Preminuo Miljenko Dereta

Preminuo Miljenko Dereta

3 новембра 2014

Miljenko_Dereta 3eOsnivač i dugogodišnji direktor nevladine organizacije Građanske inicijative Miljenko Dereta umro je u 64. godini, javljaju beogradski mediji.

Miljenko Dereta rođen je u Beogradu, 1950. godine. Završio filmsku i TV režiju na Akademiji u Beogradu. Do 1990. realizovao desetine programa iz oblasti kulture, nekoliko igranih TV filmova i jedan bioskopski film.
U oblasti socijalnog i političkog marketinga osvojio sve domaće i nekoliko nagrada širom sveta. Kandidat opozicije na prvim višepartijskim izborima za Skupštinu Srbije 1990. Član Građanskog saveza Srbije, a potom i Predsednik Izvršnog Odbora GSS. Zbog političkog angažmana protiv Miloševićevog režima onemogućen mu je rad u profesiji.

Godine 1996. sa grupom uglednih aktivista demokratske opozicije, antiratnog i nenacionalističkog pokreta osniva Građanske inicijative, udruženja građana za demokratiju i civilno obrazovanje, danas jedne od vodećih NVO u Srbiji i u regionu koja se bavi obrazovanjem za aktivnu participaciju građana u procesima političkog odlučivanja. Pokrenuo formiranje Federacije NVO Srbije (FENS) koja broji 460 članica. Jedan od tri ko-predsedavajuća FENSa.

Bio je učesnik mnogobrojnih domaćih i međunarodnih konferencija i član Radne grupe za budućnost SR Jugoslavije (Bratislavski proces). Bio je član Saveta Vlade za EU integracije i Saveta Ministarstva za omladinu i sport. Predsednik borda Balkanske mreže za razvoj civilnog društva i član Upravnog odbora Srednje i istočno evropske mreže građana.

Narodni poslanik u sazivu 2012-2014. Od januara 2013. godine član je neformalne zelene poslaničke grupe u Skupštini Srbije.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

KOMENTARI4 коментара

  1. Matija says:

    Bolje bi mu bilo da se nije ni rodio.....Bio pa ga ni......

  2. milan says:

    Šta činio da tako o njemu....nakon njegovoga života? Valjda svakom prema zasluzi.

  3. s@Ša says:

    Treba provjeriti da se đubre neće povampiriti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u