Pored operskog, negovao je i koncertni repertoar. Učestvovao je u izvođenjima vokalno-orkestarskih dela Baha, Bartoka, Britna, Forea, Hendla, Stravinskog, Baranovića, Papandopula…

U želji da pomogne mladim pevačima, 1992. godine, postao je pedagog Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, dodaje se u saopštenju Naordnog pozorišta.

Pre nepuna dva meseca, 27. novembra, povodom njegovog 80. rođendana, u Muzeju Narodnog pozorišta otvorena je izložba „Nikola Mitić – bariton 20. veka“ autora Dragana Stevovića.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *