ПРЕМИНУО ЈОВАН И. ДЕРЕТИЋ

PREMINUO JOVAN I. DERETIĆ

6 juna 2021

PUBLICISTA Jovan I. Deretić preminuo je rano jutros u 82. godini, objavljeno je na zvaničnoj stranici njegovog Udruženja građana Slobodna Srbija.– Iza sebe je ostavio bogato naučno delo o kome će srpska istorija tek dati svoj sud. To delo će biti dalji putokaz celom srpskom narodu kako da gradi svoju nacionalnu državu, svoje obrazovne, naučne i kulturne ustanove, kako da vaskrsne svoju autentičnu srpsku istorijsku nauku i kako na osnovu svega navedenog da gradi svoju budućnost srpsku. Budućnost u kojoj će sve što je bilo srpsko od antičkih vremena preko srednjovekovnog perioda pa sve do novovekovnog perioda ponovo biti srpsko. Profesor Deretić nam je svima utabao put kojim moramo ići dalje. Neka mu je laka crna zemlja i neka mu je večna slava i hvala. Neka mu Gospod Bog podari mir u rajskim vrtovima – navodi se u saopštenju.

Deretić je bio jedan od istraživača koji su tvrdili da postoje dokazi da je na evropskom kontinentu – posebno na Balkanskom poluostrvu – u periodu od najmanje dva i po milenijuma neprestano prisutan slovenski rasni i etnički element.

Glavni predmet njegovog istraživanja jeste srpska antička istorija koju zvanična istoriografija ne priznaje. Njegovi tekstovi govore o postojanju srpske antičke istorije od 2000. godine p. n. e. pa do 7. veka kad su prema zvaničnoj istoriji Srbi došli na Balkan zajedno sa drugim slovenskim narodima.

Deretić je rođen 1939. godine u Orovcu kod Trebinja.

Studirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu, a 1963. godine je napustio SFRJ i otišao prvo u Francusku gde je studirao na Tehničkom koledžu u Parizu, a potom i istoriju u Lionu.

Radio je kao inženjer u Francuskoj i SAD. Vratio se 1997. godine u Beograd. Govorio je šest jezika, a služio se latinskim i starogrčkim.

Na parlamentarnim izborima 2000. godine postao je narodni poslanik ispred Partije srpskog progresa čiji su kandidati bili na listi Stranke srpskog jedinstva Željka Ražnatovića Arkana.

Udruženje građana Slobodna Srbija osnovao je 2011. godine.

KOMENTARI11 komentara

 1. garo says:

  Dr Jovane pocivaj u miru i neka ti je laka crna zemlja.

  • jovan says:

   Preselio se u vecnost! Ucinio je mnogo da prestanemo da ucimo laznu istoriju koju su nam nametnuli pre 150 godina! Vecna slava.

 2. Si Ju Leter Aligeder says:

  Lepo je umreti u cvetu starosti. Svako oseća neki poziv u svojem životu, a poneko se i zajebava. Važno je samo dobro se zezati, pa sad šta je tu je, život nije niti kratak niti sladak, taman je kako treba.

  • Ivana says:

   Mrš smeće ustaško, balijsko šiftarsko!

 3. Čist je ko Suza says:

  A da li ćemo otići u rajske vrtove to određuje sam Gospod, možda bi Muji rađe bilo s Hasom u paklu, da se ne bi dosađivao u raju.

 4. Za Srbiju says:

  Napusti nas još jedan PRAVI Srbin. Ali ostala su njegova velika dela, kao i nadahnuće da se borimo za istinu o nama. Hvala mu. Neka mu je laka zemlja i počivao u miru.

 5. Covid histery idiots says:

  Ima nekih balkanskih primata koji veruju u bajke nekakvog poturcenjaka Filipovica ili zidova Tudjmana. A mi imamo dr.Deretica i njegov NAUCNI rad.

  • Saved data says:

   Možda ćemo jednog lepog dana da se zakitimo sa njegovim radovima pogotovu ako oni ne budu mogli ni da se dokažu ili ako dušmani tvrde drugačije.

 6. Marjan says:

  Jedna narodna poslovica kaze: Za narod koji nezna svoju proslost nema ni buducnost. Jovan jedan od malog broja autora koji je veoma znacajan za Srbe u smislu da je uspeo da iskopa dobar deo sakrivene Srbske blize i dalje proslosti i trasira nam ispravan put za buducnost. Neka mu je vecna slava.

  • I Love Jesus says:

   Ako se on i jeste zaluđivao sa nama Srbima, ne moramo i mi sami sa sobom. Kud koji mili moji nećemo živeti od priča i teorija, to neka postoji ali nije nikakva trasa ni put, jer put, istina i život za sve nas je Isus Hristos, Sin Božiji koji dođe i postrada radi nas da uđemo u slavu Očevu, Njemu sva slava i hvala jedino u Njemu imamo i život i slavu radi samog Oca nebeskog jer u Njegovu slavu i sami ulazimo. Nema drugo puta, druge trase, ni drugog smisla za naše živote. Vaistinu.

 7. Srbija cveta says:

  Koji se nije pokajao i Bogu obratio kroz ime Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista džaba je živeo jer je promašio smisao života, jer je Hristos "Put, Istina i život." Ovo je stav Oca našeg nebeskog koji će svakome od nas dati platu po delima našim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *