Preminuo Mihail Kalašnjikov

Preminuo Mihail Kalašnjikov

23 decembra 2013

kalashnikovPreminuo je legendarni konstruktor vatrenog oružja Mihail Kalašnjikov, koji se od 17. novembra nalazi na intenzivnoj nezi u Republičkom kliničko-dijagnostičkom centru u Udmurtiji.

„Danas, 23. decembra stigla je tužna vest: U devedeset četvrtoj godini života posle duge i teške bolesti preminuo je vodeći konstruktor vatrenog oružja Mihail Timofejevič Kalašnjikov“, napisao je pres-sekretar predsednika Udmurtije Viktor Čulkov na svojoj strani na Fejsbuku.

Inače,  u zavičaju legendarnog konstruktora u selu Kurja na Altaju 15. novembra je bio otvoren novi muzej Kalašnjikova, a kako je najavljeno Američki glumac Stiven Sigal reklamiraće automat Kalašnjikov na izložbi u Las Vegasu, koja će biti održana u januaru sledeće godine.

Mihail Kalašnjikov je rođen 10. novembra 1919. godine u selu Kurji u Altajskom kraju. Karijeru je započeo u železnici, gde je bio u prilici da nauči puno o mehanici. Godine 1938. regrutovan je u Crvenu armiju i služio je kao komandir tenka u prvim mesecima Velikog otadžbinskog rata.

Oktobra 1941. je teško ranjen u borbi i poslat kući sa fronta. Počeo je da radi na prvim konstrukcijama oružja dok je bio u bolnici, i uskoro je počeo da radi u Moskovskom avijacijskom institutu. Dok je radio tamo, Kalašnjikov je proizveo velik broj inovacija za tenkove, uključujući mehanizam koji bi brojao broj ispaljenih hitaca.

U roku od par godina je unapređen na mesto glavnog inženjera i data su mu veća sredstva. Godine 1947. je dizajnirao AK-47 (akronim za automat Kalašnjikova model 1947). Zatim je 1949. jurišna puška AK-47 postala operativna u Crvenoj armiji, i to je postao Kalašnjikovljev najčuveniji izum.

(Glas Rusije, Srbin.info)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *