Преминуо Кемал Монтено

Preminuo Kemal Monteno

21 januara 2015

kemal monteno 67Čuveni pevač Kemal Monteno preminuo je danas u 11 sati.

Vest je za „Dnevni avaz“ potvrdio Halid Bešlić nakon razgovora sa Montenovim sinom Đanijem.

Sarajevski kantautor, koji je sredinom decembra nakon višegodišnjeg čekanja u zagrebačkom KBC-u Rebro podvrgnut operaciji transplantacije bubrega, uoči Božića je dobio temperaturu. Umesto u Španiju, gde je trebalo da otputuje na kraći odmor i nastup povodom Nove godine, Kemal je spakovao kofere i krenuo ponovo u bolnicu.

Podsetimo, Kemal Monteno je pre dve godine preživeo infarkt, a godinama je išao na dijalizu, posle koje je zatim usledila transplatacija bubrega sredinom decembra.

BIOGRAFIJA

Kemal Monteno je rođen u Sarajevu 17. 9. 1948. godine. Smatra se da je bio najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor i najveći šansonjer i jedan od najboljih kantautora na području bivše Jugoslavije.

U Sarajevu u drugoj polovini 1960-ih godina počinje veoma bogatu i uspešnu karijeru, i to nastupom na festivalu „Vaš šlager sezone“ 1967. godine. Od tada je miljenik festivalske publike, gde redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor muzike i autor teksta. Za „Šlager sezone“ nastale su neke od njegovih najlepših šansona, a krajem 1970-ih ovde su izvedene i njegove najlepše pesme Gradu i Domovini, svojevrsne himne „Sarajevo ljubavi moja“ (1976) i „Zemljo moja“ (1977).

U toku više nego bogate muzičke karijere Monteno je stvorio ne samo vlastiti muzički potpis na domaćoj zabavnomuzičkoj sceni, nego je svojim pesmama znao da doprinese uspehu kolega pevača – prijatelja. U toj muzičkoj saradnji sa tako zvučnim domaćim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Mahir Paloš, Neda Ukraden, Ismeta Krvavac, Dražen Žerić i drugi, Monteno nije gledao vlastitu korist, nego svojevrstan način druženja sa svojom rajom i prijateljima, svojstven jednom skromnom i plemenitom čoveku kao što je Monteno.

Kemo, kako su ga zvali njegovi prijatelji, tokom 1990-ih sa istim je kolegama izvođačima ostvario i niz velikih dueta, a pored gore navedenih za mikrofonom su mu se pridružili i: Rade Šerbedžija, Boris Novković, Fuad Backović Din, Danijela, Maja Odžaklievska i drugi. Njegov je muzički put bio je ispunjen brojnim nastupima na domaćim festivalima i bogatom koncertnom aktivnošću po gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *