ПРЕМИНУО МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ!

PREMINUO MIROSLAV LAZANSKI!

4 avgusta 2021

AMBASADOR Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u 71. godini.

Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu, kako nezvanično saznajemo, od posledica srčanog udara.

EVO KO JE BIO MIROSLAV LAZANSKI

Miroslav Lazanski bio je srpski pisac, novinar i vojnopolitički komentator. Rođen je u Karlovcu, 18. septembra 1950. godine.

Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Na funkciju ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji imenovan je sredinom 2019. godine.

U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu pravni fakultet. Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian. Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji itd.

Intervjuisao je, između ostalog, komandante NATO snaga generala Bernarda Rodžersa (oktobra 1982) i generala Džona Galvina (1990). Takođe je intervjuisao maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Ahromejeva (1982), komandanta Varšavskog pakta Viktora Kulikova (1986), ministra odbrane Sovjetskog Saveza maršala Dmitrija Jazova (1988), komandanta ratne mornarice SSSR, admirala flote Vladimira Černavina, predsednika Sirije — maršala i vrhovnog komandanta Sirijske arapske armije — Bašara el Asada (2016), te još tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba više armija širom sveta.

Kolumnista je dnevnih novina Politika gde mahom piše o vojnim i geopolitičkim temama.

Na izbornoj listi kandidata Srpske napredne stranke za poslanike u Skupštini Srbije za izbore 2016, našao se u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić.

KOMENTARI17 komentara

 1. Beli Orao says:

  Mir i spokoj njegovoj duši, bio je jeda od rijetkih poštenih i dobrih ljudi!

  • Kaganovich says:

   Kakva šteta. Mislim da je bio vakcinisan. Ne mogu da verujem

 2. Leda says:

  Zbogom dobri čoveče, neka te anđeli čuvaju!

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Miroslav Lazanski je bio jedan od rijetkih ljudi koji je u teškim vremenima Srbiji i Srbima otkrivao punu i pravu istinu o hrvatskom divljaštvu,ustaštvu i fašizmu.

 3. Rista says:

  Naprosto ne verujem. Zanemeo sam. Trenutno nemam reči.

 4. Željko says:

  Na dan " Oluje " !!

  • Biogradlija says:

   Antifašist.Nepokolebljivi borac protiv hrvatskog fašizma.Kao mlad čovek je shvatio paklenu ćud ustaštva i divljačku hrvatsku genocidnost.Bio je najbolja moguća kombinacija Slovenca i Srbina,uvek na pravoj strani istorije.Slava i hvala mu.

 5. Kosovac says:

  Miroslav Lazanski, vječnaja pamjat.

 6. Rocky says:

  Hm činilo se da je u dobroj formi,ono sportski tip.Blizak jako ruskom vrhu,dogovarao isporuke oružja Srbiji.Kad znamo ko sve vršlja Srbijom uzduž i poprijeko ovo je jako sumnjivo.

  • Pravda says:

   U pravu si, uzdigao je odnos srbije i rusije na nivo koji davno nije bio. Zlikovcima se to nije dopalo. Nadam se da ce im biti visestruko vraceno.

 7. marko says:

  SPOKOJ DUSI MIROSLAVVVVVVVVVU

 8. Kulak says:

  Bio je hrabar čovek koji je hrvatskim ustaškim zlikovcima u lice skresao ko su i šta su u vreme kad su mnogi drugi kukavički ćutali.Slava i hvala Miroslavu Lazanskom.

 9. Portopranco says:

  Nisam se uvijek slagao s njegovim stavovima.Bilo je tu previše jugoslovenstva,a moj pogled na svijet je više SRPSKI.Ali,da je bio vrlo hrabar i da je imao čvrsti antifašistički stav,to mu apsolutno priznajem i kapu skidam.

 10. Zoran says:

  6 meseci posle vakcine....neumire se tek tako od srca ako nisi imao nista posebno pre toga.

 11. Peđa says:

  Moje dužno poštovanje prema ovom velikom čoveku,večna ti pamja i da te anđeli prate.

 12. Ovcoizovani covid idioti says:

  Ne mogu da verujem :-(

 13. 1980 says:

  Hvala ti za sve patrioto! Neka ti je laka ova nasa zemlja...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *